Drukke tijden voor topzwemster Maaike de Waard. Twee weekenden achterelkaar wedstrijden, in Eindhoven en Budapest, met prachtige resultaten. Een limiet voor het WK, op de 50 vlinder, in Hangzhou/China half december van dit jaar. Een aantal finale plaatsen, zo vroeg in het seizoen heeft Maaike zich laten zien tussen de top van de wereld zwemsters.

Als het om limieten voor het WK in China gaat zijn de laatste mogelijkheden om die nog te halen tijdens de IFS wedstrijden in Aken eind van deze maand. Maaike heeft al een limiet op de 50 vlinder, maar moet de concurrentie wel achter zich houden omdat er maar twee zwemsters per land op een afstand mogen starten. Aken is dan ook geen plezierreisje voor de Rozenburgse. Daar zal Maaike er weer moeten staan. We kijken met Maaike terug op twee World Cup wedstrijden nu ze weer terug in Nederland is.

Eindhoven en Budapest

“De World Cup in Eindhoven was lekker in ons thuisbadje, kon ik thuis slapen”, met een glimlacht begint Maaike haar verhaal. “Dit is wel erg fijn, want je kan niet alleen lekker thuis slapen, maar ook zelf kiezen wat je eet (je moet het dan wel zelf maken, maar toch is het erg fijn!) In Budapest zit je in een hotel en ga je met de bus of taxi naar het zwembad. Maar het is beide fijn hoor! Alles is vaak goed geregeld.” Maaike de Waard is inmiddels wel gewend aan leven uit een koffer en wonen in een hotel. Maar eigenlijk is er niet eens zoveel tijd tussen de wedstrijden door om andere dingen te doen, er is ook veel rust nodig. ’s Morgens de series en aan het begin van de avond de finales. Zoveel tijd blijft er dan ook niet over. Naar het zwembad, bespreking, inzwemmen, wedstrijden, uitzwemmen, wedstrijd analyseren, eten, rusten. In Eindhoven zwommen Kira Toussaint en Ranomi Kromowidjojo op de 50 rug sneller dan Maaike en omdat er maar twee van een land op een afstand mogen starten lijkt een WK deelname op dat nummer ver weg. “De kans dat ik de tijd op de 50 rug ga verbeteren is heel klein. Er is echt heel hard gezwommen, en op een 50 meter zwem je niet zomaar even 2 tiende sneller dan je PR. Ik was in Eindhoven best tevreden met mijn tijden en finale plaatsen. Ik wist niet echt wat ik moest verwachten zo vroeg in het seizoen. Maar de tijden gaven op zich wel vertrouwen. Ook omdat ik wist dat er het weekend erna nog een weekend racen was, en vaak is het zo dat je dan weer net ietsjes harder zwemt, omdat je dan al wat meer race prikkels hebt gehad.”

Meer allrounder

“Nee ik wil niet meer allround worden, ik heb altijd rug en vlinder en een beetje vrij gedaan. Soms komt het gewoon zo uit in het wedstrijd programma dat er op een dag niet echt een afstand voor jou is, dus kies je eens iets anders. Ik was in Budapest erg blij met de tijd op de 50 vlinder, net iets boven mijn pr, maar zo vroeg in het seizoen, ben ik er zeker blij mee.” De tijd van Maaike was goed voor een WK limiet. Een tijd die ze nog wel moet verdedigen in Aken. “Aken is inderdaad nog een wedstrijd waar je je nog kan kwalificeren, hiervoor hebben we ook een herstelweekje, dus ik hoop dat ik dan weer net iets harder kan zwemmen dan in Eindhoven en Budapest.”

 

 

Eindhoven

       

Budapest

     

plaats

Discipl.

 

tijd

 

plaats

Discipl.

 

tijd

6e

50 rug

series

26.95

 

3e

50 rug

series

26.71

7e

50 rug

finale

26.66

 

6e

50 rug

finale

26.44

                 

6e

100 rug

series

58.53

 

DNS

     

6e

100 rug

finale

58.61

 

DNS

     
                 

7e

50 vlinder

series

26.11

 

4e

50 vlinder

series

25.69

6e

50 vlinder

finale

25.68

 

4e

50 vlinder

finale

25.32

                 

9e

100 vlinder

series

59.28

 

DNS

     
                 

11e

50 vrij

series

24.72

 

9e

50 vrij

series

24.55

                 

13e

100 vrij

series

54.64

 

10e

100 vrij

series

54.13