De successen van Maaike de Waard tijdens het EK lange baan in Rome staan nog op ons netvlies. Maar voor Maaike is er een nieuw seizoen begonnen. Alles in het teken van het WK korte baan in Australië. Als voorbereiding zijn er nog wedstrijden waar limieten kunnen worden gezwommen. Maar de kwalificatie gaat ook via het aantal behaalde Fina punten. Als we dit schrijven is Maaike bezig haar koffers te pakken voor wedstrijden in Berlijn.

Voor Maaike is het seizoen op 8 september gestart. Terugkijken op Rome doen we nog wel graag, namelijk Maaike behaalde daar brons op de 50 rug, 50 vlinder en ook brons op de 4 X 100 wisselslag bij de dames. Ook bij het afgelopen WK in Budapest waren er alleen maar top TIEN plaatsen voor Maaike. Maar voor de Rozenburgse topzwemster is de focus naar voren gericht.

“Dit seizoen is pas net gestart, ieder seizoen loopt van september tot juli ongeveer. De eerste wedstrijden van het seizoen komen er nu dus aan”, begint Maaike haar verhaal. “We zijn 8 september weer begonnen met trainen. En op 14 september stond ons eerste trainingskamp al op de planning. We zijn 3 1/2 week op hoogtestage geweest in Flagstaff, Amerika. Dit om gelijk een goede basis te kunnen leggen. De komende periode komen er weer wat wedstrijden aan. We gaan morgen (19-10-2022) naar Berlijn voor de World Cup op vrijdag-zaterdag-zondag. Ik zwem 50, 100 vlinder, 50, 100 rug en 50 vrij. Die week daarna hebben we de Martinez cup in Amsterdam. Hier zal ik 50, 100 rug en 50 vlinder zwemmen. Beide wedstrijden zijn nog kwalificatie wedstrijden voor het WK korte baan.”

Heb je al limieten voor Australië? “De kwalificatie gaat op basis van Fina punten op Olympisch afstanden. De 16 beste zwemmers mogen naar het WK korte baan (die ook aan een limiet hebben voldaan) en zijn dus limieten, maar er zit een max. van 16 zwemmers aan. Ik heb me gekwalificeerd op de 100 rug en ik denk dat ik hiermee ook wel bij de beste 16 zit. Maar dat betekent niet dat ik niet harder wil zwemmen natuurlijk.”

Ook door de Olympische afstanden, waar ligt de focus dit seizoen? “De focus ligt op de 100 rug. Daarbij komt een beetje 100 vlinder en dan de 50 meters voor erbij. Ik wil graag pieken op het WK korte baan in Melbourne en net daarvoor hebben we de RQM (Rotterdam Qualification Meet), dit is een kwalificatiewedstrijd voor de WK lange baan. Dat is dan ook weer het volgende doel/piekmoment, het WK in Fukuoka. Dat zijn de twee hoofdtoernooien van dit seizoen.”

Is corona nog een onderwerp bij de zwemsport? “Corona blijft zeker een groot aandachtspunt. Je wilt niet in je voorbereiding of net voor het WK ziek worden. Want 5 dagen uit het water zijn is gewoon alles behalve ideaal voor een zwemmer. Dus we doen ons best om gezond te blijven.”

Het is nog niet zover, maar krijg je straks last van tijdsverschillen in Australië? “Ik ben nog nooit eerder in Australië geweest. Het tijdsverschil wordt de grootste uitdaging. Hier hebben we op de terugweg van Flagstaff naar Nederland wel mee geoefend om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen. We gaan gelukkig ook redelijk op tijd richting Australië, zodat we als het toernooi start, geen last meer hebben van een jet lag. En we zullen voordat we vertrekken ook al een paar dagen eerder ons ritme gaan verschuiven, om het tijdsverschil wat te verkleinen.”