Afgelopen weekend was Maaike de Waard in Glasgow en stond aan de start van het ScottishNational Open. Toen we met Maaike spraken wilde de bescheiden maar zeker ook realistische zwemster uit Rozenburg toch wel even kwijt dat er een verschil in niveau zit tussen Nederland en Schotland. Natuurlijk had ze in haar achterhoofd dat Glasgow de laatste mogelijkheid was om de limiet voor Rio, de Olympische Spelen, te halen. Maar de verschillen waren nog redelijk groot tussen haar PR en de limiet. Maaike wilde graag progressie tonen met een scherpere PR. Dat is in Glasgow niet gelukt.

Je wint Schots open op de 50 rug, 2e op de 100 rug en 5e op de 100 vrij een prachtig rijtje, tevreden over je resultaten?

"Het is inderdaad een mooi rijtje, maar nu moet ik wel eerlijk zeggen dat het niveau wel minder was dan op een Nederlands kampioenschap. Op mijn hoofdafstand (100 rug) wilde ik graag een mooi pr zwemmen. Dit is niet gelukt en is ook wel een teleurstelling."

Glasgow was nog een wedstrijd waar je de limiet voor Rio kon halen, was dat je doel in Schotland of starten op een internationaal toernooi?

"Het Rio limiet was zeker nog een doel, al wist ik wel dat het een grote stap was daarom had ik gehoopt dat ik een pr kon zwemmen en zo dicht bij mogelijk bij het OS limiet kon zwemmen. 0.76 Sec haal je niet zomaar van je pr af, maar mijn pr staat al wel lang en soms sta je gewoon even "stil" en lukt het niet om een pr te zwemmen en dan opeens gaat er weer een hap van je pr af. Het gaat (bijna) nooit in een stijgende lijn."

In Glasgow de 100 vrij, op het EK in Londen de 50 vlinder, ga je van slag veranderen of blijft je specialiteit de rugslag?

"Rugcrawl blijft mijn specialiteit, de vlinder en de vrij, doe ik er soms bij, als het niet in de weg zit bij mijn rug afstanden, om even de focus ergens anders op te leggen."

Hoe nu verder?

"Na de Challenger in Alkmaar volgende week (laatste wedstrijd voor de vakantie red.), gaan we nog een weekje trainen en dan is het vakantie, even 4 weken helemaal niets, alhoewel ik heus nog wel een keer het water in duik. Maar in de vakantie naar de OS kijken is toch niet echt het leukste gevoel......"

Voor Maaike zal het een ander manier van kijken worden naar de Olympische spelen. Nu had ze zelf een kans om er bij te zijn. Vier jaar geleden was dat anders toen keek ze naar haar droom. Maar ze gaat zeker kijken naar haar teamgenootjes, verzekerde ze ons. Vier jaar verder wacht Tokio. Voor Maaike wordt Tokio misschien wel realiteit en geen droom.

 

 

Pos

serie / finale

Name

Time

serie/finale

 

1 / 1

Maaike de Waard

28.58 / 28.33

50 rugslag

       

3 / 2

Maaike de Waard

1:02.21 / 1:02.02

100 rugslag

       

4 / 5

Maaike de Waard

56.79 / 56.64

100 vrije slag