Zaterdag vliegt de Nederlandse zwemploeg met de Rozenburgse Maaike de Waard naar het WK in Windsor Canada. Alles stond de afgelopen weken in het teken van die wedstrijden. Op het afgelopen ONK in Hoofddorp won Maaike op 4 afstanden ‘GOUD’. Vier Nederlandse titels, een resultaat om meer dan trots op te zijn. Maar er is meer voor Maaike, ze gaat zich meten met de wereldtop in Canada.

 

Zaterdag (vandaag) vliegen jullie een tijdsverschil van +/- 6 uur heb je daar nog tijd nodig om daar aan te wennen?

“Het is inderdaad 6 uur tijdsverschil, maar met de heenreis hebben we daar niet zo heel veel last van, als we aankomen in Canada dan is het even wakker blijven, maar als je dan een nacht goed slaapt dan moet het goed komen. Misschien de 1e dag even wennen maar dat komt wel goed! We komen zaterdag middag/avond aan in Windsor, zondag en maandag hebben we de laatste kleine voorbereidingen. Dinsdag begint het toernooi.”

Wie zitten er bij de selectie en gaan Nederland vertegenwoordigen?

“We zijn met zijn met 15 zwemmers; Kim Busch, Ranomi Kromowidjojo, Maud van der Meer, Robin Neumann, Sharon van Rouwendaal, Marrit Steenbergen, Kira Toussaint, Tamara van Vliet, Maarten Brzoskowski, Dion Dreesens, Nyls Korstanje, Jesse Puts, Ben Schwietert en Kyle Stolk. Mezelf natuurlijk niet vergeten.“

Op welke afstanden sta je aan de start?

“Ik zwem op het WK de 50 vlinder, 50 rug en we staan ingeschreven voor de 4x100 vrij en 4x50 vrij estafette. De 100 rug valt samen met de 4x100 vrij, dus ik weet niet of ik de 100 rug zwem, dit wordt in Canada bepaald. Wie deze estafettes gaan zwemmen, wordt ook pas in Canada bepaald. Het programma is dus nog een beetje afhankelijk, ook hoe ik er voor sta en uit welke hoek de concurrentie komt is nog lastig te zeggen. De officiële startlijsten komen pas 1 of 2 dagen voor de start. Mijn doel is op een individueel nummer een finale plaats te halen.”

Voor Maaike nog wat onzekerheid waar ze gaat starten. In ieder geval op de twee sprint nummers waar ze uitstekend presteert, de 50 vlinder en 50 rug. In het nog prille seizoen 2017 (1 aug 16 -31 juli 17) heeft Maaike de 3e tijd op de wereldranglijst op de 50 meter rugslag gezwommen en staat ze op die afstand all-over (alle tijden over alle jaren) op plaats 10 op die wereldranglijst. Ook op de vlinderslag staat ze dit seizoen wereldwijd in de top 10 en dat is ook het geval bij de 100 meter rugslag. Dus haar doelstelling om in de finale te komen behoort zeker tot de mogelijkheden. Maar in het zwemmen gaat het om honderdste van een seconde, daar moet alles kloppen. Het verschil tussen de finale en er net buitenvallen is soms minder dan een vingerlengte. Als de Rozenburgse kan behoren tot de beste TIEN van de Wereld is dat een TOP prestatie die zijn weerga niet kent.

Ga je nog wat zien van Canada?

“We gaan op maandag weer terug dus waarschijnlijk zien we niet heel veel van Windsor, behalve het hotel en het zwembad”, besluit Maaike met een lach. Als voorbereiding op het WK stond Maaike in Denemarken aan de start van het Open Deens kampioenschap. “Dit was als trainingsprikkel”, vertelde Maaike. “Ik heb daar 50 rug (26.49), 4x50 vrij, 100 rug (57.49 PR), 50 vlinder (25.46) en de 100 vrij (53.67) gezwommen.”

 

Afstand

PR. Maaike

Best. tijd 2017

Wereldrecord

50 m rugslag

26.32

26.21

25.67

100 m rugslag

57.49

55.59

55.03

50 m vlinderslag

25.26

24.69

24.38

100 m vrije slag

53.67

51.58

50.91

In Windsor Canada hebben ze nog wel een kleine uitdaging om van een IJshockey stadion een Zwembad te maken. Het lijkt op tijd gereed het water zit er all in dus ‘Let the games begin’. Nog even wachten tot dinsdag dan staat Maaike de Waard tussen de allerbeste zwemsters van de Wereld!

De koffers zijn gepakt, het WK in Windsor Canada kan voor Maaike de Waard beginnen!