Het ticket naar Tokio heeft Maaike de Waard afgelopen weekend tijdens de RQM (Rotterdam Qualification Meet) behaald. Een last van de schouders van de Rozenburgse topzwemster. Bij internationale wedstrijden stond Maaike al vaak aan de start en won diverse prijzen. Maar naar de Olympische Spelen is voor Maaike een droom die uitkomt. Na de gouden medaille op de Jeugd Olympische Spelen in 2014 (Youth Olympic Games) nu in 2021 aan de start op de spelen van Tokio.

 

Een droom die uitkomt. Na de jeugd Olympische spelen nu Tokio. Alles bereikt wat je wilde bereiken?De Olympische Spelen is altijd een droom geweest! Het is toch een van de grootste sportevenementen van de wereld! Nu heb ik natuurlijk nog lang niet alles bereikt wat ik wil bereiken. Ik wil natuurlijk op het podium te staan tijdens allerlei internationale wedstrijden!”

Wis je na de tijd op de 100 vlinder dat je de limiet voor Tokio had gehaald? “Ik had de 100 vlinderslag gezwommen, en ik was onwijs blij met de tijd. Ik wist dat ik onder de estafette limiet zat voor de spelen, maar er moesten 4 mensen onder een limiet zitten. De volgende dag was de 100 schoolslag waar Tes Schouten de individuele (en ook gelijk de estafette) limiet zwom voor de spelen. Dat betekende dus dat de 4x100 wissel estafette compleet was en dus zeker was. Dat was voor mij eigenlijk heel gek, ik had ook nog de 100 rug de volgende dag en daar moest het op gebeuren dus eigenlijk bleef ik in de focus en heb ik het niet heel erg beleefd als een "ik ga naar de spelen" moment.”

Waar heb je nog kansen om op de 100 rug onder de minuut te zwemmen? “Vooraf aan de wedstrijd hebben mijn coach Patrick (Pearson, red.) en ik gezegd tegen elkaar dat we verder moeten kijken dan dat limiet. Er kunnen echt nog flinke stappen gezet worden, dus ik wil mijn niet beperken tot die 59,90. En natuurlijk wil die 100 rug limiet nog zwemmen! Want onder die minuut is eigenlijk een soort van "magische grens". Dat is toch speciaal als je daar voor het eerst onder gaat. Ik heb hiervoor nog kansen op de Swim Cup april in Eindhoven en de EK Budapest in mei.”

Heb je net als sommige zwemsters hele rituelen of speciale punten tijdens een race? Ik focus me niet heel erg op mijn concurrenten tijdens mijn race. Iedereen zwemt anders iedereen deelt zijn race anders in. Je kan jezelf daardoor alleen naar in de weg zitten. Ik heb ook niet heel veel rituelen tijdens de race, dan moet alles vanzelf gaan, je hebt dit al zo vaak gedaan, dus je weet wat je moet doen. Wel heb ik voorafgaand voor mijn race dingen die ik altijd doe. Ik gooi bijvoorbeeld altijd water in mijn wedstrijdpak net voor de start, hierdoor zit zijn pak beter en komt er geen luchtbel in. Voor de rest zo hard mogelijk gaan.”

Wedstrijd zonder publiek? “Een wedstrijd zonder publiek blijft gek natuurlijk. Maar eerlijk gezegd heb ik er ook niet echt bij stil gestaan. We wisten ver van te voren dat het zonder publiek zou zijn, en de trainingswedstrijden die we zelf hebben georganiseerd die waren ook allemaal zonder publiek natuurlijk, dus het was eigenlijk niet vreemd.”

Topsport in Coronatijd. Wat doe je om besmettingen te voorkomen. Hoe ziet je dag eruit, je zult toch ook wel boodschappen moeten doen. Hoe kijk je terug op dit jaar? Corona heeft natuurlijk heel veel nare dingen gebracht…… Er is zo veel gebeurt in de afgelopen 9 maanden! En de tijd is voorbij gevlogen vind ik zelf! Ik heb een tijdje niet kunnen zwemmen natuurlijk, maar weer op een hele nadere manier getraind. Daarna gingen de zwembaden weer open en heb ik eigenlijk best goed mijn ding kunnen doen. Die 1,5 meter afstand daar wen je heel snel aan, en dat zit snel in je systeem. Dus in dat opzicht ben ik niet veel beperking tegengekomen. Maar dat is mede doordat de topsporters een uitzondering waren…… Daar hebben we heel veel geluk mee! We hebben er veel aan gedaan om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. Natuurlijk blijft het gewone leven ook door gaan en moeten er ook gewoon boodschappen gedaan worden bijvoorbeeld. Dat doe ik dan ook gewoon, maar sowieso met mondkapje, alles goed schoonmaken, en als je de supermarkt uit bent meteen mijn handen desinfecteren. En ook weer als ik thuis ben. Een aantal weken voor de wedstrijd, heb ik er wel voor gekozen om in Eindhoven te blijven en niet meer naar mijn ouders te gaan. Dat is wel heel gek, want in de periode voor een toernooi wil je graag vertellen hoe het allemaal gaat, en als het even iets minder gaat dat er dan iemand voor je is. Dit hebben we allemaal wel goed opgelost door lekker veel te bellen.”

En nu? “Nu is het bijna tijd voor vakantie. We hebben dit weekend nog een eigen georganiseerd korte baan toernooi, als leuke afsluiting. Daarna eventjes geen zwemmen. Ik blijf wel wat krachttraining onderhouden omdat ik daar anders teveel op verlies, maar dat is ook wel lekker, nog een heel klein beetje ritme. En ik ga wel lekker kerst vieren in Rozenburg!”

Foto's archief sportenrozenburg

 

 

Berichten tijdens het RQM toernooi van 4-12 t/m 6-12-2020 in Rotterdam

 

Update 04-12-2020/10:00. In de series tikte Maaike de Waard als derde aan op de 100 meter vlinderslag. Maaike zwom een prima eerste 50 meter waarna ze, als echte sprintster (50 meter), in de tweede helft iets moest inleveren voor de winst en Ranomi Kromowidjojo (59.18) en Kim Busch (59.62) voor moest laten gaan. Maaike liet de klokken stoppen op 59.90. Maaike dus als derde naar de finale van vanavond.

 

Update 04-12-2020/19:00. Maaike de snelste in de finale van de 100 vlinderslag in een tijd van 58.10 een tijd die een startbewijs is voor het EK in Budapest volgend voorjaar. In een prachtige race bleef ze Ranomi Kromowidjojo (58.38) en de Belgische Roos Vanotterdijk (58.76) voor. Maaike komt zondag nog aan de start van de 100 meter rugslag. Een afstand waar de Rozenburgse topzwemster wil proberen de limiet voor de Olympische spelen van Tokio te halen. Snelste tijd van Maaike op de 100 rug, 1:00.02. De limiet voor Tokio staat op 59.90. Als de winst op de 100 vlinder een voorbode is, wat is er dan nog meer mogelijk zondag.

 

Update 6-12-2020/10:30.   Maaike de Waard heeft de limiet voor de EK in Budapest gezwommen tijden de RQM op de 100 rugslag. De tijd van Maaike 1:00.14, goed voor een tweede plaats. Kira Toussaint was de snelste in de ochtendserie in een nieuw Nederlands record, 0:58.91. Vanmiddag in de finale gaat Maaike een aanval doen op de limiet voor Tokio (59.90).

 

Update 6-12-2020/17:30. Maaike de Waard weer sneller in de finale van de 100 rugslag. Was er vanmorgen in de series een tijd van 1:00.14, verbeterde Maaike die tijd en liet de klokken stoppen op 1:00.09. Een tijd weer onder de tijd van de limiet voor de EK. De limiet (0:59.90) voor de Olympische spelen was nog net buitenbereik van de Rozenburg. Maar er volgen nog meer momenten waar de limiet kan worden gezwommen. In de finale tikte Maaike als tweede aan, Kira Toussaint won in een tijd van 0:59.03. Op de derde plaats eindigde Nina Kost (1:01.49) uit Zwitserland.