De afgelopen weken was Maaike de Waard voor de wedstrijden voor de ISL competitie in Napels en voor de World Cup in Berlijn en Budapest en niet zonder succes. Bijna altijd een finale plaats, PR’s en twee bronzen medailles bracht de Rozenburgse mee terug naar huis.

De wedstrijden voor de ISL, International Swimming League, zijn een beetje anders dan we gewend zijn. Maaike zit in het team van de Cali Condors een team dat kans maakt om heel ver te komen, zelfs één van de favorieten voor de titel. En de bijdrage van Maaike waren best groot in haar eerste seizoen voor dit team. Op de eerste dag verzamelde ze 21 punten en stond op plaats 24 van de MVP (Most Valuable Player) en dat als nieuwkomer. In 2020 won het team van Maaike, Cali Condors, de titel. We spraken met Maaike na haar terugkomst van Budapest.

Maaike over de nieuwe competitie

Ik ben inderdaad net terug uit Budapest en daarvoor kwam ik uit Napels en Berlijn. In Napels begonnen we met de ISL. Ik zit in een best goed team, dus dan is de kans dat ik vaak mag zwemmen net ietsjes kleiner. Maar dat geeft niet, de plek om te zwemmen moet je ook verdienen en waarmaken natuurlijk.De ISL is een compleet ander format dan hoe wij het zwemmen eigenlijk kennen. Een team bestaat uit maximaal 14 mannen en 14 vrouwen en per wedstrijd mogen er 12 mannen en 12 vrouwen ingezet worden. Er zijn 10 teams aan het begin van het seizoen, en hiermee worden de “series” gezwommen. Deze waren in Napels. Er gaan 8 teams door naar de halve finale, deze in van 11 tot en met 28 november in Eindhoven. Hier vallen weer 4 teams af en de overgebleven 4 teams gaan naar de finale (deze is als het goed is in London in het weekend van 5 december, maar dat is nog niet bevestigd). Op elke afstand behaal je punten voor je team. Het gaat eigenlijk alleen maar om de plaats die je haalt, en niet om de tijd die je zwemt (die normaal gesproken natuurlijk wel belangrijk is). Je strijd elke wedstrijd met 4 teams tegen elkaar en zo ontstaat er een ranking. Mijn team, de Cali Condors, zijn nu door naar de halve finale. Heel gaaf om in “mijn thuisbadje” zo’n wedstrijd te mogen zwemmen!”

ISL Team Rankings

#

Team

matches

Rating (pnt)

1

Energy Standard (ENS)

4

16

2

Cali Condors (CAC)

4

15

3

London Roar (LON)

4

13

4

Toronto Titans (TOR)

4

12

5

LA Current (LAC)

4

11

6

Aqua Centurions (AQC)

4

10

7

Iron (IRON)

4

8

8

DC Trident (DCT)

4

5

9

NY Breakers (NYB)

uitgeschakeld

 

10

Tokyo Frog Kings (TOK)

uitgeschakeld

 
       

In Napels behaalde Maaike 5 derde plaatsen, 50 vlinder, 50 rug, en de 4X 100 vrij estafette en ook op de 100 rug was er een derde plaats voor de Rozenburgse. In het tweede weekend zwom Maaike niet. Ze mogen niet allemaal starten en de concurrentie in het eigen team is moordend. (In de ISL wedstrijden krijgen atleten punten in volgorde van aankomst, waar later die punten worden omgezet naar totaal wedstrijdpunten) De ISL gaat verder in november in Eindhoven.

Maaike over de World Cup wedstrijden in Berlijn en Budapest

“Los van de wedstrijden voor de ISL waren er in de tussentijd dus ook nog World Cups geweest. Vorig weekend in Berlijn en afgelopen weekend in Budapest. Daar heb ik voor mijn doen best veel gezwommen. Deze wedstrijden werden vooral als trainingsprikken gezien, en om te kijken waar ik stond. Aangezien in op de ISL niet extreem veel heb gezwommen was het goed om op deze wedstrijd wel wat meer te zwemmen. Ik heb ook al weer wat leuke stapjes gezet in de goede richting. Pr op de 100 rug en de 100 vlinder is altijd fijn. Nu is het heel eventjes tijd voor wat “rust” en training. Eventjes thuis dus. Maar over een aantal weken staat de EK korte baan in Kazan op de planning! Weer een mooie wedstrijd om naar toe te werken de komende weken. Ik weet nog niet precies wat ik daar ga zwemmen. Daarna begint de ISL halve finale in Eindhoven ook al weer. Het is echt een hele volle planning maar wel echt heel leuk! Met dit soort wedstrijden leer je wel echt racen, ook snel echter elkaar, wat voor mij redelijk nieuw is.”

 

 

 

Resultaten World Cup (25 meter bad)

Berlijn

     

Budapest

   

plaats

onderd.

tijd

 

plaats

onderd.

tijd

6

50 vrij

24.50

 

6

50 vrij

24.69

7

100 vrij

54.11

 

10

100 vrij

54.98

5

50 rug

26.29

 

4

50 rug

26.41

5

100 rug

57.71

 

4

100 rug

57.09 (PR)

4

50 vlinder

25.45

 

3

50 vlinder

25.27

7

100 vlinder

57.83

 

3

100 vlinder

57.12 (PR)