Maaike de Waard behaalde nog niet de limiet voor deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. Maar de limiet voor de EK lange baan in Boedapest heeft ze gehaald tijdens de Swim Cup in Amsterdam. De focus ligt op de 100 meter rugslag, een Olympisch nummer. Deelnemen aan de Olympische Spelen is haar droom, bij de Jeugd Olympische Spelen behaalde ze in 2014 ‘GOUD’, op de 50 meter rugslag. Dat is in Tokio geen Olympisch nummer. De weg naar Tokio is nog lang, zeker omdat ze eigenlijk maar één nummer heeft, de 100 rug, waar er kansen zijn op het behalen van de limiet.

Trainen, trainen en nog eens trainen. Elke vinger, afzet bij het keerpunt, positie van de elleboog, de onderwater fase, de manier waarop je de hand in het water brengt om zoveel mogelijk water weg te drukken kunnen van invloed zijn op de honderdste van een seconde die nodig zijn om de limiet te gaan halen. Bijna onmenselijk en moet het bijna een zwemmachine worden. Elke dag weer beter worden om je droom te gaan realiseren, ga er maar aan staan. Weer motiveren voor een nieuwe training, ook als het even niet lukt. Het leven van een topzwemster, de dagelijkse bezigheid van Rozenburgse Maaike de Waard. We spraken met Maaike na de Swim Cup in Amsterdam en voor het NK in Tilburg

Hoe kijk je terug op de Swim Cup in Amsterdam?

“Ik had meer verwacht. Ik wilde een pr (persoonlijk record) op de 100 rug, daar gaat het tenslotte om dit seizoen. Ik had ook specifiek voor de 100 getraind, dus dan is het wel even balen als het dan niet lukt. De limiet op de 50 rug is dan wel leuk, maar daardoor is mijn toernooi zeker niet geslaagd.
De EK limiet kunnen we nog op de 2 Swimcups (Den Haag en Eindhoven in april) zwemmen en een wedstrijd naar keuze voor de Swimcups.”

NK korte baan

“Dit weekend inderdaad nog het ONK Tilburg, als leuke afsluiter van het jaar. Ik zwem alleen vrijdag en zaterdag en zwem de 50 vrij, 100 wissel, 50 vlinder, 4x200 vrij (vrijdag) en 100 rug en 4x100 wissel (zaterdag). Even wat andere dingen erbij. Ik heb geen idee wat de kansen zijn, dat maakt me ook niet heel veel uit, het grootste doel is even plezier hebben en een gezellige wedstrijd hebben”, wel met een grote knipoog.

Wanneer zit je met een lekker gevoel bij de kerstboom?

“Hahaha, nou ik had lekker bij de kerstboom gezeten als ik de OS limiet had gehaald, maar dat is niet gelukt, dus na de NK even een weekje vakantie en dan weer snel beginnen met trainen.”