Wie in Zwitserland geweest is zal denken het lopen door het hooggebergte is al lastig genoeg. Een land waar Duits, Frans en Italiaans wordt gesproken verwacht je niet opeen ons eigen Hollandse taaltje. Mannen op een mountainbike al of ze op de Landtong van Rozenburg rijden. En tussen die mannen een mountainbikegids die ook het parcours op de landtong kent als geen ander. Rozenburger Mike Boer is niet alleen skileraar in de winter in Oostenrijk maar in het Zwitserse Verbier is hij voorlopig de eerste maanden aan het werk als mountainbikegids in het hooggebergte. Het is al voor het derde jaar dat Mike in de zomer als gids in Verbier werkt. Tijd om eens met Mike in gesprek te gaan .......

 

Hoe ben je als mountainbikegids in Verbier gekomen?

Zelf ben ik altijd al een fanatieke wielrenner & mountainbiker geweest. Samen met me vader en een goede vriend besloten we in 2010 om op mountainbike vakantie te gaan naar het Zwitserse Verbier. Dit was ons toen zo goed bevallen dat we ieder jaar opnieuw op mountainbike vakantie zijn gegaan bij MTBVerbier. Ik heb toen aangegeven wanneer ze nog een keer iemand zochten voor in de vakantie periode, ik het erg leuk zou vinden om te komen helpen. Ik heb toen in 2013 voor het eerst twee maanden in Verbier gewerkt als mountainbike gids. Inmiddels doe ik dit nu voor het derde maal, maar ga aankomende oktober toch echt aan een baan beginnen in Nederland.

Wat trekt je aan om te werken als mountainbikegids in Verbier?

De sport mountainbiken vind ik gewoon super en dat kan je nergens anders beter doen dan in de bergen. In Verbier is het dan ook toegestaan om op vrijwel alle wandelpaden te biken. Daardoor zijn er hier veel mogelijkheden. Als gids leer je ook veel mensen kennen wat het ook erg leuk maakt. De sfeer is altijd goed want iedereen komt hier op vakantie en om lekker te biken.

Moet je een speciaal certificaat hebben omdat te mogen doen?

Nee, in Zwitserland heb je daar geen speciaal certificaat voor nodig. In Oostenrijk of Frankrijk is dat wel het geval, anders mag je geen mensen door de bergen rondleiden. Wel heb ik mijn EHBO diploma moeten halen, wat ik ook logisch vind. We bevinden ons toch in ruig terrein waar je je makkelijk kan bezeren.

 

 

Kan best wel gevaarlijk zijn of neem je de meer geëigende wegen waar de risico's kleiner zijn?

We proberen toch altijd wel uitdagende paden uit te kiezen voor de gasten. Daarvoor komen ze uiteindelijk helemaal voor naar Zwitserland. Het publiek wat hier op af komt is wel vrij breed. Dat verscheelt van mountainbiken op brede paden en meer van het uitzicht genieten tot zeer technisch rijden over singel-trails of zelfs in het bikepark. We kijken in het begin van de week eerst wat het niveau is van de gasten, hierdoor kunnen we inschatten welke routes/paden leuk en uitdagend voor ze zijn, zonder dat het te veel risico met zich meebrengt.

Ben je altijd alleen of met meerdere gidsen?

Dag ligt er maar net aan hoeveel gasten er op dat moment zijn en of ze goed bij elkaar passen. We zijn met meerdere gidsen, dus we kunnen altijd meerdere kleine groepjes maken zodat het niveau verscheel niet te groot is binnen de groep. Wanneer de gasten wel goed bij elkaar passen rijden we gewoon met elkaar, dat komt alleen maar de gezelligheid ten goede.

 

Hoe lang blijf je er en hoe vaak ben je er al geweest?

Dit keer blijf ik er 3,5 maand dat komt neer tot eind september. Dit is de derde keer dat ik hier ben om te werken als gids, maar ben daarvoor ook al 3 keer een week geweest als vakantie. Het is gewoon een super omgeving. Niet alleen om te mountainbiken, maar ook om te wandelen en zeker ook om te skiën in de winter.

 

 

Foto's: Met dank aan Mike Boer (middelste foto het huis waar Mike de eerste 3 maanden woont).

Copyright © 2022 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Thursday the 18th. .