Je moet niet alleen zelf top zijn als jonge amazone in de dressuursport maar ook je paard of pony moet in een topconditie verkeren. En ook top paarden kunnen geblesseerd raken daar weet de Rozenburgse Ezra Boer alles van. Maar Ezra heeft meerdere paarden en pony's waarmee ze aan wedstrijden deelneemt of traint. "Door ook met andere paarden en pony's te rijden wordt ik zelf ook beter. Zoé is wel het paard waar ik een speciale band mee heb. Zij is niet echt makkelijk, maar we voelen elkaar heel goed aan. Door een blessure kan ik nu even niet met haar aan wedstrijden deelnemen en zullen we ook de terugkeer met Zoé rustig aan doen. We gaan niets forceren", vertelde Ezra Boer.

 

Ezra Boer was met Zoé op weg naar de absolute top van Nederland, door een blessure is daar nu even een adempauze, maar dat wil niet zeggen dat het ook voor Ezra nu rustig is. Met pony Gina komt ze aanstaand weekend uit op het Nederlands kampioenschap in de L2 klasse. Ook met pony BonBon gaat de Rozenburgse wedstrijden rijden en traint ze en leidt met haar nieuwe paard Hero op voor de wedstrijdsport. Van Hero wordt door de kenners veel verwacht.

Ezra over BonBon

"BonBon is een ponyhengst van 8 jaar. Ik ga BonBon voorlopig een jaar of twee rijden in de klasse Z2. Dat is het hoogste niveau voor pony's. Met BonBon heb ik verder nog geen wedstrijden gereden. Waarschijnlijk over een week of 4 ergens in de regio. Verder kan ik daar nog niet zoveel over vertellen. We gaan eerst eens even aan elkaar wennen en als het goed blijft gaan willen we volgend jaar met BonBon internationaal aan wedstrijden deelnemen. Ik train toch wel 5 keer in de week met BonBon. Ga ook nog een keertje op les bij Mischa Koot. De andere keren train ik alleen, en helpt mijn moeder wel waar nodig."

Rabo Talentenplan/Rabo beloftetrainingen

"Met Zoé kon ik niet meer meedoen aan het Rabo Talentenplan, vanwege een blessure. Gelukkig mocht ik met BonBon wel meedoen en kon ik dat traject verder volgen. Die trainingen zijn in Hoog Mierden bij stal Bartels, vlak bij de Belgische grens. We hebben daar nog twee trainingen en aan het einde een soort proef of examen waar gekeken wordt of ik nog verder kan met het Rabo Talenten Plan (Het Rabo Talentenplan is het talentherkenning- en ontwikkelingsprogramma van de KNHS waar talentvolle paardensporters in de disciplines dressuur, springen, eventing en para-dressuur ondersteund worden in hun ontwikkeling tot topsporter.red.). Op 20 april is die proef die ik met BonBon ga rijden in de klasse Z2 voor pony's. Of ik kansen heb voor volgend seizoen is nog wat moeilijk in te schatten. Door het wegvallen van Zoé moest ik erg snel wennen aan BonBon."

Ezra over Gina

"Met Gina gaat het eigenlijk wel heel erg goed. Met Gina rijd ik in de L2 en ben daar Kring- en Regiokampioen geworden. Het was een gemiddelde van 195 punten dat is dan weer 65%, en dat is best goed met Gina. Met die 65% ben ik wel heel erg blij. Nu gaan we naar het Nederlands kampioenschap in haar klasse. Het is best wel een beetje onvoorspelbaar, maar kansen heb je natuurlijk altijd. Bij de eerste vijf zou al heel erg goed zijn. Gina vindt alles heel eng en heel spannend. Ze heeft best wel heel veel kwaliteit maar dat ik alles onder controle heb is echt niet zo. Afgelopen zaterdag in een wedstrijd in Oudenhoorn was ik wel erg tevreden, daar had ik veel controle over haar. Maar dat is zeker niet elke wedstrijd zo. Met Gina is de bedoeling dat ik daar de Z klasse ga bereiken."

 

Ezra over nieuwe eigen paard Hero

"Dat is allemaal nog nieuw. Ik rijd een keer of drie per week met Hero. Daar zijn we nog niet aan wedstrijden toe. Dat is allemaal nog veel te pril. Maar het is best een braaf paard waar we toch wel wat van verwachten."

Om op het niveau van Ezra met paardensport bezig te zijn moet je wel veel trainen. Ook het rijden op verschillende paarden en pony's maakt Ezra als amazone beter en sterker zeker omdat er paar niet al te makkelijke paarden/pony's bijzitten. Maar het kost ook heel veel tijd. Zeker 30 tot 35 uur per week is Ezra bezig met haar sport en dan zit daar nog niet bij, de verre wedstrijden of de trainingen van het Rabo Talentenplan. Een geweldige prestatie van de 14 jarige Ezra Boer die de discipline heeft om aan deze sport deel te nemen en op jonge leeftijd al zelf paarden kan opleiden tot toppers. Met vooruitzichten naar internationale wedstrijden met BonBon. De carrière van Ezra staat pas aan het begin en nu al op een NK en acteren op een voor haar leeftijd ongekend niveau. En wat te denken van internationale wedstrijden in het vooruitzicht.

 

Foto's boven: Hero, midden BonBOn (links) en Gina tijdens de Regiokampioenschappen. Onder Ezra's eigen paarden Zoé en Hero