Maaike de Waard stond afgelopen weekend 3 keer op het podium bij het internationale zwemtoernooi in Aken. Er waren veel Nederlandse deelnemers in Aken waaronder de Nederlandse top bij het zwemmen met de Rozenburgse Maaike de Waard in de gelederen. Op 30 oktober staat ONK in Tilburg op de rol en volgend jaar natuurlijk het EK in Londen en de Olympische spelen in Rio de Janeiro. Het eerste piekmoment zal voor Maaike de SwimCup Amsterdam in december zijn.

 

Drie podiumplaatsen voor Maaike de Waard

Op het Internationale Schwimfestival (ISF) in Aken stond Maaike voor het eerst dit seizoen weer aan de start van een wedstrijd. De Rozenburgse startte op 3 afstanden, de 50, 100 en 200 meter rugslag. Maaike is vanaf begin september weer in training gericht op haar eerste piekmoment dit seizoen tijdens de SwimCup Amsterdam in december. In Aken was Maaike de Waard nu ook al succesvol en stond op alle drie nummers waar ze startte op het podium.

Op zaterdag stonden de 50 en de 200 meter rugslag op het programma en op zondag was er de 100 rug. Tijdens de series in de ochtend, kwalificeerde Maaike zich voor de finale van de 50 rugslag, die later op de avond gezwommen werd. Het was een spannende race om de eerste plaats tussen Maaike en Ranomi Kromowidjojo tot de laatste seconde. Na een close finish werd Maaike uiteindelijk de winnaar van de race, in een festivalrecord van 27.26, net iets boven haar eigen PR. In de race om de medailles van de 200 rugslag ging Maaike "voluit" om te proberen zo hoog mogelijk te eindigen. Samen met Tessa Vermeulen maakte ze er een hele spannende race van, die Tessa in haar voordeel besliste. Beide dames zwommen een mooie PR en Maaike verbeterde haar tijd van 2.11 naar 2.09.88, waarmee ze als 2e finishte.

Zondag stond de 100 rugslag op het programma: In de series zwom Maaike zich naar de finale, maar haar tijd was ruim boven haar PR. Tijdens de finale in de avond, ging het een stuk beter, maar het lukte haar nog niet, om haar eigen PR te verbeteren. Maaike finishte als 2e in een tijd van 1.00.17, 15 honderdste van een seconde achter de nummer 1.

De focus op de 100 meter rugcrawl

"Dit jaar is vooral gericht op 100 meter rugcrawl", vertelde Maaike weer terug van de wedstrijden in Aken. "De 50 rug is helaas geen Olympische afstand. Ik blijf de 50 wel gewoon zwemmen tenslotte is het wel een afstand die op het EK wordt gezwommen. Dit seizoen is toch wel speciaal. Mijn doel en droom is zowel het EK in Engeland als natuurlijk ook de Olympische spelen in Rio. Als ik Rio wil halen moet dat op de 100 meter rug. De 200 meter is voor mij zeker in een 50 meter bad te lang. Dat is toch heel anders zwemmen dan in een 25 meter bad. Ik moet gaan voor de 100 rug in een 50 meter bad, mijn PR staat op 1.01.01 en de limiet voor Rio is 1.00.25." Voor de Rozenburgse sprintster op de rugslag een droomseizoen waar haar sterkste nummer niet op het programma staat van de OS in Rio, maar ook op de 100 meter maakt Maaike zeker kansen. Op het ONK korte baan (25 meter bad) in Tilburg dat van 30 oktober tot en met 1 november wordt gehouden zwemt Maaike alleen de 100 rug op de zaterdag. Het is vooral trainen om die seconde van haar snelste tijd af te halen voor een ticket naar Rio, maar in de zwemsport is een seconde erg veel.