Vanaf 15 maart hield het zwemmen eventjes op en besloot Maaike de Waard naar Rozenburg te komen, omdat het in Brabant op dat moment het ergste was. In Rozenburg had ze iets meer leefruimte om nog wat te kunnen sporten. Opeens een ander leven voor de Rozenburgse topzwemster. Met in het achterhoofd de Olympische spelen in Tokio die nog niet definitief waren afgelast of verzet. En Maaike had en heeft zich nog niet gekwalificeerd, dus wilde ze zo goed mogelijk aan de start van wedstrijden staan als er nog een kans kwam om Tokio te halen. Het zou anders worden. Het maatschappelijke leven in een flink deel van de wereld kwam grotendeels tot stilstand, ook in de top van de zwemsport.

Ik heb in deze periode zeker niet stil gezeten
“We kregen van onze trainers schemaatjes opgestuurd, om fit te blijven, we wisten namelijk in het begin niet of de Olympische Spelen uitgesteld zouden worden, dus wilde ik er alles aan doen om (als er nog een kans kwam) zo goed mogelijk aan de start te staan. Toen bekend werd dat de OS uitgesteld zou worden, gaf dat eigenlijk een soort van ademruimte. Het was natuurlijk vervelend dat we niet konden zwemmen, maar doordat de OS uitgesteld werd, was er geen extreme druk om te moeten zwemmen.

Mijn programma zag er een beetje zo uit:
Maandag: ’s ochtends: Landtraing + Krachttraining, s’ middags: Fietsen intensief
Dinsdag: ’s ochtends: Landtraing + HIIT training, s’ middags: Roeien herstel
Woensdag: ’s ochtends: Landtraing + Fietsen rustig -
Donderdag: ’s ochtends: Landtraing + Krachttraining, s’ middags: Fietsen intensief
Vrijdag: ’s ochtends: Landtraing + HIIT training, s’ middags: Roeien herstel
Zaterdag: ’s ochtends : Landtraing + Fietsen rustig -
Zondag : vrij

HIIT is high intensity interval training. 40 seconde zo veel mogelijk herhalingen van een oefening doen, 20 seconde rust, en dan de volgende oefening, dit doe je 8x achter elkaar, dan 3 minuten rust, en dat doe je dan 4x (Dus eigenlijk 4x, 8x 40 seconde oefening, 20 rust) Fietsen deed ik op de racefiets! Soms buiten, soms binnen (op de tacx).

Aan het elastiek

Er werd ons op een gegeven moment wel aangeraden om naar een zwembadje op zoek te gaan. Deze heb ik ook gevonden! Ik mocht bij Heleen Klifman (van Honkvast Makelaardij) zwemmen. Dit was echt heel fijn, maar ook weer even wennen, haha! Ik had toen 4 a 5 weken niet gezwommen, zo lang ben ik nog nooit uit het water geweest. Ik heb hier 1,5 week gezwommen, aan een elastiek, en aan het begin nog eventjes met een wetsuit aan, omdat het water nog een beetje fris was. Het was echt heerlijk om weer te kunnen zwemmen!

Topsporters mochten weer

Op 21 april kregen wij het bericht dat topsporters weer mochten gaan sporten vanaf 30 april, met extra hygiëne maatregelen natuurlijk! Ik ben dus sinds 30 april weer lekker in Eindhoven aan het zwemmen. We zijn toen begonnen in 2 groepen, 1x per dag zwemmen, en 3x in de week krachttraining. We hadden toen het hele zwembad voor onszelf, iedereen lag in een aparte baan, dus kon er goed 1,5 meter afstand gehouden worden. Met de krachttraining werd de zaal in 10 vakken verdeeld, en zo konden we allemaal in 'ons eigen vak' onze oefening doen. Het was allemaal even wennen, maar zo fijn om weer in je vertrouwde omgeving 'je ding' te kunnen doen.

{mp4}maaike_elastiek_corona_02{/mp4} Op dit moment (juli 2020) zijn de regels iets versoepeld, en zwemmen we met meerdere personen in 1 baan, en proberen we zo veel mogelijk afstand te houden als we aan de kant hangen bijvoorbeeld. Het was eventjes wennen en opletten, maar het wordt ook snel (nieuw) normaal. Ik zwem op dit moment 6x in de week, 3x krachttraining en soms fiets ik nog 2x in de week, dit hangt er een beetje van af in wat voor week we zitten en hoe ik me voel. We doen ook eens in de 4 weken, in de herstelweek, een "trainingswedstrijd". Om een beetje het wedstrijdgevoel te behouden. Dit is erg fijn! Hier kan je ook goed zien waar je nu staat, en wat je verbeterd hebt in de afgelopen weken. Tot nu toe gaat dit best prima, de laatste keer zwom ik 1.01,4 (100 rug, red.).

Het doel voor dit seizoen blijft hetzelfde, kwalificeren voor de Olympische Spelen, en daar ook mijn beste race te laten zien. Op dit moment staat het kwalificatie moment gepland in december, dus dit is eigenlijk ook automatisch mijn motivatie. We hebben 1 weekje vakantie gepland in augustus, dit om wel eventjes rust te hebben van het zwemmen, maar ook weer niet te lang uit het water te zijn, we zijn namelijk al lang genoeg uit het water geweest.”

{mp4}maaike_elastiek_corona_01{/mp4}