Ze won in Hengelo twee afstanden tijdens de Masters LC Challenge, zowel op de 50 vlinder als ook op de 100 rug was Maaike de Waard de snelste. Een wedstrijd om weer wedstrijdritme op te doen. En dat was het doel in voorbereiding op de Swim Cup Amsterdam later deze maand. Een wedstrijden waar eventueel limieten kunnen worden gezwommen voor de Olympische Spelen van Tokio.

Maaike stond in Hengelo aan de start van de 50 vlinder, de 100 vrij en de 100 rugslag. Vooral op dat laatste nummer wilde de Rozenburgse wel graag weten hoe ze er voorstaat tijdens wedstrijden. Vanaf de zomervakantie was het hoofdzakelijk trainen en slijpen aan de perfectie. In de series plaatste Maaike zich bij alle drie de nummers voor de finale. De 100 vrij liet ze lopen en op de 50 vlinder en de 100 rug was Maaike de snelste en won. Winnen is altijd leuk maar hoe belangrijk waren die wedstrijden nu.

Ja, het is zeker belangrijk om weer een lange baan wedstrijd te zwemmen. De Swim Cup is ook lange baan en het is fijn om al een beetje in het ritme te zitten Het doel voor dit seizoen is natuurlijk de Olympische Spelen. Je kan je plaatsen voor de OS op de Swim Cup Amsterdam (december), de Swim Cup Den Haag (april), en de Swim Cup Eindhoven (april). Dus op deze wedstrijden wil je natuurlijk laten zien wat je kan.”

De specialiteit van Maaike is de rugslag, maar de sprinter Pur sang kan ook op de 50 vlinder uit de voeten. Dit seizoen toch wat minder aandacht voor de 50 rug en de 50 vlinder, het zijn geen Olympische nummers. Voor Maaike is dan ook het doel om met een startbewijs op de 100 rug haar droom te verwezenlijken. De limieten staan zeer scherp. De KNZB heeft de limiet nog scherper gezet dan dat de internationale limieten voor deelname aan de Olympische Spelen zijn. Maaike moet om in Tokio te kunnen starten de klokken stil laten staan op 0:59.90. Haar PR staat op 1:00.59. Het gaat dus over een seconde op 100 meter. Lijkt niet veel en zeker mogelijk, maar een seconde in in de zwemsport een hele afstand. Of Maaike haar droom kan verwezenlijken gaan we natuurlijk voor u volgen. Het zou een mooi vervolg zijn op de gouden plak die ze behaald heeft tijdens de Jeugd Olympische Spelen van 2014 in China, toen op haar nummer de 50 rugslag. Terug naar Hengelo.

“In Hengelo zwom ik inderdaad de 50 vlinder. Maar op dit moment ligt de focus echt alleen op de 100 rug. De 50 vlinder is dan leuk voor de afwisseling in het wedstrijdprogramma, maar meer eigenlijk niet. Ik zwom ook de 100 vrij in Hengelo, deze heb ik alleen in de ochtend gezwommen, het is leuk om erbij te doen, maar de volgende dag had ik de 100 rug, dus wilde ik iets sparen om meer op de 100 rug te kunnen geven de volgende dag. De tijden waren oke, maar ik had graag wat harder gezwommen. Nu kwamen we uit een zwaar blok trainen, maar toch hoop je wel op een goede tijd.”

De volgende wedstrijd die nu komt is Swim Cup Amsterdam, een toernooi waar limieten kunnen worden behaald. De zware trainingen worden nu even achterwege gelaten. “Nu is het dan ook tijd voor herstel en gaan we over anderhalve week kijken wat er op het scorebord komt”, is Maaike vol gefocust op haar droom Tokio. Amsterdam de eerste van drie mogelijkheden om die scherpe limiet te gaan halen.

Foto: archief …. Bij de jeugd Olympische Spelen won Maaike een GOUDEN plak …. Nu zou een startbewijs voor Tokio, en deelname aan de Olympische Spelen al een prestatie zijn die zijn weerga niet ken.