Misschien niet de laatste kans voor topzwemster Maaike de Waard om een ticket naar Tokio te bemachtigen, maar de Rotterdam Qualification Meet 2020 is het toernooi waar de limieten voor de Olympische spelen in Tokio volgend jaar moeten worden behouden of verdiend. Als bij de wedstrijden in Rotterdam niet alle plaatsen door het behalen van de limieten worden ingevuld zijn er wellicht nog kansen in andere wedstrijden. Maaike de Waard heeft nog geen ticket voor Tokio, dus staat de Rozenburgse op scherp. Of zoals zij het zelf wel een beetje genuanceerd zegt, “Voor nu is het doel gewoon zo hard mogelijk zwemmen zondag, en dan gaan we zien wat er op het scorebord tevoorschijn komt!”.

 

Het coronavirus heeft ook, net als de rest van Nederland, grote invloed op de zwemsport. Het toernooi in Rotterdam was oorspronkelijk het ONK (Open Nederlands Kampioenschap), maar is afgeslankt tot een kwalificatie toernooi voor de Olympische spelen zonder publiek. Natuurlijk een topprestatie van de KNZB in samenwerking met Topsport Rotterdam om in deze moeilijke omstandigheden een dergelijk toernooi te organiseren. Een bijzondere wedstrijd in een bijzonder zwembad. Het wedstrijdbad in het Zwemcentrum Rotterdam is vernoemd naar Rie Mastenbroek. De zwemster die tijdens de Olympische spelen van 1936 drie maal goud en één maal zilver won in Berlijn. En Rie Mastenbroek trouwde in Rozenburg en woonde er vanaf 1975 tot aan haar overlijden in 2003. Nu in 2020 een andere topzwemster uit Rozenburg, Maaike de Waard, in de spotlights.

Maaike de Waard

Maaike is al een paar weken in Eindhoven en kwam ook niet in de weekenden naar Rozenburg. “Klopt, ik ben de afgelopen weken in Eindhoven gebleven om zo de kans op besmetting misschien iets kleiner te houden. Tot nu toe hebben we het virus buiten de deur kunnen houden.” Een ander toernooi heeft dat invloed op bijvoorbeeld je voorbereiding en ook zonder publiek? “De ONK in Rotterdam is inderdaad geen ONK meer. Het is de Rotterdam Qualification Meet geworden. Juist bedoeld om ons te kunnen plaatsen voor de OS. De naam is dus veranderd maar het doel zeker niet. Ik zwem op dag 2 (vrijdag 4 dec.) de 100 vlinder en op dag 4 (zondag 6 dec.) de 100 rug!” Is dit de enige kans om je te plaatsen voor de Olympische spelen? “Als er op een afstand 2 mensen zijn geplaatst, sluit voor deze afstand de kwalificatie na de RQM. Voor de open plekken kan nog gestreden worden tot de Swim Cup april en zelfs nog tot de EK lange baan volgend jaar, maar die laatste weet ik niet 100% zeker. Voor nu is het doel gewoon zo hard mogelijk zwemmen zondag, en dan gaan we zien wat er op het scorebord tevoorschijn komt! Ik heb er in ieder geval zin in!”

Een belangrijk toernooi niet alleen voor Maaike de Waard. Er staat een beperkt, maar sterk deelnemersveld aan de start en een toernooi helaas zonder publiek. Aan dat laatste raken we een beetje gewend. De inschrijftijd van Maaike op de 100 meter rugslag is 1:00.02 en de limiet voor de Olympische spelen in Tokio staat op 0:59.90. Alles dus mogelijk en erg spannend voor Maaike en haar fans. Het is de tweede inschrijftijd op de 100 rug, maar dat telt nu even niet. Het gaat nog meer dan in andere toernooien om wat er op het scorebord verschijnt.