Maaike is al een paar dagen in China. Afgelopen donderdag is de Nederlandse ploeg aangekomen om alvast aan het tijdsverschil te wennen. Oorspronkelijk was de 50 vlinder het hoofddoel van Maaike, een afstand waar ze de limiet voor had behaald. Inmiddels is er veel veranderd in het schema en de wedstrijden waar Maaike zou starten.

We spraken met Maaike voor het weekend en liet ze weten heel veel zin in het toernooi te hebben. Gefocust op de 50 vlinder en eventueel starten in de series van estafettenummers. Maar daar zijn veranderingen in gekomen. Kira Toussaint, die in Singapore nog het Nederlands record op de 50 en 100 meter rugslag verbeterde, is ziek naar Nederland teruggekeerd en kan niet starten op het WK. Maaike de Waard zal daardoor niet alleen op de 50 vlinder aan de start staan maar ook op de 50 rugslag. Een wijziging in het programma. Maaike zal zich ook moeten focussen op de estafettenummers omdat Nederland daar zeker kansen heeft en Maaike daar zal worden ingezet.

Vannacht, 11-12-2018, begint het toernooi in Hangzhou. Voor Maaike de Waard met de 4 X 100 meter estafette vrije slag. De 100 rugslag staat ook op het programma, maar daar zal Maaike niet starten om optimaal aan de start te kunnen staan van de estafette. Op donderdag 13 december staat de 50 meter vlinderslag op het programma en op vrijdag 14 december de 50 meter rugslag. In hoeverre Maaike nog meer wordt ingezet bij de diverse estafette nummers is op dit moment nog niet duidelijk. De keuzes worden later gemaakt en zijn mede afhankelijk van de vorm, niet alleen van Maaike maar ook van andere zwemmers of zwemsters. Het tijdsverschil met Hangzhou in China is 7 uur later dan in Nederland. De series Nederlandse tijd beginnen om 02:30 uur en de finales in de middag tussen 12.00 uur en 14.00 uur. Voor Maaike de Waard een omschakeling en meer kansen om op de estafettenummers aan de start tel staan. Of dat allen in de series zal zijn of ook in de finale, als Nederland die haalt, is nog niet duidelijk.