Voor de Rozenburgse Maaike de Waard staat nu alles in het teken van het WK zwemmen lange baan in Budapest. Maar er gebeurt meer deze zomer. Wedstrijden in Bergen Noorwegen, Malaga, Barcelona, Canet en Roussillon, Rome en natuurlijk het WK in Budapest. Na het WK wedstrijden om de FINA/airweave Swimming World Cup in Moskou, Berlijn en Eindhoven. Kortom een drukke zwemzomer voor top zwemster Maaike de Waard.

 

De Swimcup Eindhoven en het tijdens deze wedstrijden gehouden Nederlands kampioenschap ligt alweer een tijd achter ons. Drie zilveren medailles bracht Maaike mee terug naar Rozenburg. Een prestatie van formaat zilver op de 50 en 100 rugslag en zilver op de 50 vlinder. Toch was de Rozenburgse niet helemaal tevreden “Ik had PR’s willen zwemmen op de rug en vlinder”, vertelde Maaike na het toernooi in haar Paasvakantie. Wel waren de tijden zo goed dat ze weer de limieten voor het WK IN Budapest heeft gezwommen. “Je wil natuurlijk ook de snelste blijven”, keek Maaike terug op het toernooi in Eindhoven. In 2016 was Maaike Nederlands kampioen op de 50 rug lange baan en bleef ze Kira Toussaint voor. Dit jaar moest de Rozenburgse Kira voor laten gaan op de 50 en 100 rug. Maar alles staat nu in het teken van het WK lange baan in Hongarije.

“Het wordt in ieder geval een drukke zwemzomer met allemaal leuke dingen”, vertelde Maaike vlak voor haar vertrek naar Bergen in Noorwegen waar ze aan de start zal staan tijdens het Bergen Swim Festival 2017, van 5 t/m 7 mei. Maaike zal daar starten op 50 rug op vrijdag, zaterdag de 50 vlinder en zondag de 100 vlinder en de 50 vrij. De 100 vlinder is een discipline waar Maaike niet vaak aan de start staat, eigenlijk een nieuwe uitdaging. “Ben benieuwd …. “, was de reactie van Maaike. Op de 50 vlinder kan ze heel goed uit de voeten en was achter Ranomi Kromowidjojo 2e op het Nederlands Kampioenschap, dan ligt de uitdaging op de 100 meter vlinder.

Hoe ziet de zomer er na Bergen Noorwegen uit

“Daarna gaan we met de WK-ploeg, vanuit Bergen direct door naar Malaga, voor een trainingsstage van 9 mei tot en met 20 mei. Vervolgens trainen we van 22 mei tot ca 9 juni weer in Eindhoven en kan ik tussendoor ook even naar huis in Rozenburg. Vanaf 11 juni gaan we tot 26 juni, met de individueel gekwalificeerde zwemmers (Femke, Ranomi, Marrit, Arno, Jesse, Matthijs en ik) deelnemen aan een paar buitenlandse wedstrijden
"Mare Nostrum wedstrijden" in Barcelona (13 / 14 juni) en in Canet en Roussillon (17 / 18 juni).
Ik zal daar dan de 50 rug, 100 rug, 50 vlinder, 100 vlinder, 50 vrij afwisselend zwemmen, maar de 50 rug en 50 vlinder staan centraal. Dan gaan we door naar Rome, waar we dan 23, 24 en 25 juni meedoen aan de Sette Colli wedstrijd. Hier komen dan ook nog andere (estafette) zwemmers van de WK-selectie, daarna gaan we allemaal terug naar Eindho
ven.”

WK lange baan Budapest

“Op 9 juli gaan we dan door naar Boedapest, waar het WK begint op 23 juli. Op 26 juli start ik op de 50 rug, 28 juli op de 50 vlinder. In de ochtenden zijn de series, in de middag halve finales en dan de dag erna in de avond de finales. Dus ik hoop druk te zijn op 26, 27, 28 en 29 juli”, met een dikke knipoog.

FINA/airweave Swimming World Cup 2017

Wat ook erg leuk is, is dat ik direct na het WK-Boedapest, samen met Femke, Ranomi, en Jesse Puts, doorreis naar Moskou. Wij mogen dan namens de KNZB deel nemen aan de FINA/airweave Swimming World Cup 2017. Ik mag mee, vanwege mijn resultaten bij het WK Windsor... superleuk!! Dit is de eerste serie van 3 series World Cup wedstrijden, in 25 m bad. De races zijn 2/3 augustus in Moskou, 6/7 augustus in Berlijn en 11/12 augustus in Eindhoven. Daarna heb ik vakantie best een drukke zomer. Ik denk wel dat het allemaal vermoeiend zal zijn. Maar …. Ik ga het gewoon doen, en heb er nu al erg veel zin in!!!!!”

Nederlandse selectie WK langebaan:

Vrouwen: Ranomi Kromowidjojo (50 en 100 vrij, 50 vlinder), Femke Heemskerk (100 en 200 vrij), Kira Toussaint (50 rug), Maaike de Waard (50 rug, 50 vlinder), Marrit Steenbergen (200 vrij), Maud van der Meer, Kim Busch, Robin Neumann, Esmee Vermeulen, Marjolein Delno (allen estafette(s)).

Mannen: Arno Kamminga (50 en 200 school), Jesse Puts (50 vrij), Mathys Goosen (50 vlinder), Ferry Weertman, Kyle Stolk, Maarten Brzoskowski, Stan Pijnenburg, Ben Schwietert (allen estafette(s)).