Rozenburg topzwemster Maaike de Waard heeft tijdens het Open Nederlands Kampioenschap 4 NK-titels behaald. Op de afsluitende dag werd ze Nederlands Kampioen op de 50 vlinderslag, een afstand waarvoor ze ook de limiet voor de WK Windsor in Canada heeft behaald. Na 3 nationale titels was de koek nog niet op, afgelopen zondag. Maaike startte als eerste zwemster in de 4 X 100 vrij voor haar club PSV. Ook met PSV werd Maaike Nederlands kampioen op de 4 X 100 vrij.

 

Eerder was Maaike al kampioen geworden op de 50 rugslag, tevens ook de limiet voor Windsor Canada en op de 100 rug waar ze 2/100 van een seconde te kort kwam voor de limiet. Het toernooi begon vrijdag met in de series een evenaring van het Nederlands Record bij de senioren. Het record stamt uit 2009 en op naam van Hinkelien Schreuder. Hinkelien zwom met een speciaal snel badpak, pakken die tegenwoordig weer verboden zijn. Het was een evenaring van het record van 2009 maar dan wel in een badpak van textiel. Het was een tijd van 26.32. Exact die zelfde tijd zwom de Rozenburgse ook in de finale en werd Nederlands Kampioen op de 50 rugslag.

De zaterdag was voor de 100 rugslag. Daar was het verschil voor het behalen van de limiet Windsor Canada het grootst. Maar ook daar liet Maaike de Waard zien in een geweldige vorm te verkeren. In de series zwom ze een nieuwe PR en ging met de snelste tijd door naar de finale, 57.98. Ook in de finale van de 100 rug ging het op zaterdagavond nog een stukje sneller, 57.66. Maaike bleef steken op 2/100 van een seconde voor de limiet voor het WK in Windsor Canada. Maar wel bijna vergeten dat ze daarmee Nederlands Kampioen werd op de 100 rug.

De 3e dag, zondag, wilde Maaike ook proberen de limiet op de 50 vlinderslag te halen. Voor Maaike is de rugslag haar specialiteit maar heeft aangetoond op de vlinderslag meer dan goed uit de voeten te kunnen. Zondagochtend in de series toonde ze aan de snelste te zijn op de 50 vlinder en de limiet voor Canada te halen. Maaike ging als snelste naar de finale. En ook in de finale was er geen houden aan. Maaike werd Nederlands Kampioen, haar derde titel op dit toernooi. De tijd in de series was 25.26 en in de finale 25.36.

En of het nog niet genoeg was startte ze een kwartiertje na de 50 vlinder op de 4 X 100 vrij met haar club PSV. Maaike was op dat nummer de startzwemster. In een super snelle tijd van 53.51 was Maaike snel op de eerste 100 meter. Samen met Maud van der Meer, Amy de Lange en Nelly Velthuis ook Nederlands Kampioen op die afstand. Maaike vertelde: “Kon zelf bepalen of ik op de 4 X 100 vrij wilde starten, vond het wel een mooie afsluiting van een goed toernooi”,

“Maar het was best een inspannend weekend”, vertelde Maaike een uurtje na haar laatste wedstrijd. “Zo’n weekend kost veel energie. Je moet je fysiek en mentaal steeds weer opladen. Maar een top weekend. 3 mooie PR’s, 2 WK kwalificaties en een Nederlands Record senioren. Het volgende station is Windsor Canada. Aankomende week wordt de ploeg bekend gemaakt. Op het WK mag ik in ieder geval op de 50 rug en de 50 vlinder starten. Dat had ik nooit van te voren gedacht.”

 

Foto: ONK korte baan 2016 met dank aan Kees-Jan van Overbeeke