De vlinderslag is niet de specialiteit van de Rozenburgse Maaike de Waard maar op de nummer staat ze wel in de finale op het Europees Kampioenschap in Londen. Dat moet vertrouwen geven voor de rest van het toernooi. In de series maandagochtend was er nog geen supertijd maar genoeg voor de halve finale van de avondsessie. In de series als 6e door en ook in de halve finale liet Maaike de 6e tijd noteren, goed voor een plaats in de finale die dinsdag (vandaag) wordt gezwommen.

 

"Ik had gehoopt op een finale plaats en dat is gelukt", vertelde Maaike vanuit Londen. "In de series ging de 'aantik' heel slecht. Nu was het wel iets beter", vertelde ze vlak na de halve finale. "Ik moest nog steeds lang uitdrijven, daar zit misschien nog wat. In de finale een kans omdat beter te doen."

In de series startte Maaike in de vierde van de vijf heats. In een snellere serie. Maaike werd tweede in een tijd van 26.32. Een tijd waar ze zich mee plaatste voor de halve finale. In de halve finale zwom Maaike de Waard een tijd van 26.05 weer een stukje dichter naar haar PR. Of er in die tijd nog rek zit? Maaike heeft in Eindhoven een tijd gezwommen van 25.83, haar snelste tijd tot nu toe. Als ze in Londen ook in de buurt van die tijd kan komen zit er een 'TOP 5' plaats in. Maar daar laat Maaike zich niet over uit. In Eindhoven ging alles perfect, maar of ze hier op het EK het aantikmoment nog iets kan verbeteren in de finale? De vijf zwemsters die een snellere tijd lieten noteren voor de finale zijn alle vijf al onder de grens van 26 seconde gedoken, waarbij de snelste, Francesca Halsall een tijd van 25.35 liet noteren. Ranomi Kromowidjojo is als derde naar de finale. Voor Maaike de Waard natuurlijk nu al een prestatie van formaat. In de finale van een EK op de 50 meter vlinder, niet eens haar specialiteit. Voor Kim Busch was het zuur. Trainingsmaatje in Eindhoven zwom een tijd van 26.66 in de series, goed genoeg voor een plaats in de halve finale. Maar de reglementen schrijven voor dat er maar twee zwemsters uit het zelfde land mogen starten in de halve finale. Ranomi en Maaike waren beide sneller dus mocht Kim Busch niet verder in het toernooi.