Afgelopen week stond Maaike de Waard aan de start van de Wereld Kampioenschappen in Fukuoka in Japan. In de mix 4 X 100 wissel greep ze, samen met Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Marrit Steenbergen, net naast het podium en was een prachtige vierde plaats een beloning van een prachtig toernooi met drie plaatsen in de halve finale. Als we contact hebben met Maaike is ze in Seoul voor een tussenstop op de weg terug naar Nederland.

Hoe kijk je terug op een week Fukuoka?

Maaike: “Ik ben redelijk tevreden. Ik had vooraf het gevoel dat ik echt een stap kon maken op de 100 rug, want daar hebben we echt hard voor getraind. Helaas bleef die stap nog even uit, maar ik heb wel 2 mooie 59’ers laten zien, iets wat ik nog nooit eerder heb laten zien. Ik vond het ook erg gaaf om in de mixed estafette te mogen zwemmen. Het klinkt misschien gek, maar 4e van de wereld als zo’n klein kikkerlandje, daar mogen we echt wel trots op zijn. De 50 meters liepen iets minder goed, maar dat wist ik eigenlijk al wel van tevoren. Ik had echt op de 100 meter getraind en bewust de 50 meter een beetje laten liggen. Toch ben ik erg blij met mijn halve finale plaatsen op deze afstanden.”

100 Rugslag

Het toernooi in Fukuoka begon voor de Rozenburgse met de 100 rugslag. Een belangrijk nummer voor Maaike omdat dit ook een Olympisch nummer is volgend jaar in Parijs als de Olympische Spelen daar worden gehouden. Op maandag, in Nederland in de nacht het verschil in tijd met Fukuoka is 7 uur, startte Maaike met een hoopvol resultaat. Ze liet de klokken stoppen op 59.89, niet zo heel ver bij haar PR vandaan van 59.62. In de ochtend al onder de minuut is sowieso een prachtige tijd. Maaike behaalde de 7e plaats in de series en ging door naar de halve finale. Ook de tweede Nederlandse, Kira Toussaint, bereikte de halve finale met een tijd van 29.19 en werd 16e in de ochtendseries. In de halve finale verbeterde Maaike haar tijd van de series, maar de 59.84 was niet genoeg voor een finale plaats. Ze werd 11e en was de snelste Nederlandse op de 100 rug. Kira Toussant, Nederlands Recordhouder op dit nummer, werd 12e in een tijd van 59.89. Voor Maaike een prachtige prestatie tussen de wereldtop uit Australië, USA en Canada. Kaylee Mc Keown werd de Wereld Kampioen (57.53), het zilver was voor Regan Smith (57.78) en brons was er voor Katharine Berkhoff (59.25).

50 rugslag

Ook op de 50 meter rugslag was er voor Maaike de Waard een halve finale plaats. In de series eindigde Maaike op plaats 10 in een tijd van 27.91. De Nederlandse Kira Toussaint wist zich niet te plaatsen voor de halve finale. Kira Toussaint kwam niet verder dan een ongetwijfeld voor haar teleurstellende 21e plaats. In de halve finale werd Maaike 12e in een tijd van 28.03 en kon ze de tijd van de series niet verbeteren. Voor de Rozenburgse een mooie plaats tussen de absolute top van de Wereld. Kaylee Mc Keown, Australië, werd Wereld Kampioen (27.08), het zilver was voor Regan Smith, USA, (27.11) en brons was er voor Lauren Cox, GBR, (27.10).

Mix 4 X100 wisselslag

Een lastig nummer voor het publiek om de race te volgen. Omdat de vrouwen en mannen volgorde door de coaches wordt bepaald. Pas vaak bij de laatste zwemmer of zwemster wordt duidelijk wie er kans maakt op de overwinning. Maaike de Waard nam de 100 rug voor haar rekening, Arno Kamminga de schoolslag, Nyls Korstanje de vlinderslag en Marrit Steenbergen de vrije slag. In de series werd Nederland derde in een tijd van 3:41.45 achter USA de snelste en Australië de nummer 2. Nederland had in Fukuoka niet de mogelijkheid om ander zwemmers of zwemsters aan de start te laten verschijnen, zoals de sterke landen dat wel heel vaak kunnen of ook doen. Het podium was dus een meer dan lastige opgaaf voor het Nederlands kwartet. Uiteindelijke vierde plaats was voor Nederland dan ook een geweldige prestatie. De tijd 3:41.81 was iets langzamer dan in de series, maar meer dan verdienstelijk. Maaike de Waard was iets sneller dan in de series, maar moest de ploeg toch toezien hoe de wisselingen in de andere ploegen een podiumplaats kostte. Vooral het Chinese team, de latere Wereld Kampioen, kende nogal wat andere namen op startblok dan in de series. Maar ook bij de nummer 2 en de nummer 3, Australië en USA waren er wisselingen. Landen die vooral in de breedte sterker zijn dan Nederland. De vierde plaats was het hoogst haalbare en een mooie prestatie, zeker gezien dat het Nederlandse kwartet landen als Groot-Brittannië, Canada, Japan, en Duitsland achter zich wist te houden.

De 4 X 100 mix is voor het publiek lastig te volgen, hoe is dat als zwemster?

Maaike: “Ik denk dat de mixed wissel estafette heel gaaf is voor het publiek, je ziet niet van tevoren wie er gaat winnen en dat maakt het juist zo spannend en leuk. Als zwemster kan je last hebben als je naast een man ligt te zwemmen, maar op zich valt dat wel mee. Het is fijn als er een vrouw naast je ligt, omdat diegene een beetje dezelfde snelheid heeft als jij, dus kan je je er aan optrekken. Maar anders zwem je gewoon je eigen race en komt het ook goed.”

50 vlinderslag

Op de 50 vlinder stond tussen de deelneemsters ook Sarah Frederica Sjöström. Een vrouw in het bezit van het wereld-record en dat record, 24.43, staat al een paar jaar. Het is van juli 2014, gezwommen tijdens de nationale zwemkampioenschappen van Zweden. Ook in Fukuoka Japan was ze in de series de snelste, 25.04. Voor de Rozenburgse Maaike de Waard was er een fraaie 13e plaats met een tijd van 26.17. Ook de tweede Nederlandse Kim Busch ging door naar de halve finale in een tijd van 26.23. Ook in de halve finale was de Zweedse Sarah Sjöström de snelste, 24.74. Voor Maaike de Waard was de finale een brug te ver, ze eindigde op een fraaie 13e plaats in een tijd van 26.02. Sneller dan in de series, maar voor de finale had Maaike dichter naar haar PR moeten zwemmen. Het persoonlijk record op de 5o vlinder voor Maaike staat op 25.62. Bijna voorspelbaar werd Sarah Sjöström Wereld Kampioen in een tijd van 24.77. De Chinese Yufei Zhang werd tweede, 25.05 en Gretchen Walsh derde met een tijd van 25.46.

Op de laatste afstand, 4 X 100 medley was je ziek, ernstig?

Maaike: “Klopt de laatste dag zwom ik niet meer omdat ik ziek was geworden…… ik had de avond voor de estafette koorts gekregen, dus dan is het niet meer verstandig om te gaan zwemmen.”

Hoe gaat het nu verder en wordt 2024 niet een te druk jaar?

Maaike: “Ja, nu is het even tijd voor vakantie. We bereiden ons vooral voor de op WK in februari en natuurlijk op de OS. Wat we met de EK gaan doen dat weten we nog niet. De EK korte baan sla ik dit jaar in ieder geval over, die past niet zo goed in het programma.”