Hoe komt John Mooiman de winter door. Een tijdje niet trainen is geen optie en zelfs als John naar zijn schoonfamilie in Finland gaat, voor de feestdagen of vakantie, zijn er altijd wel momenten dat John even de sneeuw opzoekt om wat loopkilometers te maken of een ritje op de mountainbike lekker door de sneeuw.

“Met de feestdagen gaan we voor twee weken naar familie in Finland, maar daar heb ik ook een mountainbike staan. Dus tussendoor toch nog wat trainen”, kijkt John alvast naar de komende feestdagen. Maar deze winter moet er op lopen worden getraind. Bijeen hele triathlon zit ook een marathon oftewel 42.192 km en lopen is niet het favoriete onderdeel voor de Rozenburger. Na het lopen in de buitenlucht is er ook Zwift, maar dat gebruikt John als tool voor zijn intervaltrainingen. Even lekker de Col d’Aspin beklimmen of een route rijden van een uurtje of langer is eigenlijk niets voor John. Met Zwift maak je van elke rit op je fietstrainer een leuke ervaring, maar niet voor John Mooiman. Sterker nog, met Zwift wil je misschien zelfs wel niets anders meer. Zwift is de meeste gebruikte software om een interactieve fietstrainer te koppelen aan je computer. Al je inspanningen op de fietstrainer zie je, op je computerscherm, in een virtueel landschap terug. Zelfs stijgingspercentages worden, als je de juiste smart fietstrainer hebt, automatisch aangepast. We hebben John nog niet kunnen overtuigen hoe mooi het is om meer te doen met Zwift als alleen de work-outs. John past de work-outs aan in Zwift op zijn eigen schema’s en wat verder dan de intervaltrainingen is voor de Rozenburger niet weggelegd. John is het liever buiten. Kleding aangepast, alles waterdicht en de duurkilometers zullen hoofdzakelijk buiten worden gereden. “Ik ga liever drie uur in de regen rijden dan dat ik drie uur op de trainer ga rijden. Overigens drie uur houd ik ook niet vol, zo simpel is het.”

Het nieuwe seizoen

“Voorlopig is de Brouwersdam de eerste 4 mei dacht ik. Die staat al vast. In de winter ga ik door met schema’s dus niet veel rustperiodes tussendoor. Vooral ook krachttrainingen deze winter. Naast na sneller worden zijn er ook veel krachttrainingen deze winter. Voor die trainingen ga ik naar CrossFit. CrossFit is een manier om door middel van trainingen, waarbij atletiek, gymnastiek, gewichtheffen, klimmen, tillen, trekken, duwen, gooien rennen, gecombineerd worden. In mei dus de eerste, verder Bilsen in België, Didam, Zierikzee en dan de hele in Kalmar in Zweden.” Een hele triathlon gaat over 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en dan een hele marathon van 42.195 kilometer. “Het is best een uitdaging. Maar heb nog even, het is 17 augustus. Maar laten we eerlijk zijn, dat is nog wel wat”, lacht John zachtjes.

Voorne’s Duin Trial

John stond recent ook aan de start van de Voorne’s Duin Trial. Aan de start 193 atleten en John Mooiman eindigde op plaats 58. “Ja, Voorne’s Duin Trail was meer voor een training en de lol en bedoeling is deze winter nog wat hardloop/trialruns wedstrijdjes te doen, was 58ste geworden van de 193 in Oostvoorne, maar hebben niet te gek gedaan. Lekker wat meters pakken om beter te worden.

De inschrijvingen voor het seizoen 2024

datum

waar

wat

opmerking

04-05-2024

Brouwersdam

Brouwersdam 90

 

19-05-2024

Bilzen België

Bilsen 111

 

28-07-2024

Kanne/Maastricht

De Cave Triathlon

de ½ triathlon

17-08-2024

Kalmar Zweden

Ironman Kalmar full distance

De eerste hele triathlon

28-09-2024

Zierikzee

1/8 triathlon

 

 

De wedstrijd in Bilsen en die van de Brouwersdam zitten wat dicht op elkaar. Dat zijn ook de momenten dat John advies vraagt aan Robert de Korte zijn steun en toeverlaat. “Volgens Robert moet het wel kunnen, dus gaan we ervoor”, besluit John Mooiman zijn verhaal. Wij blijven John natuurlijk volgen.