Als we samen met Rozenburgse Maaike de Waard nog even willen nagenieten van haar prestaties in Canada is ze alweer op weg naar Amsterdam, waar op 16-17 en 18 december de Amsterdam Swim Meet wordt gehouden, de opvolger van de Amsterdam Swim Cup. Het is het eerste kwalificatie moment voor het WK lange baan in Boedapest Hongarije. Er komen na Amsterdam nog twee wedstrijden waar Maaike zich kan kwalificeren. Maar ook al staat de focus van Maaike op Boedapest kijken wij met Maaike nog even terug op haar WK korte baan in Windsor Canada.

 Veel tijd om een feestje te vieren was er niet na de successen in Canada. En van Canada heeft Maaike niet veel meer gezien dan haar hotel en het zwembad. Het was voor Maaike de Waard haar eerste WK korte baan en dan terug keren met 2 zilveren en 1 bronzen medaille. Prestaties met een hoofdletter ‘P’.

Maaike ontwikkeld zich steeds meer als een allround zwemster was het in het verleden toch vaak alleen de rugslag waar Maaike successen boekte, zijn het nu ook andere sprintnummers zoals de vlinder- en vrije slag waar ze met de beste mee kan. “Rugcrawl is mijn ‘hoofdslag’ maar voor de korte baan ben ik extra op de sprint gaan trainen, omdat hier de kansen het grootst zouden zijn voor het WK. Deze trainingen hebben niet alleen effect op de rugcrawl maar ook op de vlinderslag en de vrije slag”, vertelde Maaike. “Ik had van te voren niet gedacht dat ik met 3 medailles naar huis zou gaan. Ik wist wel dat er medaillekansen waren voor de estafettes maar ik wist niet of ik bij de estafettes zou zwemmen, dat werd in Canada pas bepaald. Op de eerste dag na de 100 rug was ik heel erg teleurgesteld, ik had niet verwacht dat ik zoveel boven mijn pr zou zwemmen. Toen ik hoorde dat ik die middag wel de 4x100 mocht zwemmen, was ik erg blij, en meteen gebrand om die 100 vrij wel goed te zwemmen. Zwemmen in een estafette ploeg is toch wat anders dan individueel. Natuurlijk moet je allemaal je eigen race zwemmen, maar bij een estafette ben je toch een onderdeel van een team met één gezamenlijk doel.”

Maaike wilde in Canada vooral in de individuele nummers een finaleplaats halen. Bij de beste 8 van de wereld behoren en dat is de Rozenburgse ook gelukt. “ Mijn doel was inderdaad een individuele finale plaats, die heb ik gehaald, alhoewel ik graag wat harder had gezwommen in mijn individuele races ben ik daar wel blij mee. Veel tijd voor andere dingen was er niet in Canada. Maar je komt voor de wedstrijden. Als er na de wedstrijden nog tijd was kon ik nog even langs mijn moeder die ook in Canada was,maar veel tijd was daar niet voor. Het was best laat afgelopen en een vol programma, Maar Watsapp is er ook als je dicht bij elkaar bent.”

De 3 medailles waren in Windsor voor 3 estafette nummers en had Maaike op de 50 vlinder een finaleplaats. Bij de estafettes is het altijd afwachten wie er geselecteerd worden. In de series start niet altijd de snelste ploeg, dat is ook bij de concurrentie zo. Soms is topsport hard en mag je de serie zwemmen maar niet de finale. “Dat hoort ook bij zwemmen. In de series start bijna nooit de snelste ploeg, als je dan de langzaamste ben moet je er voor de finale vaak uit. Dat weet je van te voren.” Het is Maaike dit keer niet overkomen en zwom 3 finales in de estafette ploegen, de Rozenburgse behoort tot de topsprinters, niet alleen van Nederland maar nu ook van de wereld.

Voor de Rozenburgse nu weer 3 dagen Amsterdam en gaan voor de limieten voor Boedapest. “Ik sta ingeschreven voor de 50 en 100 rug, de 50 vlinder en de 100 vrij, maar ik bekijk per dag hoe het er voor staat en wat ik zwem.”

 

Afstand

 

Plaats

Tijd

Opmerking

100 rugslag

serie

24

58.78

 

4X100 vrije slag

finale

3

3:31.10

Maud v/d Meer, Marrit Steenbergen, Maaike de Waard, Ranomi Kromowidjojo

4X50 vrij MIX

finale

2

1:29.82

Jesse Puts, Nyls Korstanje, Ranomi Kromowidjojo Maaike de Waard

50 vlinderslag

series

5

25.62

 

50 vlinderslag

halve finale

4

25.59

 

50 vlinderslag

finale

8

26.66

 

50 rugslag

serie

13

26.87

 

50 rugslag

halve finale

12

26.70

 

4X50 vrije slag

serie

2

1:37.45

 

4X50 vrije slag

finale

2

1:35.37

Tamara van Vliet, Ranomi Kromowidjojo, Maaike de Waard, Kim Busch