Afgelopen weekend is het Rozenburgse wielertalent Boris Romers winnaar geworden van het wielerweekend Roden/Drenthe. Na drie etappes, ploegentijdrit, klassieker (wegwedstrijd) en het criterium (aantal plaatselijk rondjes in het dorp) stond Boris op de hoogste trede van het ereschavot. Boris had een voorsprong van 18 seconde op de nummer twee Lou van Belle van Swift uit Leiden.

“Als je na twee etappes aan de leiding staat ga je er wel op hopen om de meerdaagse te kunnen winnen, maar in het wielrennen is niets voorspelbaar”, vertelde Boris toen we hem spraken bij zijn oude club Delta waar hij een tussenstop had tijdens een trainingsrit. Immers lang kan het talent niet genieten van zijn overwinning aankomend weekend staat de wegwedstrijd op het NK in Zeeland op het programma. En dat niets voorspelbaar is bleek, afgelopen zaterdag, wel in de wegwedstrijd over 67 kilometer. Na 3 kilometer al een grote valpartij en werd en de wedstrijd een halfuur onderbroken doordat er medische hulp van ambulances nodig was en de wedstrijd daardoor op nieuw gestart moest worden. Het begon op zaterdag met de ploegentijdrit waar Boris de basis kon leggen, samen met zijn team, voor het latere succes.

 

 

Algemeen individueel Klassement Nieuwelingen Wielerweekend Roden

     

Pos.

Naam

Club/Team

Tijd

Verschil

1

Boris Romers

Cervélo - GOODZO 1

3:04.03

-

2

Loe van Belle

LRTV Swift

3:04.21

18 sec.

3

Koert van Oosten

Cervélo - GOODZO 1

3:04.21

18 sec.

4

Thomas Mijnsbergen

Willebrord Wil Vooruit 1

3:04.28

25 sec.

5

Mike Bronswijk

Monkey Town Cyclingteam 2

3:04.31

28 sec

Ploegentijdrit

“We hebben niet echt een taakverdeling”, vertelde Boris over die wedstrijd. “Ik ben nog wel explosief dus ik startte het treintje op. Dat wordt wel door de trainer bepaald. Het was een wedstrijd over 10 km die we met een gemiddelde snelheid van 46.9 over die 10 kilometer. Het liep lekker kop over kop en in het wiel even uitrusten. Eigenlijk hebben we niet eens gesprint, dachten dat de finish nog iets verder was. Uiteindelijk wonnen we (Boris Romers, Joris Butters en Koert van Oosten, red.) met 21 seconde voorsprong op Swift uit Leiden.”

Klassieker

“s Middags in de klassieker was er gelijk een grote valpartij, waar ik net omheen kon. Joris Butters (ploegmaat van Boris Romers, red.) lag er tussen en zijn fiets kapot en kon niet meer verder. Toen we opnieuw gestart waren kon ik bijna de hele wedstrijd voorin meerijden. Er waren wel demarrages maar het peloton pakte de uitlopers steeds weer terug. Op het laatst sprongen er twee weg toen ik net opgesloten zat en kon ik niet mee. We hebben het gaatje nog wel dicht gekregen op een seconde of 3 dacht ik. Zelf werd ik zesde en had nog 18 seconde over van de voorsprong opgebouwd in de tijdrit. Na de wegwedstrijd was ik koploper in het klassement en dan ga je er wel stiekem aan denken ‘kan ik hier ook winnen’, maar in het wielrennen moet je soms ook een beetje geluk hebben dat ze voor je niet onderuit gaan of je ingesloten zit bij de beslissende ontsnapping. Soms kan het anders lopen dan je wil.”

Het criterium

“In het begin heb ik nog wel even gekeken wie er in de premiesprints meezaten en goeie benen hadden, maar ergens half koers dacht ik nu moet ik gaan. Reed eerst nog anderhalf rondje alleen maar kwamen er nog vijf renners bij. Toen we verder weg konden rijden werd het een sprint met zes. Er zaten er een paar doorheen en ik voelde me fris en kwam als eerste over de streep. Thomas Mijnsbergen zag ik aanzetten dus moest ik mee en kon met een fietslengte winnen.”

Een prachtige overwinning van Boris Romers in Drenthe. Zaterdag 23 juni staat het NK weg op het programma en staat Boris aan de start. Natuurlijk hebben we hem gevraagd naar zijn kansen, maar Boris is niet alleen een goede wielrenner maar ook leert hij het klappen van de zweep snel als het gaat om uitspraken in en met de media. Toch wilde hij wel kwijt niet kansloos te zijn, maar in wielrennen kan er veel gebeuren wat je niet altijd in de hand hebt. En je moet natuurlijk wel goeie benen hebben in zo’n wedstrijd.