Voor Maaike de Waard was het een mooi toernooi in Hengelo, met geweldige prestaties. Ook al kijkt Maaike meer naar haar tijden dan naar de ranglijst of het podium, won de Rozenburgse wel drie afstanden. En misschien dan niet zo belangrijk twee keer wist ze, zowel op de 50- en 100 rugslag, te winnen of moet je zeggen sneller te zijn dan Kira Toussaint en hoe je het ook wendt of keert, haar grootste concurrent. De snelste vrouw in Nederland op dit moment op de rugslag.

Drie keer op de hoogste trede van het erepodium met twee keer een persoonlijk record en op de 100 rugslag op twee honderdste na onder de magische grens van 1 minuut. Op de 4 X 100 wisselestafette, startte Maaike als eerste op de rugslag. Ook daar bleef ze de Belgische Jadé Smits ver voor, maar had de KNZB niet de ploeg die de overwinning naar zich toe kon trekken. Uiteindelijk werd het verschil met de Belgische dames vrij groot, 8 seconde.

Hoe kijk je terug op Hengelo

Ik ben ook heel erg blij met de tijden die ik gezwommen heb in Hengelo! De plaatsen maken mij eerlijk gezegd niet zo veel uit….. Voor nu gaat het om de tijden, om te kijken waar ik sta, en of wat we gedaan hebben tijdens de trainingen goed heeft uitgepakt. En ik denk dat ik wel kan zeggen dat ik op de goede weg ben. Ik had ook wel het gevoel dat ik rond mijn pr op de 100 rug kon zwemmen (zo’n 1.00,4 / 1.00,6), want ik voelde mij best goed en de trainingen gingen ook goed. Maar de 1.00,02 zag ik nog niet aankomen haha. Het is fijn om te zien dat ik weer zo een stap heb gemaakt. We kunnen hier weer mooi mee verder.

Je zwemt een EK (Europese kampioenschappen) limiet

De tijden die nu gezwommen zijn wel allemaal officieel, maar de wedstrijd is niet opgegeven / aangevraagd, dus limieten tellen niet. (Het is in deze tijd wat lastig om precies te weten hoe en waar het verder gaat met de zwemtoernooien. Veel zal afhangen hoe het coronavirus zich verder gaat verspreiden of laat beteugelen. Zoals het er nu naar uitziet in begin december er een kwalificatietoernooi in Rotterdam waar limieten kunnen worden gezwommen, red.).

Eerste toernooi in het coronatijdperk

Het toernooi was goed georganiseerd. Geen publiek, dat is wel een beetje gek natuurlijk, maar zwemmers en coaches zaten langs de badrand, dus dat geeft al wel wat opvulling. Het was eigenlijk wel fijn dat er niet zo heel veel deelnemers waren, want je moet toch best wel wennen aan die drukte! Nu was het soms al best lastig om 1,5 meter afstand te houden. In het zwembad hoefde de zwemmers geen mondkapjes op, maar coaches en officials wel. In het hotel hebben we wel allemaal mondkapjes op gedaan, alleen op onze kamers niet en niet aan tafel bij het eten. Het blijft voor iedereen erg belangrijk om goed op te letten en ons aan de regels te houden. Bij ons is wel gewaarschuwd, dat als je het virus krijgt, je longen misschien niet zo snel meer als van oudst zijn, of misschien wel nooit meer. Dat zal dan een flinke impact hebben op je sportcarrière.

Hoe gaat het nu verder

We hebben op dit moment een weekje vakantie. Ik blijf nog wel een beetje bezig, maar eventjes een weekje geen zwemmen. Daarna gaan we verder met trainen voor het kwalificatietoernooi begin december in Rotterdam. Wat daarvoor allemaal op de planning staat is niet bekend, maar ik denk dat het niet heel veel is.

 

 

 

50 m vlinderslag

   

Plaats

Naam

Tijd series

Tijd finale

1

Maaike de Waard

26.04

25.93

2

Jessica Felsner

26.93

26.93

3

Roos Vanooterdijk

26.73

26.47

       
 

50 m rugslag

   

Plaats

Naam

Tijd series

Tijd finale

1

Maaike de Waard

27.86

27.72

2

Kira Toussaint

28.02

27.96

3

Jadé Smits

28.77

28.84

       
 

100 m rugslag

   

Plaats

Naam

Tijd series

Tijd finale

1

Maaike de Waard

1:01.20

1:00.02

2

Kira Toussant

1:00.42

1:00.49

3

Jadé Smits

1:02.44

1:03.03

       
 

4 x 100 wissel

   

1

Flanders (België)

 

4:13.49

2

KNZB

 

4:21.48

       

 

 

 

 

 

Nederlandse ploeg bij de 4 X 100 wisselslag bestond uit Maaike de Waard, Nienke Jonk, Sterre Hendriks en Hylcke de Boer.