De Rozenburgse Maaike de Waard kan terugzien op een meer dan geslaagd toernooi tijden Rotterdam Qualification Meet 2022. Maaike is al vroeg in het seizoen in vorm en dat belooft wat tijdens het WK korte baan in Melbourne. Het toernooi in Rotterdam is een van de kwalificatiewedstrijden voor het WK lange baan in Fukuoka Japan.

Een lange baan toernooi vlak voor het WK korte baan in Australië. Voor de zwemmers en zwemsters kennelijk geen probleem. De voorbereidingen voor het WK korte baan in Australië zijn grotendeels al afgerond en is het nu vooral wennen aan het tijdsverschil. Maaike is inmiddels op weg naar Down Under. Maar terug naar het afgelopen weekend waar Maaike op vier afstanden aan de start verscheen.

Op vrijdag stonden de 50 rug en de 100 vlinder op het programma voor Maaike de Waard. Op de 50 rug, nog steeds de specialiteit van Maaike, zwom ze in de series de snelste tijd. Gelijk aan de tijd van KiraToussaint, de Nederlands recordhoudster op deze afstand. De tijd die de beide dames lieten afdrukken, 28.09. Maaike de Waard liet de finale aan zich voorbij gaan. De focus lag op de 100 vlinderslag en daar wilde de Rozenburgse heel graag de limiet halen voor het WK lange baan. De limiet voor het WK lange baan in Fukuoka Japan is gesteld op 58.33. Weliswaar heeft Maaike die tijd al wel eens gezwommen, maar die tijd dateert uit 2020, haar PR 58.10. Maaike was in de series de snelste met een tijd van 58.95, voor Marit van Steenbergen met 59.05. In de finale moest het dus nog sneller. In de finale werd ze tweede, nu net achter Marit van Steenbergen. Maaike was sneller dan in de series, maar voor de limiet was het nog niet snel genoeg. De tijd van Maaike 58.91. Marit van Steenbergen was een fractie sneller en won, haar tijd 58.57. De Belgische Roos Vanotterdijk (58.93)werd derde op de 100 vlinder.

Overigens naar Japan gaat Maaike de Waard omdat ze de limiet op de 100 rug al een aantal keren heeft gezwommen. Toch is er een klein voorbehoud. Op deze afstand mogen twee zwemsters starten op dit moment zijn dat KiraToussaint en Maaike de Waard, dus zullen de beide dames de aanstormende jeugd achter zich moeten houden de komende periode. In Rotterdam was Maaike de snelste op de 100 rug. In de series met een tijd van 1:00.31 voor KiraToussaint (1:00.65) en op plaats drie Roos Vanotterdijk (1:01.14). In de finale van de 100 rug deed Maaike er nog een schepje bovenop. Maaike de Waard won (1:00.19) voor de Nederlands kampioen op deze afstand KiraToussaint (1:00.35). Beide keren onder de limiet van het WK lange baan in Fukuoka Japan.

Op de slotdag in Rotterdam liet Maaike haar suprematie zien op de 50 vlinder. Met overmacht de series gewonnen en ook in de finale was er geen houden aan. Maaike liet de klokken stoppen op 25.64 en dat was, net niet genoeg voor een nieuwe PR. Maar wat een tijd zo vroeg in het seizoen. De Belgische Roos Vanotterdijk (26.50) werd tweede en de Duitse Jessica Felsner derde (26.67). Grote verschillen in het voordeel van Maaike de Waard.

Maaike is inmiddels in Australië waar ze tijdens het WK korte baan, van 13 tot en met 18 december, aan start zal staan op de nummers 100 rugslag en de 100 vlinderslag. `Nederland heeft er voor gekozen om alleen in te schrijven op afstanden die ook op de lange baan tijdens de Olympische Spelen op het programma staan. Dus geen Maaike de Waard op de 50 rugslag en 50 vlinderslag. Begrijpelijk, maar wel nummers waar Maaike de Waard specialiste is. Of Maaike in Melbourne nog op de estafette nummers aan de start verschijnt wordt later bepaald.