Op de rugslag is Maaike de Waard gewoon de beste van Nederland. Vandaag (3 april) won Maaike naast de halve finale ook de finale op het NK/Swim Cup in Eindhoven. Met een tijd die de evenaring is van de tijd die recht geeft op deelname aan het WK maar die tijd had ze in Amsterdam ook al gezwommen, 28.41.

Maaike had vooral concurrentie van de buitenlandse deelnemers. Aan de Swim Cup in Eindhoven mogen ook niet Nederlanders deelnemen maar ook buitenlandse zwemmers en zwemsters, die natuurlijk niet meedoen om het Nederlands kampioenschap. In Eindhoven bleef Maaike in de finale de Oostenrijkse Caroline Pilhatsch van zwemvereniging USC Gratz voor, die tweede werd. En ook de Duitse Jenny Mensing van SC Wiesbaden die op de derde plaats eindigde. De Nederlandse Iris Tjonk werd 5e maar 2e in het NK en Tamara van Vliet werd 6e en voor het NK de bronzen medaille. Het ging vandaag niet steeds een stukje sneller voor Maaike de Waard. Vanmorgen in de series liet ze de klokken stil staan op 28.64, maar vanmiddag in de halve finale was haar tijd 28.71. In de finale stond de limiettijd van 28.41 op de klokken. Een super prestatie van Maaike die behoorlijk ziek is geweest maar wonderbaarlijk goed herstelde.

De Kampioenschapsrace van Maaike de Waard.