Voor Maaike de Waard was het een mooi toernooi in Hengelo, met geweldige prestaties. Ook al kijkt Maaike meer naar haar tijden dan naar de ranglijst of het podium, won de Rozenburgse wel drie afstanden. En misschien dan niet zo belangrijk twee keer wist ze, zowel op de 50- en 100 rugslag, te winnen of moet je zeggen sneller te zijn dan Kira Toussaint en hoe je het ook wendt of keert, haar grootste concurrent. De snelste vrouw in Nederland op dit moment op de rugslag.

Lees meer: Maaike de Waard:” Geen publiek, dat is wel een beetje gek”

Vanaf 15 maart hield het zwemmen eventjes op en besloot Maaike de Waard naar Rozenburg te komen, omdat het in Brabant op dat moment het ergste was. In Rozenburg had ze iets meer leefruimte om nog wat te kunnen sporten. Opeens een ander leven voor de Rozenburgse topzwemster. Met in het achterhoofd de Olympische spelen in Tokio die nog niet definitief waren afgelast of verzet. En Maaike had en heeft zich nog niet gekwalificeerd, dus wilde ze zo goed mogelijk aan de start van wedstrijden staan als er nog een kans kwam om Tokio te halen. Het zou anders worden. Het maatschappelijke leven in een flink deel van de wereld kwam grotendeels tot stilstand, ook in de top van de zwemsport.

Lees meer: Maaike de Waard: “Zo lang ben ik nog nooit uit het water geweest”

Het coronavirus heeft grip op Nederland en de rest van de wereld, en ook onze topsporters ontkomen er niet aan. Zij krijgen, net als Rozenburgse Maaike de Waard, een onbedoelde rustperiode die, in de opbouw naar de grote kampioenschappen en wellicht ook de Olympische spelen, zijn weerga niet kent. Grote kwalificatietoernooien komen te vervallen en hoe het allemaal verder moet is nog niet duidelijk.

Lees meer: Maaike de Waard: “Op zulke momenten is sport niet meer het belangrijkste, de gezondheid van...

Update 23-02-2020/21:00 uur

Update 23-02-2020/09:00 uur

De jacht op betere tijden is weer geopend. Voor zwemster Maaike de Waard een uitstapje naar Antwerpen waar ze aan de start staat van de Vlaamse Kampioenschappen. Die worden gehouden in het Olympisch Zwemcentrum Wezenberg in Antwerpen. Maaike zal starten op de 100 rugslag, de 50 vlinderslag en de 50 meter rugslag.

Lees meer: Maaike de Waard aan de start in Antwerpen

Maaike de Waard behaalde nog niet de limiet voor deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. Maar de limiet voor de EK lange baan in Boedapest heeft ze gehaald tijdens de Swim Cup in Amsterdam. De focus ligt op de 100 meter rugslag, een Olympisch nummer. Deelnemen aan de Olympische Spelen is haar droom, bij de Jeugd Olympische Spelen behaalde ze in 2014 ‘GOUD’, op de 50 meter rugslag. Dat is in Tokio geen Olympisch nummer. De weg naar Tokio is nog lang, zeker omdat ze eigenlijk maar één nummer heeft, de 100 rug, waar er kansen zijn op het behalen van de limiet.

Lees meer: Maaike de Waard:”Ik had lekker bij de kerstboom gezeten als ik de OS limiet had gehaald”

Ze won in Hengelo twee afstanden tijdens de Masters LC Challenge, zowel op de 50 vlinder als ook op de 100 rug was Maaike de Waard de snelste. Een wedstrijd om weer wedstrijdritme op te doen. En dat was het doel in voorbereiding op de Swim Cup Amsterdam later deze maand. Een wedstrijden waar eventueel limieten kunnen worden gezwommen voor de Olympische Spelen van Tokio.

Lees meer: Maaike de Waard:”De focus ligt dit seizoen op de 100 rugslag”

Afgelopen weekend was in het Pieter van den Hoogenbandzwemstadion in Eindhoven, de opening van het nieuwe seizoen, het NK estafette. Maaike de Waard kwam aan de start voor haar vereniging PSV. PSV was sterk vertegenwoordigd bij de dames, naast Maaike de Waard stonden ook Femke Heemskerk, Kim Busch en Ranomi Kromowidjojoj aan de start van het team van PSV.

Lees meer: Maaike de Waard met PSV Nederlands Kampioen estafette korte baan

    Maaike de Waard is weer terug in Nederland en geniet nu van een welverdiende vakantie. Wij spraken met Maaike het afgelopen weekend toen ze nog in Zuid-Korea was. De verschillen op een WK zijn klein soms is doorgaan in het toernooi een kwestie van centimeters, een vingerlengte, het bord hard genoeg aanraken, goed uitkomen niet te veel moeten uitdrijven. Het zijn de kleine dingen die het doen in het leven, maar voor topzwemsters als Maaike de Waard zijn het de super kleine dingen die het doen.

Lees meer: Maaike de Waard:” Mijn doel is al een tijdje om onder de minuut te zwemmen op de 100 rug, dus dat...

Na de laatste wedstrijden in Frankrijk en Italië en een trainingsstage in Japan is de Nederlandse selectie nu op weg naar Gwangju in Zuid Korea. Voor Maaike een toernooi waar ze op 3 afstanden aan de start zal staan. De 50 en 100 rug en de 50 vlinder. In Japan was de Nederlandse selectie om alvast aan het tijdsverschil van 6 uur te wennen.

Lees meer: Maaike de Waard op weg naar het WK in Gwangju

De SwimCup wedstrijden in Den Haag en Eindhoven liggen alweer een paar weekjes achter ons. Wedstrijden waar Maaike de Waard haar ticket en definitieve deelname aan het WK in Gwangju Zuid-Korea op de 50 meter rugslag verdiende. Of de Rozenburgse op nog meer afstanden mag starten Zuid-Korea staat in nog niet vast. Maaike is nu op trainingskamp in Malaga en vond ze, zoals altijd, de tijd om ons verder op de hoogte te houden van ‘The Road to Gwangju’.

Lees meer: Maaike de Waard:”Het word ieder geval een spannende, drukke en hopelijk een leuke zomer.”

Maaike de Waard heeft zich definitief geplaatst voor het WK in Zuid-Korea. Het toernooi wordt gehouden in Gwangju van 12 t/m 28 juli 2019. Op de 50 rug zwom Maaike vorige week de limiet in Den Haag en wist die plek, er mogen maar twee zwemsters per afstand deelnemen, tijdens de Swim Cup wedstrijden in Eindhoven het afgelopen weekend vast te houden. Er zijn nog plaatsen niet bezet of Maaike daar ook nog kansen heeft? We kijken met Maaike nog even terug voor ze van aan een lekker weekje vrij gaat genieten.

Lees meer: Maaike de Waard:” Nu even fysiek en mentaal herstellen van 2 weekenden racen”

Copyright © 2020 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Wednesday the 2nd. .