John Mooiman heeft voor de triathlon gekozen, omdat hij op individuele nummers niet goed genoeg was. Maar John moet wel een (sport)doel hebben in zijn leven. Natuurlijk heeft coach Robert de Korte ook een duit in het zakje gedaan om John voor de triathlon te ‘begeistern’ om eens een woord te gebruiken van onze oosterburen. Tenslotte was het in Duisburg, Duitsland waar John afgelopen zondag zijn beste Triathlon 70.3 tot nu toe in de boeken liet noteren.

 

Hoe ziet zo’n weekend waarin de wedstrijd is er uit?

“Ik moest op vrijdag nog werken, had avonddienst. Was ook een beetje balen omdat er onderdelen van mijn nieuwe TT-bike (tijdritfiets) niet op tijd binnen waren. Ik moest dus met de wegfiets naar Duisburg. Die had ik voor de zekerheid wel gereed gezet. Ik ben samen met mijn vrouw zaterdagochtend naar Duisburg gereden. Gelukkig is dat niet zo ver. Uurtje of 2 ½ rijden. Dan moet je allerlei plichtplegingen doen. Startnummer ophalen, fiets inleveren, tassen voor de wisselzones afgeven, startnummers goed bevestigen en dat soort dingen. ’s Avonds nog wat gegeten in een restaurant en vroeg naar bed. Ik heb prima geslapen en dat is wel eens anders. Dan op de wedstrijd dag kan je ’s morgens nogeven trainen als je dat wil bandenspanning controleren, fiets in de juiste versnelling en proberen te ontspannen.”

Je voorsprong op je snelste tijd was na het zwemmen een kleine halve minuut

“Ja, had misschien meer ingezeten, maar aan het begin ben ik toch altijd wat voorzichtig om niet te forceren. Het is nog lang dan. Ik zat wel in het voorste startvak, belangrijk voor de eerste wissel met fietsen. Ik heb de status AWA (All World Athlete) dat geeft wel wat voordelen, bijvoorbeeld om in zo’n eerste vak te kunnen starten. Ik kon tijdens het zwemmen redelijk mijn eigen wedstrijd zwemmen. Ik kijk niet zo naar andere deelnemers, soms wel op mijn horloge hoe het gaat, als dat lukt. Zelf vind ik dat het nog beter moet, maar de kenners beweren dat de tijden die ik zwem wel redelijk zijn voor iemand die in zijn tweede jaar zit.”

Overigens is de wissel tijdens de triathlon iets waar je op kan of moet trainen. Allereerst zijn er regels wat mag en niet mag en niet onbelangrijk de tijd loopt door. Je helm moet vastzitten voor je de fiets mag pakken, anders heb je gelijk een penalty, vertelde John nog.

Fietsen je sterkste onderdeel?

“Na het zwemmen de wissel naar fietsen. Fietsen is misschien wel mijn beste onderdeel, maar ook daar moet je gewoon je eigen race rijden. Stayeren mag sowieso niet dus het is trappen. Eerste ronde was goed te doen, maar de tweede ronde werd het erg druk en werd er heel wat gestayerd. In Finland kreeg ik een penalty, daar wilde ik ver bij vandaan blijven, maar is was soms geen ontkomen aan. Waren ook heel veel deelnemers. Hier stonden er twee keer zoveel aan de start als de laatste keer in Finland (+/- 200, red.). Na de eerste ronde voelde ik al wat aan mijn hamstrings, werden wat stijf. Maar al met al ging het toch super. Wilde eerst nog wel wat rustiger, maar bleef lekker trappen. De laatste twee kilometer de cadans wat verhogen als voorbereiding op het lopen.”

Bij het lopen een PR

“Tijdens lopen houd ik wel mijn tijd in de gaten. Ik wist wel dat ik mijn snelste 70.3. ging worden. Finland was toch wel een moeilijker parcours. Die wedstrijden zijn eigenlijk moeilijk te vergelijken. Maar op alle onderdelen een snellere tijd, wat vooral bij het fietsen ging ik een minuut of 13 sneller dan in Finland. Prima race en ik ben er zeker erg blij mee.”

John Mooiman eindigde van de 1937 deelnemers op plekkie 370 en in zijn categorie op plaats 60 van de 236. “Als straks op een TT-bike het fiets gedeelte kan doen, gaat dat nog wel wat sneller. En ook bij het zwemmen en lopen kan ik nog wel wat verbeteren. Zeker bij het hardlopen moet er nog, ben voorzichtig, een half uur sneller kunnen. Maar het doel was onder de vijf uur en die kan ik afstrepen.”