De nationale zwemploeg, met de Rozenburgse Maaike de Waard, aan de start van internationale wedstrijden als voorbereiding op het WK eind Juli in Budapest. Wedstrijden waar de Europese top aanwezig is en zijn het prima wedstrijden om te kijken hoe onder andere de Rozenburgse Maaike de Waard er voor staat. De Mare Nostrum Tour zijn wedstrijden in Monaco, Barcelona en Canet-Roussillon. In Monaco stond de Nederlandse ploeg niet aan de start, afgelopen dagen in Barcelona en het komende weekend in Canet-Roussillon wel.

“In Barcelona ging de 100 rug niet zo goed”, vertelde Maaike ons toen ze op weg was van Spanje naar Frankrijk. “Overigens gaan we na de wedstrijden van de Mare Nostrum Tour door naar Sette Colli in Rome. Het zijn wedstrijden waar veel goede landen aan meedoen en dat maakt het toch wel weer extra leuk. Ook al zijn de wedstrijden puur als training bedoeld, wil ik natuurlijk wel zo hard mogelijk zwemmen. Op welke wedstrijden ik start ligt ook een beetje aan het programma. Op het WK start ik op de 50 rug en de 50 vlinder, dus die wedstrijden gaan we zeker zwemmen. Op de 100 rug werd ik in Barcelona 7e zowel in de serie als ook in de A-finale. Mijn tijd was in de series 1.02:74 en 1.02:83 in de finale. Op de 50 rug ging het wel wat beter daar werd ik 3e in de finale. 28.65 in de series en 28.27 in de finale.”

Canet-Roussillon

Maaike zal het komende weekend startte op de nummers die ze ook op de WK in Budapest zal zwemmen, 50 rug en 50 vlinder. Voor zaterdag staat de 50 rug op het programma met in de ochtend de series en laat in de middag de finale. De Hongaarse Katinka Hosszu, Emily Seebohm en Holly Barratt uit Australië en de Nederlandse Kira Toussaint zijn dames met ook snelle tijden. De snelste tijd van Maaike tot nu toe is 27.85.  

Zondag is het dan de 50 vlinder, daar komt naast Maaike de Waard ook Ranomi Kromowidjojo aan de start voor Nederland. Verder nog wat internationale kanonnen met scherpe tijden zoals, Sarah Sjostrom uit Zweden (25.02), Rikako uit Japan (25.50), Mélanie Henique uit Frankrijk (25.75) en Kimberly Buys uit België (25.78) De snelste tijd waar Maaike de chrono’s mee liet stoppen was 25.83. Het doel in Frankrijk zal de finale halen zijn voor de Rozenburgse.

 

Foto: Met dank aan Bondscoach Mark Faber