Aan twee van de drie wedstrijden van de Mare Nostrum Tour stond Maaike de Waard aan de start. En er was succes voor de Rozenburgse. Stond ze in Barcelona op de derde trede van het ereschavot, was dat in Canet-Roussillion op plaats twee tijdens de 50 rug. Een prachtige prestatie van de Rozenburgse, alhoewel ze altijd sneller wil en haar PR verbeteren. Waar de grenzen liggen?

“De race op de 50 rug in Cannet was op zich niet slecht, alhoewel ik wel wat sneller had gewild dan in Barcelona”, vertelde Maaike. Maaike had in de series een tijd van 28.68, goed voor de derde tijd. Maar als het niet echt nodig is gaat Maaike in de series nooit helemaal voluit, energie sparen voor de finale. In de finale een klapje erbij bracht de Rozenburgse op de tweede plaats. Emily Seebohm won in een tijd van 28.13, Elizabeth Simmonds uit Groot Brittannië werd derde in een tijd van 28.61. Winnares Emily Seebohn is wel de top van de wereldranglijst op dit moment. Alhoewel er ook nog een paar supersnelle Chinese zwemster in de top tien op de wereldranglijst staan op de 50 rug. “Klopt Emily is wel wereldtop maar verder ben ik nu nog niet echt bezig met wie concurrenten zijn.”

50 vlinder

“De 50 vlinder liep nog niet zo lekkeren was de tijd ook niet zo goed. Aanstaand weekend heb ik in Rome nog een kans om me te laten zien”, keek Maaike alvast naar de wedstrijden Sette Colli Rome/Italië. In de series van de wedstrijden in Cannet kwam Maaike de Waard tot de 7e tijd van 26.49. De snelste in de series was Sarah Sjoestrom in een tijd van 25.87. In de finale kom Maaike nog wel een paar plaatsjes opschuiven, maar het podium was met de bezetting van het toernooi van Cannet-Roussillon iets te ver weg. Maaike behaalde een prachtige 5e plaats in een tijd van 26.29. Sarah Sjoestrom won en zwom in Cannet onder de 25 sec, 24.95. De Japanse Rikako Ikee werd tweede in een tijd van 25.79 en Kimberley Buys uit België in een tijd van 26.10 derde.

Sette Colli Rome

“In Rome zwem ik 50 rug, 50 vlinder, 100 rug en 50 vrij.” Een druk programma voor Maaike in Rome. In Rome sluiten ook de estafette zwemmers/zwemsters van de Nederlandse WK ploeg aan voor de laatste wedstrijden voor het WK in Boedapest. Op de 50 rug de specialiteit van de Rozenburgse heeft Maaike de Waard de 4e inschrijftijd. Holly Barratt (Australië 27.60), Etiene Medeiros (Brazilië 27.62) en Georgia Davis (Groot Brittannië 27.69) hebben een snellere inschrijftijd. Op de 50 vlinder heeft Maaike van de deelneemsters in Rome de snelste tijd en op de 100 rug de 14e tijd. Op de 50 vrij, ook een nummer waar Maaike steeds meer uitkomt tijdens internationale wedstrijden, de 15e tijd.