De nieuwste aanwinst van Heerema is de sleepboot Kolga. Vorige week nog in de haven van Rotterdam om het kraanschip de Thialf naar de Noord-Duitse kust te brengen. De Kolga is nog niet zolang in de vaart. In december 2013 werd het in de Spaanse havenstad Vigo overgedragen aan Heerema Shipping. De Kolga is het zusterschip van de Bylgia die eerder in juli 2013 aan de vloot van Heerema werd toegevoegd.

Lees meer: Kolga.... Een echte krachtpatser...

Telkens gaat er toch weer een stukje Hollands glorie verloren. In de verenigde Emiraten, Poort Hamriah, ligt de voormalige sleper van de ooit zo imposante vloot van L. Smit & Co Internationale Sleepdienst, de Noord Zee. Het laatst voer het schip onder de naam Yal voor de kusten van Iran. Veel foto's zullen er van het schip niet meer gemaakt worden, want het zal ter plekke worden gesloopt.

Lees meer: De Noord Zee van Smit wordt gesloopt

Waar komt dat schip vandaan en wat komt het in Rotterdam doen, zijn vragen die ons bezighouden als we met of zonder de camera langs de Waterweg lopen. Zoals ook onlangs toen we de zeesleper Fairplay 27 zagen binnenkomen bij Hoek van Holland. We hebben het schip een poosje gevolgd met AIS (Automatic Identification System).

Lees meer: Fairplay 27 onderweg met de JB-117

Het was een bijzondere ontmoeting, vrijdag 30 augustus rond het middaguur, toen de Elbe het zusterschip Clyde, tegenwoordig varend onder de naam Sea Wolf, in de mondig van de Waterweg kwam begroeten. De beide schepen werden door de RPA 15 begeleid naar de haven van Maassluis. Kapitein van de RPA 15 Perry Dekker, dit keer niet aan boord maar als toerist langs de waterkant, had ons van deze unieke ontmoeting op de hoogte gebracht.

Lees meer: Voor de vierde keer bij elkaar....

De Multratug 4 moest ter hoogte van Den Helder, het kraanschip, de Rambiz ophalen en naar Rotterdam slepen. De sleper vertrok gelijk weer naar Vlissingen. De Multratug 4 is een schip uit de vloot van het Nederland/Duitse onderneming Multraship Towage & Salvage.

Lees meer: Multratug 4...met de Rambiz naar Rotterdam...

De Highland Valour is een sleepboot die hoofdzakelijk in de offshore wordt ingezet.  Het schip wordt onder anderen gebruikt voor het aanbrengen van de ankers ten t.b.v boor- en productie eilanden op zee. Ook kan het schip gebruikt worden als bevoorradingschip.

Lees meer: Highland Valour