Rozenburg topzwemster Maaike de Waard heeft tijdens de Eindhoven Qualification Meet de limiet behaald voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Maaike tikte aan in en tijd van 59.65 en won de 100 meter rugslag in Eindhoven. Haar tijd was 34 honderdste van een seconde onder de limiet van 59.99 goed voor een start bewijs op de OS in Parijs.

Er mogen maar twee zwemsters per afstand naar de spelen.De kans is altijd aanwezig dat er nog iemand om de hoek komt kijken. Dus tot en met de EQM van 2024 is het gewoon nog afwachten. Maar het is nu ook niet de bedoeling dat ik achterover ga leunen natuurlijk. Want ik wil ook nog sneller”, vertelde Maaike na het succes weekend in haar eigen Eindhoven.

Maaike was succesvol in Eindhoven en won alle drie de finales waar ze aan de start stond. “Ik ging de EQM eigenlijk in om te zien waar ik nu sta. We hebben een andere voorbereiding gedaan dan normaal, iets meer in lange termijn geïnvesteerd, omdat ik al geplaatst was voor het WK. Er was dus niet echt een bepaald doel of iets wat ik moest halen.” Op de 100 rugslag, waar ze de limiet voor de OS (59.99) behaalde, won Maaike (59.65) voor de Nederlands kampioen op deze afstand Kira Toussaint. Ook Kira Toussant behaalde op deze afstand in Eindhoven de limiet voor de Olympische Spelen in Parijs, haar tijd 59.88.

Is het belangrijk om te winnen van je concurrenten of ligt de focus op je eigen tijden. “Eigenlijk kijk ik alleen naar mijn eigen tijden. Ik ben superblij dat ik nu al zo dicht bij mijn PR kon komen op de 100 rug en daardoor ook al zo vroeg de Olympische limiet binnen kon halen. Het is gewoon lekker om te weten dat, dat geen obstakel meer is”

Op de eerste dag, de tweede dag van het toernooi, zwom je alleen de series van de 50 meter rugslag. “Met de EQM liet ik de 50 rug lopen. Op de 50 rug is niets te halen. Ik wilde graag laten zien wat ik op de 100 vlinder kon. We gaan immers toch weer richting de spelen, en daar tellen alleen de 100 meters.” In de series van de 50 rugslag, waar de Rozenburgse nog wel aan de start verscheen, was Maaike wel de snelste en als enige onder de 28 secondegrens met een tijd van 27.94.

Op de 100 vlinderslag was Maaike de Waard de snelste in de finale in een tijd van 58.48. In de series tikte ze aan in een tijd van 59.32, goed voor de derde tijd.

Ook op de 50 vlinder, op de afsluitende dag in Eindhoven, was Maaike de snelste. De finale won Maaike in een tijd van 25.94 en in de series tikte de Rozenburgse aan in een tijd van 25.97.

Alles in het teken van de honderd meters en worden de vijftig meters bijnummers? “Ja, eigenlijk zal in het lange baan seizoen altijd de 100 meter de prioriteit hebben. Op korte baan maakt dat niet uit. Maar wij kunnen ons met een lange baan toernooi niet meer plaatsen op een 50 meter. Als we daar eenmaal zijn en hij valt goed in het programma, dan mag je hem prima erbij zwemmen. Het is dus gewoon leuk erbij, en goed voor de snelheid, maar geen hoofdafstand meer.

In mei staat de Mare Nostrum Tour op het programma. Wedstrijden in Canet-en-Roussillon, Barcelona en Monaco. Het WK Fukuoka in Japan in de tweede helft van juli van dit jaar. Een EK in Rome in augustus. Voor Maaike een overvolle agenda.