Of dit nu een echt shockeffect was na het vertrek van Peter-Marcel Nauta of toonde Rozenburg eindelijk waar de Rood Gelen toe in staat zijn. In ieder geval begon (tijdelijk) trainer-coach Erik van de Ridder met een overwinning en dat was meer dan verdiend. Misschien niet altijd oogstrelend, maar er werd gevochten voor elke centimeter en dat was de laatste weken wel eens anders.

Veel veranderingen waren er niet in het team van Erik van de Ridder. Hij had de beide backs gewisseld. Jeroen Brobbel naar links en Wessel Boertje naar rechts. Verdediger Elroy van Seventer, die weer een prima pot speelde, wilde de overwinning niet direct aan Peter-Marcel Nauta opdragen, maar ook niet gelijk van een shockeffect spreken. “Zo kan je dat niet echt zeggen. In ieder geval hebben we laten zien dat we het nog kunnen. Wie er voor de groep staat maakt niet zoveel uit. De overwinning was hard nodig en dat tegen de nummer drie op de ranglijst. We speelden wel iets anders, iets verder teruggezakt. We zijn niet in de positie dat we alles kunnen proberen, we moeten punten pakken dus iets verder inzakken was de opdracht. Misschien niet altijd leuk om te zien. Die tegengoal, de linksbuiten kwam ertussendoor geglipt schoot tussen mijn benen door en Silvio stond net op het verkeerde been. Was zonde, maar gelukkig voor rust nog rechtgezet. Die penalty was wel terecht. Vrije trap in de muur en zijn hand was boven zijn hoofd, in ieder geval zo zag ik het. Dat Bryan dat met een Panenka afmaakt, je moet het maar durven. Hij zei ze weten waar ik ze er in schiet. Als ik naar de hele wedstrijd kijk terecht gewonnen. Na die derde van Bethslot (Woldeamanuel, red.)was het klaar. Die tweede penalty was vreemd. Ik vond de scheidsrechter best goed fluiten, maar beetje vreemde beslissing. Hij legt de bal op de stip. Niet gelijk praten over de ommekeer, dat is te vroeg, maar deze zit in de knip. Onder Nauta hebben we ook goed gespeeld en stonden vaak met lege handen. Als dit het verschil is, lekker.”

Rozenburg kwam redelijk de kleedkamer uit. Wilde vechten voor elke meter zonder in de beginfase erg veel kansen te creëren. Ook Meeuwenplaat was wat afwachtend alhoewel die ploeg wel eerder een voorsprong wilde forceren. Heel veel verder dan wat hoekschoppen kwam de ploeg van trainer Nasser Abdalla niet. De eerste echte kans was voor Rozenburg. Tim Bekker mocht alleen op doelman Koen Morssink afgaan, maar vrij gekomen door zijn snelheid, strandde Bekker oog in oog met de doelman van de Hoogvlieters. Er stonde toen 18 minuten op de klokken. In de 28e minuut wist Rozenburg doelman Silvio Spiessens een achterstand te voorkomen door met een reflex en goede redding Christian Fortes de Mello van de openingstreffer af te houden. Toch zou Fortes de Mello, in de 36e minuut, zijn doelpuntje krijgen. Elroy van Seventer werd verrast en de doelman van de Rood Gelen stond daardoor op het verkeerde been lag de 0-1 in het netje. Lang duurde de vreugde voor Meeuwenplaat niet. Als doelman Koen Morssink uit zijn doel komt en de knikker helemaal mist komt de bal bij Nick de Bil, een doel met wel twee man op de doellijn moest de bal in de uiterste hoek en dat karweitje wist de aanvoerder af te ronden, 1-1. Vrij snel daarna een vrije trap van Bryan van der Laan met de hand gekeerd, volgens de scheidsrechter hands boven het hoofd, gaat de bal op de stip. Met een Panenka van Bryan van der Laan gaat Rozenburg met een voorsprong naar de thee, 2-1. Nog even geluk in de blessuretijd van de eerste helft als Lesly Bax da bal uit een hoekschop op de paal kopt. Maar afgelopen zaterdag zat het mee waar het in de vorige wedstrijden wel eens tegen zat.

“Het was meer dan nodig”, vertelde aanvoerder Nick de Bil na de wedstrijd. “Het was misschien niet altijd mooi, maar het begint bij een ding, daar hebben we het na de wedstrijden al vaak genoeg over gehad. Vorige week laten we elkaar na 20 minuten in de steek en dat resulteert dan in de doodsteek voor Peter-Marcel (Nauta, red.) en dan moet je elkaar, maar eens de waarheid zeggen. Uiteindelijk zijn wij verantwoordelijk dat hij niet het afscheid heeft gekregen wat hij verdiend. Dat mogen we onszelf aanrekenen. Maar als Rozenburg moeten we verder dat boek is dicht. Rozenburg moet verder met nog twaalf wedstrijden en misschien nog 12 minuten tegen Deltasport. We hebben twee keer getraind onder Van de Ridder, en toch beseft dat we misschien wel nog een stapje harder moeten. Veel is er niet veranderd, we zakte verder in vandaag als wat we gewend waren, zelfs ik was vaak op de eigen helft. Onze eerste goal was een diepte bal op Stefano (Tavares, red.) keeper komt uit en mist de bal, Stefano legt de bal op mij en ik kon een hoek uitzoeken. Belangrijk moment denk ik. Weer waren we op achterstand gekomen. Veel echte kansen hadden ze niet gehad en komen we terug. Of die penalty terecht was uit die vrije trap weet ik niet ik heb het niet gezien. Dan hebben we nog geluk met die kopbal op de paal, zat een keertje mee waar we in het verleden nogal eens pech hadden. We hadden het wel lastig, de tweede helft, zij kwamen vol energie uit de kleedkamer, maar werden niet echt gevaarlijk. Daardoor krijgen wij iets meer ruimte en als die derde dan valt, is het gedaan. Mooie goal van Bethslot. Dan hink je op twee gedachten, vasthouden of blijven voetballen. Als je dan nog wegloopt naar 5-1 is alleen maar lekker. Die tweede penalty was een beetje vreemd. Die keeper maakt een trappende beweging nadat hij de bal al vast had, dat is dom. Hij riskeerde rood en dan een indirecte vrije trap. Maar goed de scheids zag het anders en geel en op de stip. Die laatste prima neergelegd door Bethslot Woldeamanuel en ik raakte hem ook wel lekker. Wie de credits nu krijgt, natuurlijk heeft Nauta zijn aandeel, maar we gaan verder Rozenburg moet in de derde klasse blijven, niet blijven terugkijken, we gaan en moeten verder. Dit is een prima resultaat tegen de nummer drie op de ranglijst.”

Rozenburg probeerde de voorsprong in de tweede helft te consolideren en pas in de 75e minuut kwam de verlossende derde treffer van Bethslot Woldeamanuel, die in het rijtje beautés mag. In de 82e minuut mocht Bryan van der Laan nog een keertje van elf meter Meeuwenplaat doelman de gang naar het net laten maken, 4-1. En het slotakkoord was voor Nick de Bil met zijn tweede van de middag en stond de eindstand op het scorebord, 5-1. Een fraaie overwinning die hopelijk, voor alles en iedereen met het Rood en Geel hoog in het vaandel, de rust terug brengt op sportpark West.

Scheidsrechter Vally Karagantcheff toonde 10 keer het gele kartonnetje in een toch vooral sportieve wedstrijd. Vier keer voor Rozenburg, Vince Lissenberg, Nick de Bil, Bryan van der Laan en Stefano Tavares. En zes keer voor Meeuwenplaat. Maik den Ouden werd, in de tweede helft, geblesseerd aan de knie vervangen door Vince Lissenberg. Stefano Tavares door Stefan van Es, die na een lange blessure op gelopen in de wedstrijd tegen VFC op 4 september 2021, zijn eerste minuten mocht maken in het vlaggenschip van sportpark West.