Na de bronzen medaille van gisteren op de 50 meter rugslag staat Maaike de Waard ook in de finale van de 100 rug. Ongekend succes voor de Rozenburgse. Tussendoor, niet helemaal gepland, ook nog aan de start van de 100 vlinder. We kunnen ons niet anders voorstellen dat het met een knipoog naar de Olympische spelen van Parijs is, waar de 50 meter onderdelen geen Olympische afstanden zijn.

De 50 rug is wel op het lijf van Maaike de Waard geschreven. Bij de Jeugd Olympische Spelen in Nanjijng was ze op dat nummer, in 2014, de snelste. Toen een snelle start die goed was voor GOUD. Die snelle start is er nog steeds en dat Maaike de Waard een zwemster is waar rekening mee moet worden gehouden is na 8 jaar nog steeds zo. Geen eendagsvlinder, maar een atlete die naast de rugslag ook op de vlinderslag behoort tot de absolute top van Europa. In Rome ging het hard op de sprintafstand, de 50 rug. Zo hard dat het Europees record in zicht kwam. Een record dat op naam staat van de Nederlandse Kira Toussaint die ook de finale zwom en vierde werd (27.73). Analia Pigree uit Frankrijk won in een tijd van 27.27. De Italiaanse Silvia Scalia werd tweede. Haar tijd 27.53. Maaike de Waard kwam 1/100ste van een seconde te kort voor zilveren won brons. De tijd van de Rozenburgse 27.54.

Ook op de 100 rug in de finale

Maaike won op maandagavond haar heat in de halve finale en plaatste zich direct voor de finale. (De eerste twee in de heats plaatsen zich direct, de andere 4 plaatsen wordt bepaald door de snelste tijden van de overgebleven zwemsters over twee heats gezien). Maaike als eerste bij het 50 meter keerpunt in een tijd van 28.59. En die voorsprong gaf ze niet meer weg. Uit eindelijk was haar tijd, 59.98 de derde tijd in de halve finale. Op dinsdag (16-08-2022) is de finale. Of er een podiumplaats tot de mogelijkheden behoort? Ook de Nederlandse Kira Toussaint is tot de finale doorgedrongen. Er zal toch door de concurrentie zeker naar het Oranje geweld worden gekeken.

Niet gepland, maar wel gezwommen stond Maaike aan de start van de 100 vlinder. Doorgedrongen tot de halve finale eindigde Maaike de Waard op plaats 15 in een tijd van 59.46. Wellicht een afstand waar Maaike in de toekomst vaker aan de start zal verschijnen.