Een geweldige prestatie van de Rozenburgse topzwemster Maaike de Waard. In de finale van de 50 vlinderslag tikte Maaike als derde aan in een tijd van 25.62 een nieuwe PR voor Maaike en een tijd die goed was voor de bronzen medaille op het EK lange baan in Rome. De 50 vlinder werd gewonnen door Sarah Sjöstrom en Marie Wattel werd tweede.

Maaike is een rugslagspecialist en eigenlijk op de 50 meter van dat specialisme heeft de Rozenburgse topzwemster haar grootste successen. Maar inmiddels behoort Maaike ook bij de top van Europa op de 50 vlinder. Afgelopen zaterdag zwom Maaike een nieuwe PR op die afstand en die tijd was goed voor een bronzen medaille. Sarah Sjöstrom won in een tijd van 24.96, de Française Marie Wattel werd tweede in een tijd van 25,33. En Maaike de Waard, na een flitsende start derde 25.62. De Nederlandse Kim Busch. Ook doorgedrongen tot de finale, werd gedeeld zevende in een tijd van 26.35.

40 minuten na de bronzenplak op de 50 vlinder plaatste Maaike zich ook nog voor de finale op de 50 rugslag. Haar tijd van 28.00 was goed voor de 6e plaats in de halve finale. In de series had Maaike de klokken al op 27.87 stil laten staan. Die tijd kon ze, begrijpelijk, na het succes op de vlinderslag en de korte rustperiode niet direct verbeteren. De finale is op zondagavond, 14-08-2022.

Er was meer Nederlands succes in Rome. Op het slotnummer van de zaterdag was er ook succes en wonnen de dames: Kim Busch, Tessa Giele, Valerie van Roon en Marrit Steenbergen op de 4 X 100 vrije slag een bronzen medaille.

Op de zondagochtend startte Maaike, een beetje verrassend, op de 100 vlinder. Ze plaatste zich voor de halve finale in een tijd van 58.90. De negende tijd. Ook de Brielse Tessa Giele drong door tot de halve finale. Haar tijd 58.97.