In de aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio ligt het Corona-spook op de loer, ook voor Rozenburgs topzwemster Maaike de Waard. Maar voor wedstrijden en trainingskampen moet Maaike toch reizen. En reizen is een risico, zeker voor topsportsters die natuurlijk alle voorschriften naleven en meer dan voorzichtig zijn. Maar vertelde Maaike ‘Reizen blijft toch wel spannend’.

 

Afgelopen weekend, van 18 t/m 21 maart, was Maaike de Waard voor wedstrijden in Marseille waar ze aan de start stond van 50 rug, 100 rug en 100 vlinder. “We zitten midden in een trainingsblok, dus de wedstrijd was vooral bedoeld om lekker te racen en te kijken waar we nu staan. De resultaten waren oke”, laat Maaike ons terug in Nederland weten. Internationale wedstrijden zwemmen zorgt voor een welkome afwisseling in de hoeveelheid trainingsarbeid waar de zwemsters dagelijks mee geconfronteerd worden. Was het in het verleden vaak de rugslag waar Maaike op excelleerde, is de vlinderslag ook een discipline waar ze steeds beter wordt en met succes.

Plaats

Afstand/slag

Tijd series

Tijd finale

2

50 rugslag

28,31

28,12

4

100 rugslag

1.01,01

1.01,56

2

100 vlinderslag

59,36

58,99

In Marseille stond Maaike op het één na hoogste treetje van het ereschavot op de 100 vlinderslag. Alleen de Française Marie Wattel had in Marseille een snellere tijd. Maaike maakte deel uit van een groep van zeventien zwemmers en zwemsters waar we ook de naam van Tessa Gielen tegen kwamen. Tessa Gielen, inwoonster van Brielle, zwom ook voor de Zeehond in Rozenburg en is tegenwoordig lid van Feyenoord/Albion in Rotterdam. “De rugcrawl liep niet heel lekker deze wedstrijd, dat heb je wel eens. Ik werd op de 100 rug 4e met een tijd van 1.01,56. (ochtend tijd was 1.01,01) En op de 50 rug ben ik 2e geworden in 28,12. Op de 100 vlinder werd ik ook 2e in 58,99. Prima tijd voor nu”, was Maaike niet ontevreden maar haar resultaten in Marseille. “De verbeterpunten die we uit de races hebben gehaald kunnen we weer meenemen naar de komende trainingen en wedstrijden.”

Reizen en de Olympische Spelen

In deze wereldwijde coronapandemie is reizen niet zonder risico’s, zeker niet voor topsporters. Immers een besmetting met covid-19 zou grote gevolgen kunnen hebben voor het verdere verloop van de carrière. “Topsporters mogen voor internationale wedstrijden en trainingsstages wel naar het buitenland. Maar het reizen blijft toch spannend. Voor dat we gaan reizen hebben we een negatieve covid test nodig. Verder zorgen we voor goede bescherming tijdens de vlucht. Alles goed schoonmaken en drukke plekken op vliegvelden vermeiden. Bij de wedstrijd blijven we ook erg goed opletten op ons eigen protocol, en als het protocol van de wedstrijd strenger is dan dat van ons, houden we ons daar natuurlijk aan”, verteld Maaike. “Het is aanpassen en vooral oppassen. Als we straks naar Tokio gaan mag er geen publiek uit Nederland mee. Natuurlijk is dat jammer, maar opzich geen grote verrassing. Als op deze manier de OS wel door kan gaan, ben ik er alleen maar blij mee!”

De volgende wedstrijd

“De eerst volgende wedstrijd is de Eindhoven Qualification Meet (heette hiervoor Swim Cup). Hier hoop ik weer lekker in de buurt te komen van mijn pr’s, en vanuit daar door te kunnen groeien naar de EK lange baan in Budapest”, besluit Maaike haar verhaal.

Copyright © 2021 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Sunday the 24th. .