John Mooiman heeft een prima voorbereiding achter de rug. Niets wordt dit seizoen aan het toeval overgelaten. Krachttraining, zwemmen, op de mountainbike en natuurlijk trainingen op de motor. De laatste trainingen zelfs in Frankrijk onderleiding van Marcel van Drunen. John moet in een topconditie zijn om aan het seizoen te beginnen en waar het eindigt? Voor John Mooiman in ieder geval zijn beste voorbereiding ooit. Zaterdag nog de laatste training op het circuit van Lelystad en dan zondag de eerste wedstrijd, in het ONK SuperMoto in de klasse Nationaal.

 

Zwembad, sportschool en mountainbiken

"Ik heb veel kunnen trainen op de motor en dat was andere jaren wel eens anders. Ook heel veel aan de conditie gedaan, dus daar zal het niet aan liggen. De nieuwe motor doet het goed daar ben ik inmiddels helemaal aan gewend. Ik zwem 2 keer in de week. Best wel intensief. Vijf banen op snelheid dan een minuutje rust en dan weer vijf banen en dat een uurtje lang. Ook was ik veel in de sportschool. Ik heb een paar maanden conditioneel kracht gedaan. Vooral je spieruithoudingsvermogen trainen. Doe je niet alleen op de loopband maar ook met gewichten, maar dan lichter als bij krachttraining. Het doel is dan om het langer vol te houden vooral met mijn armen. De laatste anderhalve maand ben ik meer met krachttraining bezig. En dan natuurlijk veel fietsen op de mountainbike. Verschillende toertochten en veel kilometers gemaakt ook op de mountainbikebaan op de Landtong bij Rozenburg. Goed voor de conditie maar een uitstekende voorbereiding voor een motorcoureur buiten rijden op de motor dan."

Veel op de motor gedaan?

"Best wel. Ben een paar keer naar Spa-Francorchamp geweest om te rijden, twee keer naar Genk in België. Op het Landsard bij Eindhoven twee keer een training meegemaakt van motor-icoon Marcel van Drunen. Veel op het circuit van Bleiswijk en Geldermalsen gereden. De afgelopen week was ik vier dagen in Frankrijk om met Marcel van Drunnen te trainen, zowel off-road als op de baan. Op het circuit van Juvaincourt ergens onder Nancy. Kreeg de kans om met Marcel mee te gaan dus heb ik dat aangegrepen. En vanaf Eindhoven in zijn bus mee te rijden. Zijn stage in Spanje ging niet door, had dacht ik niet voldoende deelnemers en toen kon deze trip naar Frankrijk er tussendoor. In de ochtend uren was er dan training onderleiding van Van Drunen. Lijnen rijden, rijden zonder voorrem, niet terugschakelen omdat dat eigenlijk ook remmen is. Springen alles wat ook bij de supermoto aan de orde komt. Over het onderdeel tijdtraining was ik in het begin wat minder tevreden. Maar na wat oefeningen reed ik daar zomaar 6 seconde vanaf. De andere uit de groep waren rijders die in de internationale klasse uitkomen en dat is een klasse hoger dan de supermoto. Maar ik kon aardig bij blijven. Heb er veel aangehad nu hopen dat ik dat in praktijk kan brengen zondag in Lelystad."

Wat moet er nog gebeuren voor zondag?

"Beetje sleutelen aan de motor, alles voor zondag in orde brengen, en op zaterdag komt Arno Schouten (sponsor red.) ook naar Lelystad en gaan we de puntjes op de 'i' zetten. Nieuwe kappen op de motor plaatsen met een nieuw stickerset. Zaterdag gaan we nog wat trainen en de baan verkenen. Arjan gaat me daar ondersteunen en dan zondag de wedstrijd. Eerst nog wat inrijden en de kwalificatie en dan de wedstrijd over twee manches."

Hoeveel licentiehouders zijn er en waar gaat het eindigen?

"Dat is altijd moeilijk te voorspellen. De concurrentie is zwaarder geworden nu er een klasse tussenuit is. Maar een top tien plaats daar ga ik toch wel voor. Eigenlijk had ik in mijn hoofd 'TOP 5' maar of ik dat uit moet spreken? Laten we het maar op houden op een plaats bij de eerste tien, kunnen we altijd nog bijsturen."

Het seizoen 2014 gaat voor motorcoureur John Mooiman beginnen. Er zitten onder licentiehouders (49 stuks red.) best nog wel wat snelle mannen. Mannen die vorig jaar sneller waren dan John maar het zal moeten blijken in hoeverre de trainingsarbeid wordt beloond. Nico Noordergraaf is ook een Rozenburger die aan de start staat. "Oud teammaatje van me. Die gaat ook verschrikkelijk hard. Ook Renzo van der Hoek uit Hoogvliet gaat hard. Ik denk dat die zelfs wel voor de titel kan gaan", verteld John nog even over zijn concurrenten uit de omgeving van Rozenburg. "Ik ken de meeste wel, laten we eerst zondag afwachten, dan mag je me nog eens vragen waar het dit seizoen naar toe gaat."

We gaan John volgen, met alle ups en downs dit seizoen, en hopen op een triomftocht van de sympathieke Rozenburger.

 

 

 

 

Foto's: John en Tamara Mooiman

 

Copyright © 2020 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Sunday the 31st. .