Vitesse Delft was afgelopen zaterdag duidelijk te sterk voor Rozenburg en won met 1-4. Het bekertoernooi was, zoals de hele voorbereiding, niet om met een goedgevoel op terug te kijken. Het was niet eens de slechtste wedstrijd van de Rood Gelen, maar Vitesse Delft was te sterk en zette Rozenburg regelmatig onder druk. Rozenburg uit het bekertoernooi, maar de kans om een rondje verder te komen had de ploeg van Nauta eigenlijk in de eerste wedstrijd in Gouda tegen ONA al verspeeld. De ziekenboeg op West loopt verder vol, zaterdag haakte Maik den Ouden (hamstring) en Kevin van Heemst (knie) tijdens de wedstrijd af. In de warming-up moest Vince Lissenberg (hamstring) al afhaken.

Vitesse Delft was te sterk voor Rozenburg. Een ploeg die Rozenburg in de competitie niet tegen zal komen heeft duidelijke eerste klasse aspiratie. Iets wat Rozenburg coach Peter-Marcel Nauta voor de wedstrijd al aangaf. Nauta had ervoor gekozen om de ingezette weg, spelen in een 1-4-4-2 systeem zoal in het vriendschappelijk duel tegen Vierpolders, voor te zetten. Rozenburg kwam goed uit de startblokken. En vooral op voorsprong in een vroeg stadium. Nick de Bil vrij over de rechterkant liet Vitesse doelman Gilmario Correia dos Santos kansloos. Hoop en ook wel wat verbijstering in de ogen van de supporters op West. Maar lang duurde die euforie niet. Nog binnen het kwartier, in de 12 minuut, kwam Vitesse Delft langszij.

Een kopbal uit een hoekschop. Patrick Dos Reis Tavares was de maker. Als dan Nick de Bil een paar minuten later Rozenburg niet terug aan de leiding kan brengen, vrij voor doelman Correia dos Santos, wordt duidelijker dat Vitesse Delft niet met cadeautjes naar West was gekomen, maar was gekomen voor de volle winst. Toch was de 1-4 die er na 90 minuten op het scorebord stond een beetje geflatteerd vond ook aanvoerder Bryan van der Laan na afloop. “De uitslag was, toch nog wat te hoog. De eerste helft doen we het gewoon goed. We moeten wel een beetje wennen aan 4-4-2. We hebben altijd 4-3-3 gespeeld en nu de omschakeling. Denk ten opzichte van afgelopen dinsdag dat het al veel beter liep, tegen ook nog een sterkere tegenstander. Komen we met een mooie goal, daar trainen we ook op, op voorsprong. En dan, wat er heel veel gebeurd op dit moment, doelpunten uit standaard situatie tegen. Daar heb ik geen woorden voor. Constant mag de tegenstander voor de goal koppen of vrij inschieten, dat is gewoon niet goed, dat weten we ook dat moet eruit. Vandaag is het de 1-1, onnodig. Kijk Maik (den Ouden, red.) en Jordie (de Groot, red.) hadden het moeilijk in het begin moesten veel corrigeren. Maar dat begint al een linie er voor. Misschien ook een kwestie van coachen, zulke spelers als Jordie en Maik hoeven helemaal niet in problemen te komen, zeker niet als je het goed wegzet. We krijgen te simpel doelpunten tegen. Als je ziet simpel balverlies op het middenveld de aanleiding is voor de 1-2. Dat is misschien leuk in de derde klasse, maar op dit niveau wordt dat genadeloos afgestraft, zeker met tegenstanders als Vitesse Delft. Ook al gaan we met een achterstand de rust in is er nog niet zoveel aan de hand. In de tweede helft werd het veld te groot en gingen de linies soms te ver uit elkaar spelen. En dat het dan nog 1-4 wordt. Bal verlies op het middenveld door Patrick (Struijk, red.) dan mag hij er zelf achteraan en dan die overtreding niet echt handig, maar dat hoef ik niet te zeggen. Die 1-3 ook als je ziet hoe zo’n man wegloopt uit de rug dat mag niet gebeuren. Weer blessures er bij, maar weer zien hoe we daar uitkomen. De voorbereiding was dramatisch, laat dat duidelijk zijn. Maar als we de lijn van vandaag voort kunnen zetten heb ik er vertrouwen in. Zaterdag de competitie dan moeten we er staan. Iets verfijnder nog als vandaag. Allemaal een stapje harder daar durf ik op te vertrouwen. De eerste drie wedstrijden zijn cruciaal, maar dat het zo een lastige opgaaf wordt is duidelijk. Het moet beter en dat kunnen we ook.”

De 1-3 was in de 67e minuut een doelpunt van invaller Jeroen Lathouwers. En de 1-4 een penalty van Duncan Sjerp. Bij Rozenburg kwam Stefan van Es in het veld voor de geblesseerde Maik den Ouden. Floris van den Heuvel voor de geblesseerde Kevin van Heemst (Kevin van Heemst moest in de warming-up Vince Lissenberg al vervangen) en Lennart Quak voor Nick de Bil, die voor de competitie twee wedstrijden is geschorst.