Het was vandaag voor Maaike de Waard een dag van de focus op de 50 meter rugslag krijgen. Met de 21e plaats op de 100 rugslag was Maaike zelf niet tevreden. Maar ze heeft alles uit die race gehaald. Een overweldigende start waar ze zeker tot aan de 80 meter grens met de best meekon komen. Ondanks dat het sprintnummer op de rugslag haar specialiteit is wilde ze op de 100 meter toch ook naar de top van Europa opschuiven.

 

Nadat Maaike dinsdag in de finale van de 50 meter vlinderslag op de 7e plaats was geëindigd in een tijd van 26.18, stond het Olympische nummer de 100 meter rugslag op het programma. Maaike wist dat ze een nieuw persoonlijk record nodig had om in de halve finale te komen. En ergens in haar achterhoofd toch nog die kleine kans om de limiet voor Rio, de Olympische spelen, te halen. "Na de 100 meter rugslag was ik erg teleurgesteld", vertelde Maaike vanuit Londen. "Ik had graag de halve finale willen zwemmen maar dat zat er niet in. Gisterenmiddag de race nog even teruggekeken en het deel 100 meter rug afgesloten. De focus moet nu op de 50 rugslag, hoe moeilijk dat ook is. Vandaag een beetje gezwommen en naar de anderen gekeken en aangemoedigd." Het werd een dag om de teleurstelling te verwerken alhoewel op het toernooi een 7e plaats op de 50 vlinder en een 21e plaats op de 100 rug helemaal niet slecht is voor de 19 jarige Rozenburgse. Natuurlijk willen topsporters altijd verbeteren en in de zwemsport PR's scherper stellen maar het gaat vaak om honderdsten van een seconde. Net wel goed uitkomen voor een snel aantikpunt of net iets langer moeten uitdrijven.

Maaike sluit het EK dus af met de 50 rugslag, ook het favoriete nummer van Maaike de Waard. Een nummer waar op ze ook de regerend kampioen van Nederland is. Werkelijk topprestaties van de Rozenburgse. Ook in de Europese ranking staat Maaike hoog en die druk rust natuurlijk ook op de schouders van Maaike. Haar PR staat op 27.85 en onder de 28 seconden waren er nog niet zoveel dit jaar in Europa. Maar morgen (vrijdag 20 mei) zal het wederom om honderdste van een seconde gaan en het aantikmoment zal erg belangrijk worden. Als Maaike de focus vol op de sprint krijgt zit er wellicht weer een finaleplaats in maar eerst door de series heenkomen en als dat lukt 's avonds de halve finale. De weg naar een eventuele finale, op zaterdag, is nog lang maar niet onmogelijk.

20 mei (vrijdag) 10:00 uur

50 rug

series

20 mei (vrijdag) 18:00 uur

50 rug

halve finale

21 mei (zaterdag) 16:00 uur

50 rug

finale

Let op: Aanvangstijden zijn in Nederland een uur later!