Maaike de Waard is al vaak de snelste van Nederland geweest tijdens de nationale kampioenschappen. Als we naar het aantal titels vragen moet ze passen. “Dat weet ik niet uit mijn hoofd”, bijna met het gevoel van wat erg dat ik dat niet weet. Maar inmiddels heeft Maaike 17 keer op het hoogste treetje van het podium gestaan bij de senioren op een Nederlands Kampioenschap. Zondag was ze op de 50 vlinder dicht bij nummer 18 en haar eerste op de vlinderslag, maar kwam 6/100 van een seconde te kort en moest ze die overwinning aan Elinore de Jong laten.

Voor Maaike de Waard die op drie afstanden aan de start stond op het ONK in Amersfoort, evenzoveel podiumplaatsen. Een toernooi waar de Rozenburgse met een goed gevoel op terug kan kijken. Is de 50 rugslag het domein van de sprintster uit Rozenburg, kan er bij de 100 rug en de 50 vlinder niet op voorhand de naam van Maaike de Waard worden ingevuld. Op de 50 vlinder werkt Maaike hard om ook daar behoorlijk aan de boom te gaan schudden. Maaike werkt aan een nieuwe techniek op die slag, om nog sneller te worden op de 50 meter. “Ik ben wel bezig met de vlinder techniek, maar dit veranderd niet zo snel. Het gaat met kleine stapjes.”

Hoe kijk je terug op het ONK in Amersfoort?

“Over het algemeen ben ik wel tevreden ja. 50 rug was wel oke. De 100 rug was ik in de ochtend wel blij mee, maar in de middag ging ik langzamer, dat was wel jammer. Ik had graag nog wat dichter bij mijn pr gezeten. En de 50 vlinder was ik ook wel tevreden met de middag tijd, het was weer even geleden dat ik ruim onder de 27 sec zat.”

Hoe ziet zo’n toernooidag er uit? Vroeg op en wat doe je tussendoor?

“Tijdens een wedstrijddag doe je niet heel veel bijzondere dingen. Je staat op, gaat ontbijten, en dan naar het zwembad. Ik ben meestal zo’n 1,5 uur voor mijn race in het zwembad. Ik doe eerst wat landtraining, dan ga ik inzwemmen, kleed ik me even om en een half uur voor mijn race doe ik mijn wedstrijdpak aan. In de voorstart doe ik nog wat sprong vormen en dan ga ik de wedstrijd zwemmen. Meestal bespreek ik mijn race dan gelijk en ga ik uitzwemmen en weer terug naar het hotel om daar te lunchen en even te slapen/rusten tot ik weer naar het zwembad ga.”

plaats

Discipl.

naam

tijd

1

50 m rugslag

Maaike de Waard

28.26

2

50 m rugslag

Tessa Vermeulen

28.76

3

50 m rugslag

Valerie van Roon

29.53

       

1

100 m rugslag

Kira Toussaint

1:00.44

2

100 m rugslag

Maaike de Waard

1:01.91

3

100 m rugslag

Tessa Vermeulen

1:01.98

       

1

50 m vlinderslag

Elinore de Jong

26.43

2

50 m vlinderslag

Maaike de Waard

26.49

3

50 m vlinderslag

Josien Wijkhuis

26.98

       

Je zat bij de 50 vlinder dichtbij de limiet voor Glasgow. Zijn de plaatsen al vergeven, of heb je nog een kans voor die afstand?

“De 50 vlinder plekken zijn vergeven. Maar elk land mag op elke afstand 4 mensen sturen (op een EK, op een WK is dit 2 per afstand). Het wordt dus even afwachten of ik hem mag zwemmen of niet, ik weet ook niet precies uit mijn hoofd hoe die wedstrijd in het programma valt.”

Je gaat nu naar Italië ( Sette Colli wedstrijden in Rome) welke afstanden ga je daar zwemmen, is dat al bekend?

“Ik ga in Italië de 50, 100, 200 rug en 50 vlinder zwemmen. Er kunnen hier nog limieten gezwommen worden op de open plekken, dit is de laatste wedstrijd waar dit kan.” (Inmiddels heeft Maaike aangegeven niet naar Rome af te reizen. Ze is niet helemaal fit uit Amersfoort teruggekeerd en zal in Nederland blijven)

 

Foto met dank aan Kees-Jan van Overbeeke   …   www.zwemfoto.nu