Maaike de Waard is weer terug in Nederland. Terug van deelname van haar eerste echte Olympische Spelen. In 2014 stond Maaike aan de start van de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing en won ze een Gouden medaille in China. Maar Tokio was toch een ander kaliber daar was de absolute top van de wereld aanwezig en daar stond de Rozenburgse Maaike de Waard tussen.

Lees meer: Maaike de Waard: “Ik weet wel dat ik dit echt vaker mee wil maken”

Maaike de Waard is als 16 geëindigd tijdens de Olympische Spelen in Tokio op de 100 rugslag. Maaike liet de klokken stoppen op 1:00.49. Na de eerste 50 meter van de race lag Maaike nog op plaats 7, maar moest in de tweede helft van de wedstrijd toch wat meer terrein prijs geven.

Lees meer: Gestreden tot de laatste meter

Maaike de Waard is inmiddels in het Olympisch dorp. Het gaat dan wel een beetje anders dan verwacht, maar Maaike staat gewoon aan de start van de Olympische spelen. Op twee afstanden, de 100 rugslag en de 4x100 wissel dames. De 100 vlinderslag zwemt Maaike de Waard niet. “De wedstrijden zitten te dicht op de 100 rug”, vertelde Maaike. “Voor de 100 rug heb ik me gekwalificeerd die heeft prioriteit.” Het contact met Maaike is van voor de reis naar het Olympisch dorp.  

Lees meer: Maaike de Waard: “We mogen echt alleen de kamer af om te eten of te trainen”

Het leek een sprookje, maar wel een sprookje dat werkelijkheid is geworden. Maaike de Waard is op weg naar de Olympische Spelen van Tokio. Een droom die uitkomt en misschien is Maaike wel beter dan in haar mooiste dromen. Geboren in het ziekenhuis van Vlaardingen en woont op dit moment niet alleen op Rozenburg maar ook in Eindhoven waar ze lid is van HPC Eindhoven. Maar ze is en blijft een Rozenburgse. In de weekenden, vakanties en als ze even niet hoeft te trainen is ze graag terug op vertrouwde nest en dat staat op Rozenburg.

Lees meer: Het doel bereikt, “Let the games begin”

Maaike de Waard stond al eens aan de start op de Jeugd Olympische spelen in Nanjing en won er GOUD op de 50 meter rugslag. Een race om nooit te vergeten en een thuisonthaal dat ongetwijfeld ook nog op het netvlies van de Rozenburgse zal staan. Het was in 2014, een hoofdstuk in de inmiddels rijke geschiedenis van de Rozenburgse Topzwemster was geschreven. Een ongekend hoogtepunt in de toen nog prille carrière. Maar Maaike had maar één doel, dit was slechts het begin, ooit op de echte Olympische spelen op het startblok te staan en dat doel wordt werkelijkheid.

Lees meer: En nu naar Tokio

Vandaag zondag stond Maaike nog twee keer in de finale van het EK in Budapest. Op de 50 vlinder de eerste van de twee finales op het EK een prachtige 5e plaats in een tijd van 25.76. Voor Maaike een nieuw persoonlijk record. Haar inschrijftijd (lees PR) had ze ook al in de halve finale scherper gezet van 25.83 naar 25.81. Die 5e plaats wist Maaike vast te houden in de finale en moest nog eens diep gaan met weer een PR, nu van 25.76. Maar er was nog een toetje waar Maaike aan de start verscheen.

Lees meer: Maaike de Waard sluit een geweldig Europees Kampioenschap in Budapest af met twee vijfde plaatsen

De kers op de taart was natuurlijk tijdens dit toernooi de limiet voor Tokio en een prachtige PR op de 100 meter rugslag. Maar het toernooi gaat verder en Maaike heeft aangetoond niet alleen op de rugslag uit de voeten te kunnen. De Rozenburgse staat ook op de 50 meter vlinderslag in de finale van het EK in Budapest. Prestatie die ongekend zijn en een resultaat van trainen, trainen en nog eens trainen, ook in deze moeilijke coronatijd. Vanmorgen tijdens de series tikte Maaike aan in een tijd van 26.11, genoeg om door te kunnen gaan als 7e naar de halve finale.

Lees meer: Weer een finale plaats voor Maaike de Waard

De 100 rugslag werd een finale met een geschiedenis. De eerste finalewedstrijd werd ongeldig verklaart, omdat er iets mis was met het startsignaal op baan 8, de baan van de Zweedse Louise Hansson. De Britse Kathleen Dawson won, ook nog in een nieuw Europees record. De Nederlandse Kira Toussaint werd tweede. Maaike de Waard eindigde op plaats zes. Maar het moest over.

Lees meer: Een finale op de 100 rug met hindernissen in Budapest

Succes tijdens de EK lange baan in Budapest voor Maaike de Waard. Tijdens de series en in de halve finale van de 50 rug had Maaike al laten zien in vorm te zijn en glinsterde er eremetaal aan de horizon. Maaike ging als 3e naar de finale en wist die plaats vast te houden. Kira Toussant en Kathleen Dawson waren in gevecht om de Gouden plak. De Nederlandse Kira Toussaint won en werd Europees Kampioen, in een tijd van 27.36 de zwemster uit Groot Brittannië moest genoegen nemen met de 2e plaats haar tijd 27.46. En dan onze eigen Maaike de Waard, moest ze in de halve finale de Russin Anastasia Fesikova nog naast haar dulden in de zelfde tijd, was het BRONS dit keer voor de Rozenburgse. Wat een fenomenale race was dat! Een race waar Maaike de Waard er alles uithaalde en de concurrentie voor plek 3 achter zich liet.

Lees meer: Maaike de Waard BRONS op de 50 rug

Het EK lange baan is begonnen. Voor Maaike de Waard een kans om zich te laten zien op internationaal podium. De laatste grote wedstrijd voor de Olympische spelen. Gisteren, de eerste dag van het EK, stond de 100 vlinder op het programma. Daar begon het voor de Rozenburgse topzwemster niet florissant. Maar op dag twee een prima prestatie op de 50 rug, als derde naar de finale.

Lees meer: Maaike de Waard tijdens het EK lange baan Budapest

In de aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio ligt het Corona-spook op de loer, ook voor Rozenburgs topzwemster Maaike de Waard. Maar voor wedstrijden en trainingskampen moet Maaike toch reizen. En reizen is een risico, zeker voor topsportsters die natuurlijk alle voorschriften naleven en meer dan voorzichtig zijn. Maar vertelde Maaike ‘Reizen blijft toch wel spannend’.

Lees meer: Maaike de Waard:”Reizen blijft toch wel spannend”

Copyright © 2021 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Friday the 17th. .