Afgelopen zaterdag in de derde periode sloeg de vlam in de pan in zwembad De Rozenburcht. Of in ieder geval besloot het scheidsrechtersduo Blanker / Van Holstein wegens wanordelijkheden de wedstrijd in de eerste klasse A tussen ScomZeehondDuck en Wiekslag uit Alblasserdam niet uit te spelen.

In de eerste periode een gelijk opgaande strijd. Thijs Schouten opende de score voor de thuisploeg uit Hoogvliet/Rozenburg/Brielle. Nadat Groothuisen en Baan de gasten uit Alblasserdam op voorsprong hadden gezet was het Robert Goedendorp die de eindstand van de eerste periode op het scorebord zette, 2-2. De tweede periode wat uitsluitingen voor 20 seconde over en weer, maar werd de wedstrijd langzaamaan wat grimmiger. ScomZeehondDuck leek op een overwinning af te stevenen zeker nadat Maik Kok, de oud doelman van de thuisploeg, voor 6-4 had gezorgd. Als dan Michel Baan de 6-5 op het scorebord zette uit een 5 meter, foutje van coach Harry Kok, slaat de vlam in de pan. Althans scheidsrechters hadden het niet meer onder controle en sprongen bankzitters van de tegenpartij in het bad in de aanval op ScomZeehondDuck speler Jeff Bouman. Die kennelijk op weg was verhaal te halen. We vragen aan de routenier Robert Goedendorp na de wedstrijd wat er nu precies aan de hand was aan het einde van de derde periode.

Robert Goedendorp

“Dit heb ik in mijn lange carrière als waterpoloër nog niet meegemaakt”, weet de routenier eigenlijk niet goed waar hij zal beginnen. “Makkelijk winnen doen we tegen deze tegenstander niet echt, maar we stonden aan de goede kant van de streep op het moment dat de scheidsrechters besloten ermee te stoppen. Het was eigenlijk wel een spannend potje redelijk gelijk opgaand. Na de 4-4 had ik het idee dat we toch wat meer de overhand kregen. De gevoel leek bij de tegenstander ook te ontstaan. Ze speelde dan nog wel net tussen de lijntjes, maar wel met steeds meer agressiviteit. We gingen op een gegeven moment met 6-4 aan de leiding. Ik wat ik aangaf werd het wel wat grimmiger. Om wat rust te brengen wilde Harry (Kok coach van de thuisploeg, red.) denk ik even wat rust brengen, maar vroeg een time out aan met de tegenstander in balbezit. Dat is niet volgens de regels en kwam ons op een 5 meter strafbal te staan. We hadden ook al een paar keer aangegeven bij de scheidsrechters wat strakker te gaan fluiten, ook onze coach had dat gedaan. Discutabele beslissingen. Zelf zat ik op de bank met twee P-tjes (tijdstraf van 20 sec. en je mag er maar 3) En Maik Kok moest al wisselen wegens een trap in de zij waar hij veel last van had. Het fluiten was niet echt consequent meer. Na die 5 meter zag je de benen van Jeff Bouman bovenwater, wat daar gebeurde weet ik niet, maar die speler van Wiekslag moest er voor 20 seconde uit. Bouman zwom hem achterna om verhaal te halen, althans daar leek het op. Wat er precies gebeurde weet ik niet. Het gebeurde in de buurt van de bank van de tegenstander. Er sprongen er 3 of 4 van de bank in het water waaronder één met gestrekte benen op de rug van Jeffrey Bouman. Voor de duidelijkheid keuren we de actie van Bouman niet goed, maar geeft geen vrijbrief om er dan zo met 4 man in te duiken. We hebben aangegeven zo niet verder te willen, zeker niet verder laten escaleren. Scheidsrechters hadden totaal geen controle en dan moet je verstandig zijn. Wat er gaat gebeuren met die wedstrijd, geen idee. De berichten op het wedstrijd formulier gaan niet verder dan de uitsluiting met vervanging van Bouman. Hand in eigen boezem, maar de scheidsrechters hadden het beter in de hand moeten houden. Daar ligt zeker ook wel een deel van het probleem.”

Eigenlijk niets aan de hand voor de thuisploeg. Op koers voor een overwinning. Laten meeslepen in het spelletje van de tegenstanders was misschien niet slim. In een wedstrijd waar de thuisploeg tegen 10 p-tjes en een uitsluiting aanliep en de gasten uit Alblasserdam tegen 4. Gezien het wedstrijdverloop misschien discutabel. Verliezen doe je nooit van de scheidsrechter, maar dat de mannen in het wit ook invloed hebben is zeker in het waterpolo, waar soms niet alles duidelijk te zien is, een gegeven. Hoe de bond zal omgaan met de rapportage? En wat er met het restant van de wedstrijd gaat gebeuren is aan het bondsbestuur en de arbitragecommissie.   

Doelpunten: Robert Goedendorp 3 X, Thijs Schouten, Alex Heskes en Maik Kok ieder 1X.

 

Stand na: 1e Periode 2-2, 2e Periode 5-4, 3e Periode gestaakt bij een stand van 6-5.