Na de World Tour gaat woensdag het EK zwemmen in Kopenhagen van start. Maaike de Waard heeft haar koffers weer gepakt om in Kopenhagen aan de start te staan. Een reis met nogal wat vertraging door de bare weersomstandigheden van afgelopen zondag. De vlucht stond voor 15:00 uur op het programma en uiteindelijk om 20:00 uur kon het vliegtuig met de selectie vertrekken naar Kopenhagen.

Het EK korte baan is van 13 tot en met 17 december. Maaike komt aan de start van de 50 en 100 rugslag en de 50 vlinder. Wie er aan de start staan voor Nederland op de estafette nummers wordt later in de week in Kopenhagen bepaald. Voor Nederland zijn naast Maaike de Waard, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Tamara van Vliet, Valerie van Roon, Kira Toussaint, Elinore de Jong, Marrit Steenbergen, Kim Busch in Kopenhagen. Bij de mannen: Jesse Puts, Thom de Boer, Kyle Stolk, Ben Schwietert, Ferry Weertman, Arno Kamminga, Timon Evenhuis, Joeri Verlinden, Nyls Korstanje, Mathys Goosen.

“De afgelopen weken hebben we lekker kunnen trainen”, vertelde Maaike nog voor haar vertrek naar Denemarken. “Op woensdagochtend begin ik met de series op de 100 rug. We hebben er alles aangedaan om er te staan dus maar kijken hoe het gaat. Op donderdag staat de 50 vlinder op het programma en op zaterdag de 50 rugslag. Of ik ook nog estafette mag zwemmen weet ik nog niet dat wordt later tijdens het toernooi bepaald.” Na Kopenhagen is het nog geen Kerstvakantie voor Maaike. Terug uit Denemarken staat het NK in Hoofddorp nog op het programma. Daarna dan even Kerstvakantie. Het was de laatste maanden druk voor Maaike die de halve wereld rondreisde voor de wedstrijden voor de World Cup. Niet alleen een mooie ervaring zoals Maaike dat vertelde maar ook met de nodige successen. Maaike stond op alle 8 World Cup wedstrijden, Moskou, Berlijn, Eindhoven, Hong Kong, Doha, Beijing, Tokyo en Singapore op het podium, individueel of met de ploeg in de estafette wedstrijden. “Ik wil in Kopenhagen vooral goede races zwemmen. Wat er mogelijk is, geen idee. Ik heb wel wat startlijsten gezien, maar dat zegt nog niet zoveel op dit moment. Een finale plaats halen is wel mijn doel. Zeker op de 50 vlinder en de 50 rugslag”, vertelde Maaike nog.

Foto: Met dank aan Leon de Waard