Bryan van der Laan, aanvoerder van OHVV, en is met die ploeg dit seizoen gedegradeerd naar de vijfde klasse, de kelder van het amateurvoetbal. Of hij veel over de topjaren, die hij zeker ook heeft meegemaakt, zal praten valt te betwijfelen. Bescheidenheid siert de mens en een man van zijn woord, staan bij de Rozenburger hoog in het vaandel. De top, de jeugdopleiding bij Feyenoord, naar RKC en Excelsior Maasluis, toen het hoogste amateurniveau van Nederland, en via Rozenburg naar OHVV waar Bryan het komende seizoen, het laagste voetbalniveau bij de amateurs gaat leren kennen. Maar geen moment twijfel, “Ik heb mijn woord al vroeg gegeven aan de trainer en aan OHVV, ook al had ik nooit gedacht en verwacht nog eens in de vijfde klasse te gaan spelen, zeker niet toen ik bij Feyenoord in de A1 speelde, het is nu wel de realiteit”, vertelde Bryan van der Laan ons na de wedstrijd tegen Pernis.

Of Bryan de song van de Hollies kent, ICan’t Tell The Bottom From The Top, hebben we niet gevraagd. Het zijn voor het voetbal eigenlijk ook teksten die geen hout snijden. Afgelopen weekend in de wedstrijd tegen Pernis heeft Bryan van der Laan alvast kennis kunnen maken van de wetten van de vijfde klasse. Het gaat er soms stevig aan toe (voor wie het gemist heeft klik hier) en dat zal voor sierlijke voetballers als Bryan van der Laan even wennen zijn. Meerdere passes vooruit denken zit in het DNA van de Rozenburger en dat stukje wat misschien nog ontbrak hebben ze er in de luwte van de KUIP wel ingebracht. Het moet OHVV verder brengen om samen met coach Peter-Marcel Nauta de weg omhoog weer te vinden, of dat gaat lukken? Veel zal afhangen hoe het team er volgend seizoen uit zal zien, blijven spelers, komen er nieuwe spelers bij, wie verlaten de Eeweg in Oudenhoorn?

Tegen Pernis ging het mis

“Het ontbrak aan kansen omzetten in doelpunten, zoals zoveel keer dit seizoen”, kijk Bryan terug op de wedstrijd tegen Pernis. “In de eerste helft hadden we de zaken zeker onder controle. Komen vlak voor rust op een 0-1 voorsprong. Een doelpunt van Bjorn van Zon. Ze komen terug in de wedstrijd op 1-1 en daarna gebeurde er niet zoveel meer, ook in de verlenging niet. Dan wordt het penalty’s. Zij missen een penalty, maar wij twee.” Had je gedacht ooit in de vijfde klasse te gaan spelen? “Nee, dat absoluut niet. Ik vond de vierde klasse al een laag niveau. We zijn er met de intentie heengegaan en de ambitie die OHVV had om bovenin mee te gaan draaien, in de vierde klasse. Al dan niet voor het kampioenschap te gaan, tegendeel is gebleken. Gedurende het seizoen kom je er ook wel achter wat de reden daarvan zijn. En uiteindelijk staan we waar we staan. Trainingsopkomst, wat sneller afzeggen als wat ik al die jaren gewend was.” Hebben jullie de inhaalrace te laat ingezet? “We hadden ook wel te kampen met vooral langdurige blessures en dan is de selectie te smal om dat op te vangen. Dan wordt het verval te groot en verlies je veel onnodige punten, waar je met een volwaardige selectie de punten kan pakken. We wisten wel op voorhand dat onze spits (Stony van den Berg, red.)niet alle wedstrijden beschikbaar was, maar daar ligt niet het probleem. Maar als er in een smalle selectie 5 tot 6 spelers wegvallen is dat ook op dit niveau te veel.” Wat was eigenlijk je positie dit seizoen, op Tien, Centraal achterin of op Zes? “Dat is een goede vraag. Normaal gesproken, en ook zo als je me kent, speel ik vanuit de Tien positie. Dat was ook de insteek voor het hele seizoen, maar door omstandigheden, die waren er niet naar om daar het hele seizoen te kunnen spelen. Moest zeker een wedstrijd op 10 centraal achterin staan. Ik heb dat niet met tegenzin gedaan en het ging me ook wel goed af, maar of dat uiteindelijk het beste voor de ploeg was? Je levert dan toch wel wat in op het middenveld en komen de ballen snel terug. Maar we hadden geen opties, zo simpel is dat ook wel weer. Natuurlijk in goed overleg met de trainer, maar hij neemt uiteindelijk de beslissing. Ik heb het zeker niet met tegenzin gedaan en ook leuk om daar te spelen. Probleem is dat je er voorin dan niet minder op moet worden en dat konden we niet altijd opvangen.”

En hoe nu verder?

“Ja, de vijfde klasse in. We gaan nog een jaartje door. De lijn willen we doortrekken die we vorig seizoen voor ogen hadden. Ik kan nu ook niet zeggen, adios. Dat ga ik zeker niet doen. Ik heb mijn woord al in een vroeg stadium gegeven en een man een man, een woord een woord, zo zit ik in elkaar.” De vijfde klasse past niet bij jouw capaciteiten. Opleiding Feyenoord in de A1 naar RKC en Excelsior Maassluis en dan nu de vijfde klasse. “Klopt, dit had ik niet verwacht toen ik op Varkenoord rond liep, alhoewel je weet dat je naarmate je ouder wordt wat lager gaat voetballen. Op Varkenoord had ik de ambitie om prof te worden en dat is helaas niet gelukt. Op je vraag waar ging het mis, blessureleed en vergeet niet de moordende concurrentie. In die periode was er geen belofte-elftal dus was de stap van de A1 naar de Kuip erg groot.” Dan naar RKC heb je daar afscheid genomen van het profvoetbal? “Ik ging met 19 jaar in een appartement in Waalwijk wonen. Ik moest een keuze maken of dit verder proberen of kiezen maatschappelijk met een opleiding, want daar was niet veel van gekomen. De vooruitzichten bij RKC, weliswaar een eredivisieclub in die tijd, maar een echte toekomst zag ik niet en ben daar gestopt en naar Excelsior Maassluis gegaan en gespeeld in de topklasse, in die periode het hoogste amateurniveau van Nederland. Ik heb nooit meer de ambitie gehad om het toch nog een keer via die route in het betaalde voetbal terecht te komen.”

Wat mogen we verwachten van OHVV volgend seizoen?

“Achter de schermen zijn ze al langer bezig met het team voor het volgende seizoen. Afwachten of er nog spelers zijn die de vijfde klasse niet zien zitten. Ik hoor wel eens wat, maar niet definitief. We gaan het seizoen afsluiten en dan een poosje geen voetbal. Ik ben natuurlijk met een spierblessure uitgevallen tegen Pernis. Bij de penaltyserie was ik al uitgevallen. Ik had er graag één genomen. Die spierblessure moet eerst weer goed komen. Daarna blijf ik wel wat doen, onder ander Padel met wat jongens hier uit Rozenburg. Ik wil zeker fit blijven en voel me nog goed genoeg voor het middenveld. We gaan na de zomer zien wat het wordt.”    

Foto's archief