Maaike de Waard is inmiddels in het Olympisch dorp. Het gaat dan wel een beetje anders dan verwacht, maar Maaike staat gewoon aan de start van de Olympische spelen. Op twee afstanden, de 100 rugslag en de 4x100 wissel dames. De 100 vlinderslag zwemt Maaike de Waard niet. “De wedstrijden zitten te dicht op de 100 rug”, vertelde Maaike. “Voor de 100 rug heb ik me gekwalificeerd die heeft prioriteit.” Het contact met Maaike is van voor de reis naar het Olympisch dorp.  

 

“Het is bijna zo ver! Dinsdag gaan we naar het Olympisch dorp. We zijn van 10 juli tot 20 juli in Chiba, een wijk van Tokio geweest. Hier waren we ook voor de WK van 2019 in Zuid Korea op trainingsstage. Al gaat het nu iets anders aangezien we echt alleen de kamer af mogen om te eten en om naar de training te gaan maar goed, het is wel heel fijn om al aan het tijdsverschil te wennen. Aankomende dinsdag, 20 juli gaan we dan met de bus naar het Olympische dorp en dan de 24e start het zwemtoernooi! De series zullen in de avond gezwommen worden (Tokio tijd) in verband met de Amerikaanse televisierechten. De finales zijn dus de volgende ochtend (Tokio Tijd). In Nederlandse tijd betekend dat, dat de series ongeveer rond 12:00 uur beginnen en de (halve)finales rond 03:30 uur. Mijn programma ziet er een beetje als volgt uit: Zondag 25 juli 2021: 100 rug series (12:00 uur NL tijd) De halve finale en finale zijn op: ~Maandag 26 juli 2021: 100 rug halve finale (04:50 uur NL tijd) ~Dinsdag 27 juli 2021: 100 rug finale (03:50 uur NL tijd) Vrijdag 30 juli 2021: 4x100 wissel dames series (14:35 uur NL tijd) De finale hiervan is op: ~Zondag 1 augustus 2021: 4x100 wissel dames finale (04:15 uur NL tijd). Ik ben heel benieuw hoe het allemaal gaat zijn. Ik heb mij voorgenomen om de eerste dagen alles een beetje op mij af te laten komen en te genieten zonder dat het te veel energie kost en dan echt in de focus te gaan. Het blijft natuurlijk gewoon een wedstrijd waar ik mijn beste tijden wil zwemmen. Ik zou het heel gaaf vinden als ik op de 100 rug een halve finale plaats kan halen en op de 4x100 wisselestafette het Nederlandse record aan te vallen. De 100 vlinder zwem ik niet individueel, deze zit voor de 100 rug en omdat ik me daar individueel op gekwalificeerd heb, is die race belangrijker, maar ik blijf wel gewoon de 100 vlinder in de wisselestafette zwemmen. Op 3 augustus vliegen we dan weer terug naar Nederland. Het is de regel dat je binnen 2 dagen na je laatste race het dorp moet verlaten. Sommige meiden die op dag 1 zwemmen vliegen dus op dag 3 alweer terug. Dat is wel echt jammer, want zo wordt het team steeds kleiner, maar het is niet anders. We blijven natuurlijk contact houden; we blijven gewoon 1 team.”

Na de Olympische spelen heeft Maaike vakantie.

“Terug in Nederland heb ik in principe even vakantie. We moeten nog wel een aantal dagen beschikbaar zijn voor het Olympic Festival in Scheveningen, maar ik heb geen vakantieplannen dus dat komt goed. Op 10 augustus is als het goed is ook de huldiging van de sporters, maar ik weet niet in hoeverre dit allemaal doorgaat in verband met corona natuurlijk.”

Het is bijna zo ver!

Die festiviteiten zijn van later belang, zover is het nog niet. Er zijn nu andere belangen. Voor Maaike is er nu eerst de focus op de wedstrijden en ook, al zijn er wat beperkingen, genieten van deelnemen aan de Olympische spelen. Nu alles voor een goed resultaat in een toernooi waar de allerbeste uit de hele wereld aan de start staan. Haar droom daar tussen staan en aan de start op de Olympische spelen komt uit. Het is bijna zo ver!

Dit is een link naar het programma inclusief tijden: https://olympics.com/tokyo-2020/olympic-games/en/results/swimming/olympic-schedule-and-results.htm