Na een weekje vrij te zijn geweest is Maaike de Waard weer volop in training. Alles staat nu in het teken van de Jeugd Olympische Spelen en ook al zijn de meeste zwemmers nu op vakantie is het volop trainen voor de Rozenburgse topsportster. De wedstrijden waar Maaike de laatste weken aan de start stond waren vooral trainingswedstrijden waar natuurlijk werd gekeken hoe het zit met de vooruitgang, maar het pieken moet in China gebeuren.

 

Voorbereiding voor China

"In Juni een trainingswedstrijd in Amsterdam gehad en afgelopen weekend meegedaan aan Challenger, tijdens het EJK Dordrecht", vertelde Maaike. "Ging wel goed. Op dit moment train ik in Eindhoven met andere JOS-zwemmers, soms ook met EK-zwemmers. Andere zwemmers hebben nu al vakantie, maar wij gaan nog door tot augustus. Begin augustus gaan we ons voorbereiden op China, we trainen dan in Eindhoven, maar gaan ook al werken aan tijdsverschil. Dan hebben we in China niet zo veel last van jetlag", kijkt Maaike vooruit naar China.

 

Wanneer vertrekken jullie

"We vertrekken 10/11 augustus naar China. We verblijven in een Olympisch Dorp, daar zijn dan ruim 3600 sporters bij elkaar De opening is zaterdag de 16e, maar de 17e begint het zwemmen, dus daar ga ik dan niet naar toe. Ik mag starten op 4 individuele nummers en 2 estafettes. Best vol programma; ben benieuwd hoe dat gaat! Er zijn series, halve finales en finales voor elk nummer Series en halve finale zijn op de zelfde dag, de finales zijn een dag later."

 

Hoe liggen je kansen en wat is je programma

"Het is nog niet duidelijk wie er mee doen, dus ik weet echt niet hoe ik er voor sta en wat mijn kansen zijn. Mijn Programma: Zondag 17/8: 100 rug Dinsdag 19/8 :50 vlinder Woensdag 20/8: 50 rug Donderdag : 21/8: 50 vrij en evt. estafette dames 4 x 100 vrij Vrijdag 22/8; evt. 4 x 100 wisselslag estafette, mix. Als het zwemmen is afgelopen, kunnen we nog bij allemaal andere sportevenementen gaan kijken."

 

Jeugd Olympische Spelen

In Nanjing staat de zomereditie van de Jeugd Olympische Spelen voor de tweede keer op het programma. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) organiseerde het toernooi voor toptalenten in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar voor het eerst in 2010, in Singapore. De eerste wintereditie vond in 2012 in Innsbruck plaats. In Nanjing worden circa 3.600 sporters uit 205 landen verwacht. Op het programma staan 28 Olympische takken van sport. Voor de Rozenburgse zwemster Maaike de Waard een unieke gelegenheid om zich met de absolute top, in de leeftijd van 14 tot 18 jaar, van de wereld te meten. Een zwaar programma voor Maaike maar ook een geweldige kans om internationale wedstrijdervaring op te doen. En een stimulans om door te gaan op weg naar de absolute top in de zwemsport.