Tijdens kortebaanwedstrijden in Eindhoven heeft het kwartet Ranomi Kromowidjojo, Maaike de Waard, Kim Busch en Femke Heemskerk een wereldrecord gezwommen op de 4 X 50 vrije slag bij de dames. Voor Maaike het eerste wereldrecord in haar toch al zo imposante carrière. De tijd van 1:32.50 was bijna 1 ½ seconde sneller dan het oude record, uit 2017, dat ook op naam van een Nederlands viertal stond (Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Tamara van Vliet en Valerie van Loon).

We hebben dit weekend nog een afsluitende korte baan wedstrijd om het jaar leuk af te sluiten”, vertelde Maaike vanuit Eindhoven. “We hadden als doel om, tijdens deze wedstrijden een aanval te doen op het wereldrecord 4 X 50 vrij. En als het dan nog lukt, ook wel heel gaaf.”

Maaike is natuurlijk een sprintster en kan geweldig uit de voeten op de korte nummers zoals de rugslag en de vlinderslag. Maar ook op de korte baan vrije slag kan ze steeds vaker met de beste meekomen. “Van de zwemsters die in Eindhoven aanwezig zijn was ik bij de vier snelste. Korte baan vrije slag gaat redelijk, maar dat komt omdat ik mijn onderwaterfases lang houd, waardoor ik maar 10 tot 12 meter echt hoef te zwemmen. Een echte vrije slag zwemmer zal ik niet heel snel worden (met een lach van Maaike). Maar het is wel mijn eerste wereldrecord, dat is toch mooi om daarbij te zijn.” Het lijkt erop dat Maaike tot nog veel meer instaat is, dan ze nu al heeft bereikt. De vele uren trainen worden beloond. En zeker in deze moeilijke tijden waar het coronavirus een grote invloed heeft, dergelijke prestaties. Het eerste wereldrecord op het palmares van Maaike de Waard, een geweldige prestatie.

 

 

Met dank aan Patrick Pearson.

Copyright © 2021 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Sunday the 24th. .