Zwemster Maaike de Waard is doorgedrongen tot de wereldtop, zeker na de 3 medailles op het WK korte baan in Windsor Canada. Maaike is een sprinters en haar terrein is de 50 meter. Jammer voor het Rozenburgse talent zijn die nummers niet Olympisch, maar daar liggen nog kansen om zich verder te ontwikkelen op de langere afstanden. Het begon ooit bij coach Marjan Vroegindewei in het zwembad in Rozenburg en waar het eindigt zal de toekomst leren.

Maaike de Waard grossiert in Nederlandse titels, was Olympisch jeugdkampioen op de 50 meter rugslag en heeft afgelopen maand haar naam en die van Rozenburg op de wereldkaart gezet. Voor haar vroegere coach Marjan Vroegindewei van de Zeehond, waar het allemaal begon, geen verrassing.

Marjan Vroegindewei

“Toen ze naar de trainingen kwam was het zo’n lief aardig meisje en dat is ze nog steeds, maar je zag ook wel dat ze talent had. Haar onderwater fase heeft ze van nature daar hebben wij niet heel veel aangedaan. Als je ziet welke klappen ze met haar benen maakt konden wij daar niet veel aan verbeteren. En onderwater is ze nog steeds sterk zeker de eerste vanaf de start”, verteld Marjan Vroegindewei. “Ze weet ook op de centimeter nauwkeurig tot waar ze onderwater mag zwemmen. Ik volg Maaike zeker ook nu nog, alhoewel ze al een paar jaar in Eindhoven zwemt. Watsapp het wondermiddel, maar ze komt als ze thuis is ook nog regelmatig hier zwemmen. Al heel vroeg zag je dat Maaike een topper zou worden, eigenlijk vanaf de dag dat ze kwam zwemmen. Voor dat ze naar zwemmen kwam heeft ze op turnen gezeten en daar is haar lichaam goed ontwikkeld voor de zwemsport. Ook in de turnsport was Maaike goed, maar koos uiteindelijk voor zwemmen. Maaike is van nature een sprintster en wel jammer dat ze daar de nadruk op hebben gelegd. Op de langere afstanden zakt ze weg maar daar gaat denk ik nog wel verandering in komen. In Eindhoven is nu ook Marcel Wouda bij het team en worden de trainingen ook wel aangepast voor meer dan alleen maar 50 meter. Natuurlijk is Maaike een rugslag kanon, vooral op de 50 meter, maar er zit veel meer in. Dit is pas het begin, ik denk dat Maaike tot de absolute top van de wereld gaat behoren en daar werkt ze hard aan.”

Na de successen van het WK in Windsor Canada waren die er ook op de Amsterdam Swim Meet. Tijdens dat toernooi plaatste Maaike de Waard zich voor de 50 rug en de 50 vlinder op het WK Lange baan in Boedapest Hongarije in 2017. En dat Maaike ook in de estafetteteams haar bijdrage kan leveren heeft ze in Canada bewezen met 2 keer zilver en 1 keer brons. Als 7 jarig meisje begonnen bij de Zeehond, inmiddels Jeugd Erelid, en tot aan haar bijna 16 jaar getraind in Rozenburg. Om daarna de grote wijde zwemwereld in te trekken en met succes.

2016

Als we naar de wereldranglijsten kijken van het afgelopen jaar heeft Maaike de Waard zich gemeld bij de top. Ze staat op die wereldranglijsten van 2016 op de 6e plaats op de 50 meter vlinderslag lange baan. Op de korte baan zelfs nog een plaatsje hoger een 5e plaats. Op de 50 rugslag staat Maaike op plaats 9 (lange baan) en 7e op de korte baan. En of het niet op kan 15e op de 100 rugslag korte baan en ergens onderin de 30 op de lange baan. Voor Marjan Vroegindewei geen verrassing. Maaike de Waard klopt nadrukkelijk op de poort van de zwemgiganten. In Boedapest tijdens het WK lange baan is ze er weer bij en voor de Olympische spelen van Tokio in 2020 heeft ze nog tijd om te werken aan de langere afstanden. Maaike de Waard is inmiddels een zwemster om rekening mee te houden en op weg naar de absolute wereldtop.