Afgelopen weekend was de tweede World Cup wedstrijd van een serie van drie in Athene. Na Berlijn vorige week en Athene afgelopen weekend staat ook Budapest nog op het programma van de Rozenburgse topzwemster Maaike de Waard. Maaike grossiert in finale plaatsen, maar een podiumplaats zat er in Athene dit keer niet in. Maar na twee wedstrijden en acht starts al zeven keer een finale plaats. Een ongekend resultaat van de Rozenburgse tussen de allerbeste van de wereld.

 

Net als in Berlijn startte Maaike op de 50 en 100 rug en de 50 en 100 vlinderslag. Als sprintster is Maaike in haar element op de 50 meter nummers. Maar met de Olympische Spelen in aantocht zijn en worden de 100 rugslag en de 100 vlinderslag steeds belangrijker. Tijdens de Olympische Spelen zijn er geen 50 meter nummers opgenomen in het programma, met uitzondering op de 50 vrije slag.

50 meter rugslag

Voor Maaike begon het in Athene met, zeker in het verleden, haar favoriete nummer de 50 rugslag. In de series, in de vroege ochtend, liet Maaike de klokken stoppen op een tijd van 28.39. De derde tijd in haar serie waar ze Kaylee Mc Keown (Australië) en de Canadese Margaret MacNeil voor moest laten gaan. Maar die tijd was wel goed om met als vierde tijd naar de finale te gaan. De Nederlandse Kira Toussaint moest dat plaatsje in de finale bereiken door een Swim Off waar ze de Zweedse Hanna Rosvalle versloeg. Twee Nederlandse zwemsters in de finale van de 50 rug. In de finale was de Australische Kaylee MC Keown een klasse apart in een nieuw World Cup record van 27.02 won ze overtuigend. Maaike de Waard moest iets toegeven op haar tijd in de series en liet de klokken stoppen in de finale op 28.45. en eindigde op plaats 7. Kira Toussaint was een fractie sneller en eindigde op plaats 6, beide zwemsters een goede prestatie, maar niet goed genoeg voor het podium.

100 meter rugslag / 50 meter vlinderslag

Op de zaterdag stond er in Athene voor Maaike de 100 rug, maar ook de 50 vlinder op het programma. In de series in de ochtend was er nog wel een rust pauze tussen de nummers voor Maaike de Waard van meer dan een half uur. In de finales ’s avonds minder dan een kwartiertje en Maaike haalde op beide nummers de finale. In de series is het voor de zwemsters hoeveel energie kan je sparen zonder de finale mis te lopen. En met twee nummers kort achter elkaar was dat voor Maaike de Waard zeker van belang. Op de 100 rug ging Maaike als 8e naar de finale. In de finale was het weer Kaylee McKeown die een World Cup Record liet noteren, 57.63. De Australische is in een super vorm en was met afstand de sterkste. Het verschil met de nummer twee Kylie Mase uit Canada was 2.47 en dat op 100 meter. Maaike tikte aan als 5e in een tijd van 1:01.15. Kira Toussaint werd vierde (1:01.05) beide Nederlandse net naast het podium, maar een prima prestatie in het Australische en Canadese geweld. Zilver was er voor Kylie Masse (1:00.10) en brons voor Ingrid Wilm (1:00.57). Op de 50 vlinder was de Zweedse Sarah Sjoestoem de beste en ook zij in de finale met een World Cup Record (24.97). Voor Maaike was er in de finale, minder dan 15 minuten na de inspanningen op de 100 rug, een 7e plaats (26.45). In de ochtend series was er voor Maaike een zesde plaats van 26.47. Goud voor Sarah Sjoestroem, zilver voor Yufei Zhang uit China (25.31) en brons voor Torn Huske Verenigde Staten in een tijd van 25.73.

100 vlinderslag

Op de afsluitende dag stond er voor Maaike nog de 100 vlinder op het programma. Maaike werd nog wel derde in haar serie, maar haar tijd van 1:00.30 was net niet genoeg voor een finale plaats. Uiteindelijk was de tijd van Maaike goed voor een 9e plaats.

Een prima toernooi als zal Maaike zoals altijd als we haar spreken dichter bij haar PR willen zwemmen. Na twee World Cup wedstrijden zeven finale plaatsen op acht starts en in Berlijn een bronzen medaille op de 50 rugslag. Aankomend weekend de wedstrijden in Budapest.