Ezra Boer heeft weer een geweldige prestatie neergezet door afgelopen zaterdag in de regiokampioenschappen eerste te worden in de klasse L1. De twaalfjarige Rozenburgse amazone is daarmee kampioen van Zuid-Holland met haar paard Zoè D. Nadat ze al kringkampioen van de Zuid-Hollandese eilanden was, nu dus ook kampioen van heel Zuid-Holland. Ezra gaat na zaterdag in de klasse L2 rijden, een klasse waar je door kan dringen tot het Nederlands kampioenschap. Een Nederlands kampioenschap waar ze met haar pony Nikki al eens aan mee heeft gedaan.

Met Nikki werd ze in de M1 klasse 3e en behaalde een bronzenmedaille. Bij de M2 had Nikki een blessure en kon Ezra niet starten. Met haar B pony Centje eindigde ze ook nog een keer op de 5e plaats. Een topper die met verschillen de paarden/pony's in haar klasse de top van Nederland wist te behalen.

Hoe vaak heb je de afgelopen weken getraind met Zoè op de proef van L1?

"Vanaf 1 juli waren er nieuwen proeven en vanaf die tijd heb ik ongeveer 10 keer getraind op stal. Mijn paarden staan op stal bij de familie Herlaar in Vierpolders en daar train ik ook altijd", vertelde de Ezra Boer die eerst nog even hondje Lilli moest uitlaten voor ze kon antwoorden.

Hoe ziet zo'n wedstrijddag eruit?

"Ik moest vijf voor half drie starten maar we waren al om 9 uur op stal. Zoè helemaal wassen, vlechten en poetsen. We zijn we om rond 12 uur vertrokken. Zoè was wel wat zenuwachtig. Ze mesten de hele poetsplaats onder. Ze liep gelukkig zo de trailer in, op naar Heerjansdam. Toen we in Heerjansdam aankwamen hadden we een mooi plekje vooraan. Dan moet je pas- en boekjescontrole doen en laten zien dat alle inentingen in orde zijn. Tien uur konden we het terrein verkennen. Daarna Zoè uit de trailer halen en mevrouw moest alles zien. Ze is dan meestal heel erg draaierig. Omdat de wedstrijden op gras waren moesten we nopen indraaien (in een hoefijzer zitten 2 gaten en daar moet je de noppen in draaien. Die noppen zijn ongeveer zo groot als je vinger top). Je moet op gras dus wel noppen in doen anders kunnen paarden uitglijden. Dat is best een lastig klusje omdat Zoè niet altijd even stilstaat. Daarna op zadelen en moet ik zelf natuurlijk ook de wedstrijdkleding aan en alles aan mezelf ook in orde brengen."

Het inrijden en de proeven

"Ja met losrijden was ze al heel fijn. Niet kijkerig wat Zoè nogal eens is. Ze voelde los in de hand, goed aan het been en vooral ontspannen. Mijn instructrice Marije de Lange was er om mij te helpen in het los rijden wat erg fijn was. En dan de proef in de 1e proef ging al heel fijn we werden in de 1e proef beloond met 218 en 203 punten. Toen de 2e proef, nou ze was wel gewoon fijn maar er waren wel 2 fouten. Ze sprong één keer niet in galop aan en ik deed mijn halsstrekken verkeerd maar veder ging het wel goed. Ik kreeg 203 en 208 punten.

Ik moest als negende starten. Er waren 21 deelnemers, dus het wachten duurde erg lang. Toen de uitslagen opgehangen werden geloofde ik er niks van, 2 jaar geleden werd ik met mijn pony Nikki ook 1e in het L1 in Heerjansdam. Dus snel opzadelen en parade rijden. Een prijsuitreiking te paard en dan een rondje op muziek rijden. Dat was geen succes ze wilde al niet stil staan en toen we het rondje gingen rijden ging ze rennen en doen en trippen op haar plek nou ik ben de bak maar uit gedaan het was geen doen. Voelden daar voor met stilstaan haar hard al kloppen."

En hoe nu verder?

"Ik ga niet te snel door de klasse L2 met Zoè. Dus ik begin pas weer in november met wedstrijden. Dan start ik bij de indoorkampioenschappen gewoon in het L2, ik ga niet meer in de L1 starten. Gewoon lekker trainen voor de L2. In de L2 kan je ook afgevaardigd worden voor het Nederlandse kampioenschappen. Met mijn pony Nikki wil ik graag de indoorkampioenschappen rijden in het Z2. Op 7 en 14 september rijd ik de Mr. Ed competitie in Maassluis. En op 5 oktober nog een wedstrijd in Rozenburg."

 

 

Foto's Gerrit Boer