Afgelopen woensdag werd het Multi Functioneel Centrum 'De Rozenburcht' officieel geopend. Een opening die naast de gebruikelijke bloemen, mooie woorden, bedankjes, luister werd bij gezet door Maaike de Waard. Maaike zette de ongetwijfeld voorlopig snelste tijd op de 50 meter vlinderslag neer wat als hand gemeten ook nog een persoonlijk record was van 25.86.

Het is inmiddels 18 jaar geleden dat er voor het eerst gesproken werd over een nieuw zwembad en sporthal samengevoegd in een Multi Functioneel Centrum. Dat niet iedereen er even blij mee was blijkt wel uit de juridische procedures tot aan de Hoge Raad toe. Maar inmiddels is het gebouw gereed, in gebruik en kan het grote genieten beginnen. Natuurlijk zijn er nog verbeterpunten maar een dergelijk sportcentrum is het koesteren meer dan waard. Naast Sportpark West, wat al jaren een goede naam in de regio en ver daar buiten heeft, nu ook de prachtige sportaccommodatie De Rozenbucht. Een zesbanen 25 meter wedstrijdzwembad met een verstelbare bodem. Een zwembad waar nu ook op alle niveaus waterpolo kan worden gespeeld. Een sporthal waar nu ook volleybal kan worden gespeeld zonder speciale regels zoals in de Rozet omdat de ruimte tussen de achterlijn en de muur in de Rozet niet groot genoeg waren. Ook de mogelijkheid om centraal in de hal volleybal te kunnen spelen. Nodig om op een hoog niveau te kunnen spelen. Kortom een sportcentrum geschikt voor de toekomst.

De Rozenburcht

Bij het ontwerp van het gebouw is heel veel rekening gehouden met de groene omgeving waarin het komt te staan. Patio's trekken de buitenruimte naar binnen en door het gebruik van veel glas wordt het een modern en licht gebouw, met zowel binnen als buiten veel groen.

De lichte hal bij de entree fungeert als ontmoetingsruimte. Hier vandaan loop je makkelijk naar het zwembad, de sportzalen en de tribune. De Rozenburcht bestaat uit een zesbaans wedstrijdbad, een sporthal van 26 x 44 meter, een multifunctionele zaal en een horecagelegenheid met een extra ruimte die onder meer geschikt is voor vergaderingen. Bij het ontwerp van de sportzalen en het zwembad is rekening gehouden met de wensen van de verenigingen die er gebruik van gaan maken. De grote sportzaal is onder andere geschikt voor volleybal, zaalvoetbal, basketbal, zaalhockey, handbal, korfbal en turnen. De zaal van 26 x 44 meter kan worden verdeeld in twee zalen van 26 x 22 meter. De tribune in de zaal is bereikbaar vanuit de ontmoetingsruimte.


Het zwembad heeft de afmetingen van een wedstrijdbad met zes banen en bij het zwembad kan een tribune worden opgesteld. Het zwembad is ook geschikt voor waterpolo en een deel van de bodem is beweegbaar. Hierdoor kunnen ouderen, kinderen en mensen met een lichamelijke beperking optimaal gebruikmaken van het zwembad. De multifunctionele ruimte is 21 x 7 meter en kan in twee ruimtes worden verdeeld. Hier kunnen kleine verenigingen terecht. De ruimte is ook geschikt voor feesten en partijen.

Maaike de Waard

Maar het is een sportcentrum en sport was toch het hoogtepunt van de opening. Niemand minder dan de Rozenburgse topzwemster Maaike de Waard was speciaal voor de gelegenheid uit Eindhoven, waar ze traint met de Nationale Zwemselectie van Nederland, naar Rozenburg gekomen. Maaike is Nederlands Kampioen op de 100 rug korte baan en de 50 rug lange baan. Op het afgelopen EK 2016 in Londen werd Maaike 7e op de 50 vlinderslag en 5e op de 50 rugslag. Op internationale toernooien in Aken en Glasgow toonde de Rozenburgse haar klasse. Ze openende het zwembad met een 50 meter vlinderslag. Het was voor de Rozenburgse geen tussendoortje. Geconcentreerd verscheen ze aan de start zette zij een tijd neer van 25.86 en dat was, weliswaar hand geklokt, ook nog eens een PR voor Maaike. Na het zwemspektakel met Maaike de Waard was er tijd voor de bezichtiging van het hele complex onder het genot van een drankje en een hapje. Het grote genieten kon beginnen en werd het zwembad vrijgegeven voor de jeugd.

 

opening_burcht_005
opening_burcht_006
opening_burcht_007
opening_burcht_008
opening_burcht_009
opening_burcht_010
opening_burcht_011
opening_burcht_012
opening_burcht_013
opening_burcht_014
opening_burcht_015
opening_burcht_016
opening_burcht_017
opening_burcht_018
opening_burcht_019
opening_burcht_020
01/16 
start stop bwd fwd