Drie weekenden World Cup wedstrijden waar Maaike de Waard van de twaalf wedstrijden waar ze aan de start stond elf keer een finaleplaats behaalde. Alleen in Athene was er een 9e plaats op de 100 vlinder en viel Maaike net buiten de finale. Afgelopen weekend de derde wedstrijd in Budapest. Met Maaike de Waard aan de start van de 50- en 100 rugslag en de 50- en 100 vlinderslag. Overigen net als bij de andere World Cup wedstrijden in Berlijn en Athene.

50 meter Rugslag

Het toernooi in Budapest begon net als in Berlijn en Athene voor Maaike op de 50 rugslag. Voor Maaike nog steeds een favoriet nummer. De Rozenburgse is van nature een sprintster pur sang, maar met de Olympische Spelen van Parijs in het vooruitzicht worden de 100 meter nummers steeds belangrijker. In de series op de vrijdag liet Maaike op de 50 rug de klokken stoppen op 28.28 en ging als vierde naar de finale. Het was een finale waar Kaylee MCKeown een nieuw wereldrecord zwom in een tijd van 26.86. Ook waren Ingrid Wilm en Kylie Masse, beide uit Canada en ook in dezelfde tijd 27.68, in de finale sneller dan Maaike de Waard. Maaike dicht bij het podium, maar moest een prachtige finale buigen voor het Australische en Canadese geweld. 

 

100 meter rugslag / 50 meter vlinderslag

Op de tweede dag in Budapest net als bij de andere World Cup wedstrijden moest Maaike op twee afstanden aan de start. Een klein kwartiertje zat er tussen de 100 rug en de 50 vlinder. Op de 100 rug, belangrijk in verband met Parijs, klokte Maaike de vijfde tijd, 1:00.72. Ook al was Maaike sneller in de finale,1:00.39, waren het dezelfde namen als in de heats in de einduitslag. Een finale waar Kylie MCKeown ook op deze afstand een nieuw wereldrecord zwom, 57.33.

Op de 50 vlinder was Maaike de Waard oppermachtig in haar eigen heat die ze won in een tijd van 26.11. Die tijd was de derde tijd van de ochtend en dat schepte verwachtingen voor de finale. Een finale op het scherpst van de snede, vooral tussen de Zweedse Shara Sjoestroen en de Chinese Yufei Zhang. De Zweedse won 25.21 tegen de Chinese 25.23. Maaike de Waard mengde zich nog in de strijd om de derde plaats, maar kwam met haar tijd in de eindfase net te kort. Uiteindelijk werd Maaike vijfde in een tijd van 26.25.

100 vlinderslag

Op de afsluitende dag in Budapest stond voor Maaike de 100 vlinder nog op het programma. Maaike wist zich in de series als achtste te plaatsen met een tijd van 59.54. In de finale werd de Rozenburgse zesde in een tijd van 58.81. De Chinese Yufei Zhang won in een tijd van 56.13. Louise Hanson (Zweden) werd tweede, 57.61 en het brons was er voor de Australische Alexandra Perkins, 58.08.

Prima weken voor Maaike de Waard tijdens de World Cup wedstrijden. Elf finale plaatsen bij twaalf starts en in Berlijn de bronzen medaille op de 50 rug. En het is nog vroeg in het seizoen. De focus zal meer en meer naar de 100 rug en de 100 vlinder uitgaan. Ook al is een uitspraak van wielrenner en tour winnaar Joop Zoetemelk ‘Parijs is nog ver’, lijkt de datum, van de Olympische Spelen in Parijs, 24 juli t/m 11 augustus 2024 dichterbij te komen.

 

Sponsor Maaike de Waard specialisten in blussystemen

Wat doen deze specialisten

Blussystemen ontwerpen, aanleggen, inspecteren, testen en onderhouden. Dat is wat we doen. Daarnaast leggen we leidingwerk aan voor drinkwater, gas en riolering en verhuren we mobiele sprinkler-pompkamers en tijdelijke tanks en leggen we bluswatervijvers aan. We integreren deze naadloos in de bestaande infrastructuur van een pand of terrein. Hiermee zorgen we al 85 jaar voor de (brand)veiligheid van onze klanten.