Het was en tijdje stil rondom Rozenburgs topzwemster Maaike de Waard. “Er is ook niet zoveel gebeurd “, verteld Maaike als we tussen twee trainingen door met haar praten. Eigenlijk houden we Maaike ook nog van haar schoolwerk af, want ook dat gaat door voor de wereldtopper. Trainen, huishouden, school en trainen en dan liggen er een paar honderdste van een seconden tussen succes en teleurstelling, of tussen winnen en verliezen.

“Ik heb nog wel een tijdje last gehad van mijn elleboog, gebeurd in tijdens de 50 rug in Kopenhagen. Gelukkig niets kapot maar wel vocht in die elleboog waardoor ik een paar weken niet volledig kon strekken en buigen”, begint Maaike de Waard haar verhaal. “Was eigenlijk wel een goed moment daarna had ik vakantie en kon ik goed rust houden. We werken nu toe naar het EK lange baan in Glasgow Schotland (3 t/m 9 augustus 2018, red.). Twee weken terug heb ik een wedstrijd in Oosterhout gezwommen. Ik ben alleen gestart op de 50 rug, zat helaas net 4 en 7 honderdste van een seconde boven de limiet. De limiet staat op 28.45. Ik zwom 28.49 en 28.52. Op zich niet echt slecht, zonder veel rust was dat wel oké, alhoewel het natuurlijk fijn was geweest als er één onder de limiet had gezeten.”

Wedstrijden waar limieten kunnen worden gehaald

“Over 2 weken is de Swim Cup Den Haag en een week daarna is de Swim Cup Eindhoven, dit zijn allebei kwalificatiemomenten voor de EK Lange baan, wat ook het doel is dit seizoen. In Den Haag zal ik op vrijdag de 50 vlinder zwemmen en zaterdag de 50 rug, en in Eindhoven op vrijdag de 100 rug, 50 vlinder, zaterdag de 50 rug en zondag de 50 vrij.” De limieten voor het EK lange baan zijn voor Maaike op de 50 rug is 28.45, 100 rug is 1.01.00 en op de 50 vlinder is het 26.47. “Ik hoop me hier dan op de 50 meter nummers te kunnen plaatsten en een goede 100 te laten zien. Op je vraag of ik al aan de Olympische spelen in Tokio denk. Voor nu is dat nog te ver weg, tuurlijk zijn we met de 100 bezig, maar voor nu is het eerst maar eens de 100 limiet voor de EK halen, wat al niet makkelijk gaat worden.”

Werken aan de honderd meter

Maaike de Waard behoort bij de snelste op de 50 rug in Nederland, ook bij de top van Europa en de wereld op de sprintnummers moet er met Maaike de Waard rekening worden gehouden. Ook op de 50 vlinderslag is de Rozenburgse in het kielzog van Ranomi Kromowidjojo een topper in Nederland en klopt ze op de poorten van Europa. Aan de 100 meter nummers werkt Maaike heel hard, zeker met in het vooruitzicht Tokio. “Bij een 50 ga je bijna de hele 50 max, bij een 100 kan dat niet. Maar het zit hem vooral in het laatste stuk (20/15 meter). Daar moet ik de snelheid zien vast te houden.”

Voor Maaike staat er vandaag nog een training op het programma, van 5 tot 7 uur. Vanmorgen was de Rozenburgse ook al in het zwembad voor een training van 2 ½ uur. “Gelukkig hoef ik er tegenwoordig niet zo vroeg meer uit. We trainen van acht tot half elf. ”Tussendoor het huishouden de boodschappen en het schoolwerk en wat niet al meer komt kijken bij het leven als een topsporter. Op de foto en interviews zoals dit keer met sportenrozenburg. En dan moet het in Den Haag of Eindhoven sneller dan in Oosterhout. Het zijn weliswaar maar een paar honderdste van een seconden, maar dat is het leven van Maaike de Waard.